Viikkokatsaus 14.–18.4.2025
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja.
Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.

Uutinen ti 15.4.
Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen
Valtioneuvoston kanslian tilaamassa Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja ResourceLoop Oy:n yhteishankkeessa selvitettiin muovin kierrätyksen ja uusiomuovimarkkinoiden nykytilaa, tulevaisuutta ja kehittämismahdollisuuksia Suomessa.
Lisätietoja: hankkeen projektipäällikkö, johtava tutkija Jani Salminen, Suomen ympäristökeskus, p. 029 525 1608, etunimi.sukunimi@syke.fi
Tiedote ti 15.4.
Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa, mutta vaatii sitoutumista
Suomen ympäristökeskuksen kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysten johdosta tai kuntapäättäjistä.
Lisätiedot: kehittämispäällikkö Minna Pekkonen, puh. 029 525 1779, etunimi.sukunimi@syke.fi
Tiedote (pvm. avoin)
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri
Tammikuussa käyttöönotetun purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmän (Rapu) kehitys jatkuu aktiivisena. Tietojärjestelmän käyttöön on nyt julkaistu täyttöohje ja selvityksen laatimista tukeva pienten rakennusten arviointiin tarkoitettu purkumateriaalien arviointilaskuri.
Lisätietoja: RAPU-järjestelmän pääkäyttäjä Martin Excell, puh. 029 525 2329, etunimi.sukunimi@syke.fi
Tutustu Syken uuteen uutiskirjeeseen
Perustimme 30 vuotta täyttävälle Sykelle uutiskirjeen. Lue se täältä (uutiskirje.syke.fi)
Tilaa kirje Syken sivuilta niin jatkossa saat sen suoraan sähköpostiisi.
Lisätiedot: viestintäasiantuntija Katja Lepistö, puh. 029 525 2082, sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi
Sosiaalisessa mediassa
- Suomen meriympäristön tila -raportti
Huomasitko jo?
- Syken & WWF:n yhteistiedote to 10.4 STT:ssä.: Kurkista Planktonkameraan ja seuraa Itämeren mikroskooppisia planktonleviä. Itämerellä on tähän aikaan vuodesta käynnissä meren vuotuisen ravinnekierron merkittävin tapahtuma: levien kevätkukinta. Se käynnistää Itämeren ekosysteemin kasvukauden. Kevätkukinnan näkymiin pääsee Syken ja WWF:n tarjoaman Luontoliven planktonkamerassa 14.–15.4.2025. Planktonlive (wwf.fi) tarjoaa ainutlaatuista kuvavirtaa Utön saaren lounaisrannikolta, jossa tutkimusmikroskooppi kuvaa meriveden luontaista planktonlajistoa.
Asiantuntijat vastaavat yleisökysymyksiin Planktonstudiossa
Mitä haluat tietää planktonista ja Itämerestä? Tule mukaan oppimaan! Planktonstudiossa asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin tiistaina 15.4. 2025 klo 14–15. Planktonstudion asiantuntijoina ovat Syken tutkijat Katri Kuuppo, Kaisa Kraft ja Seppo Knuuttila sekä WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska. Kysymyksiä asiantuntijoille voi lähettää livekameran avauduttua WWF:n verkkosivulla olevalla lomakkeella - Riikka Paloniemi ja Juha Peltomaa: Politiikan eri sektorien synkronia on kestävyysmurroksen edellytys (blogikirjoitus 7.4., syke.fi)
- Kuntavaalit ovat täällä. Jäikö Pidä kiinni kaupunkiluonnosta -webinaari katsomatta? Tallenne löytyy nyt YouTubesta. Selvitä, miten kestävyyttä voidaan johtaa kunnissa ja voidaanko samalla sekä rakentaa että säilyttää kaupunkien lähiluontoa.
Tapahtumasivu syke.fi:ssä
Muutokset mahdollisia.
Ystävällisin terveisin
Suomen ympäristökeskuksen viestinnän ja markkinoinnin väki
Ps. Mikäli et halua näitä viestejä enää jatkossa, laitathan meiliä viestintäpäällikkö Aino Laineelle (etunimi.sukunimi@syke.fi).
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
www.syke.fi/fi
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa mutta vaatii sitoutumista15.4.2025 12:15:22 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskuksen ekologisen kompensaation pilotoinneista kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysjohdosta tai kuntapäättäjistä.
Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen15.4.2025 09:01:00 EEST | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan muovinkierrätyksen läpimurto Suomessa vaatii vielä runsaasti toimenpiteitä ja niitä tukevaa julkisen vallan ohjausta, eivätkä esimerkiksi suunnitteilla olevat laitosinvestoinnit yksin riitä muovinkierrätysasteen merkittävään kohentumiseen. Nykyisin noin 80 prosenttia Suomessa syntyneestä kaikesta muovijätteestä päätyy energiahyödyntämiseen.
Kurkista Planktonkameraan ja seuraa Itämeren mikroskooppisia planktonleviä10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskus ja WWF tarjoavat mikroskooppisia näkymiä Itämeren planktoneliöstöön WWF:n Luontoliven planktonkamerassa 14.–15.4.2025. Planktonlivessä nähdään ainutlaatuista kuvavirtaa Saaristomereltä, Utön ilmakehän- ja merentutkimusasemalta, jossa tutkimusmikroskooppi kuvaa meriveden luontaista planktonlajistoa.
Syreläget i Finska viken var bra i januari2.4.2025 08:40:00 EEST | Pressmeddelande
Observationerna under havsforskningsfartyget Arandas resa i januari visade att syreläget i Finska viken var bättre än under de fem senaste vintrarna. Syreläget i Bottenhavets djupområden är fortfarande relativt bra, men det försämras gradvis. Fosfor strömmar till Bottniska viken från huvudbassängen och den syns i havsområdet som höjda halter.
Good oxygen situation in the Gulf of Finland in January2.4.2025 08:40:00 EEST | Press release
Observations made during the January expedition of the marine research vessel Aranda showed that the oxygen situation in the Gulf of Finland was the best in the last five winters. While the oxygen situation in the deeps of the Bothnian Sea remains reasonably good, it is deteriorating gradually. Phosphorus flows into the Gulf of Bothnia from the main basin, increasing concentrations in this sea area.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme