BLOGI | Turvallinen synnytys on jokaisen oikeus – myös muuttuvassa sairaalakartassa
Suomessa on alhainen äiti- ja lapsikuolleisuus, mutta potilasvahinkoja voi yhä tapahtua. Synnytyksen etenemistä ja mahdollisia ikäviä yllätyksiä ei voi ennustaa. Nostaako synnytysten keskittäminen isompiin keskuksiin kotisynnytysten määriä entisestään, ja miten se vaikuttaa potilasturvallisuuteen, pohtii potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi blogissaan.

Unelma terveestä, tuhisevasta vauvasta voi muuttua hetkessä dramaattisesti synnytysvahingon takia. Synnytysvahingot ovat onneksi harvinaisia, mutta niiden seuraukset voivat myllertää koko perheen maailman vuosikymmeniksi eteenpäin. Suomessa äiti- ja lapsikuolleisuus on maailman alhaisimpia, ja kuolleena syntyneiden tai ensimmäisen elinviikon aikana kuolleiden lasten määrä on laskenut edelleen 2000-luvulla.
Jotta vahinkoja voidaan välttää, on tärkeä löytää niiden juurisyyt ja puuttua niihin. Potilasvakuutuskeskuksen potilasvahinkoaineistoa hyödynnettiin tuoreessa kotimaisessa tutkimuksessa, jossa tutkittiin synnytykseen liittyviä potilasvahinkoja vuosilta 2012–2022. Korvattujen potilasvahinkojen yleisin korvausperuste oli, ettei hoito yltänyt ammattistandardiin eli hoidon laadulle asetettuihin vaatimuksiin.
Potilasvahinkojen näkökulmasta alatiesynnytys on turvallisin synnytystapa. Potilasvahinkoja tapahtuu useammin imukuppiavusteisissa synnytyksissä ja keisarileikkauksissa kuin tavallisissa alatiesynnytyksissä. Yleisimpiä syitä potilasvahingolle olivat sikiön voinnin puutteellinen seuranta tai tulkinta ja viive synnytyksen päättämisessä.
Synnytystoiminta keskitetään pikkuhiljaa isompiin keskuksiin. Tanskassa keskittämistä on jo ehditty kokeilla, ja siellä vakavat synnytysvahingot ovat vähentyneet. Mutta se, mikä toimii pienten etäisyyksien maassa, ei välttämättä toimi täällä meillä. Mediassa on ihan aiheellisesti pohdittu, miten keskittäminen tulee Suomessa vaikuttamaan matkasynnytysten ja kotisynnytysten määriin.
Suunniteltujen kotisynnytysten määrä on ollut kasvussa. Vuonna 2023 kotisynnytykset lisääntyivät edelliseen vuoteen verrattuna noin 30 %, kun taas matkasynnytykset vähenivät noin 10 %. Valitseeko entistä useampi kotisynnytyksen, kun etäisyys lähimpään synnytyssairaalaan kasvaa? Ymmärrän synnyttäjiä, mutta lääkärinä olen huolissani, sillä komplikaatiotilanteessa myös apu on kaukana. Synnytyksen etenemistä ja mahdollisia ikäviä yllätyksiä ei voi ennustaa.
Synnytystoiminta lakkautettiin Lohjan sairaalassa ja Länsi-Pohjan keskussairaalassa vuonna 2024. Näiden muutosten lopullinen vaikutus synnytysvahinkojen määrään nähdään vasta hieman viiveellä johtuen siitä, että potilailla on vahinkotapahtuman jälkeen kolme vuotta aikaa tehdä potilasvahinkoilmoitus Potilasvakuutuskeskukselle.
Jatkossa potilasvahinkoilmoitusten määriä voidaan käyttää yhtenä laatumittarina muiden joukossa. Vahinkoilmoitusten viiveestä johtuen seurantaan on kehitettävä myös muita mittareita. Synnytyksiin liittyen mittareina seurataan mm. alatiesynnytyksiin liittyviä vaikeita repeämiä, synnytystraumoja ja vastasyntyneiden kuolemia. Nämä, ja mahdolliset muut mittarit, on otettava seurantaan, ja mahdollisiin negatiivisiin muutoksiin on reagoitava viipymättä.
Synnytyspalveluiden toteutustapoja suunniteltaessa potilasturvallisuus ei saa jäädä taloudellisten seikkojen jyräämäksi.
Morag Tolvi
Kirjoittaja on Potilasvakuutuskeskuksen potilasturvallisuuslääkäri.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Arkisin yleensä klo 9–15.
Kuvat

Linkit
Potilasvakuutuskeskus lyhyesti
Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
BLOGI | Hoito ei vastannut odotuksia - onko kyseessä potilasvahinko?2.4.2025 06:50:00 EEST | Blogi
Suomen korkeatasoiseen terveydenhuoltoon kohdistuu suuria odotuksia. Aina hoidon lopputulos ei kuitenkaan vastaa toiveita, ja mieleen voi hiipiä epäilys hoitovirheestä. Terveydenhuoltoon liittyy väistämättömiä riskejä, eikä kaikkia sairauksia voida parantaa tai edes lievittää, muistuttaa Minna Plit-Turunen blogissaan.
BLOGI | Vuosiraportin suurin uutinen: valtakunnassa kaikki hyvin19.3.2025 06:19:00 EET | Blogi
Potilasvakuutuskeskus julkaisee vuosittain potilasvahinkotilastot sille ilmoitetuista tapauksista ja korvatuista vahingoista. Vuosiraportti tarjoaa harvoin yllätyksiä. Miksi näin on, pohtii Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.
Potilasvahinkoilmoitusten määrässä nousua – korvauksia maksettiin 25,2 miljoonaa euroa19.3.2025 06:18:00 EET | Tiedote
Potilasvahinkoilmoitusten määrä kasvoi vuonna 2024, ja ilmoitusten kokonaismäärän ennustetaan ylittävän vuoden 2023 tason. Nousu viittaa siihen, että koronapandemiaa edeltänyt vuoden 2019 ennätystaso lähestyy. Korvattavat potilasvahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin sekä kliinisiin hoito- ja tutkimustoimenpiteisiin.
Lapsille tapahtuu harvoin potilasvahinkoja25.2.2025 06:07:00 EET | Tiedote
Vuosittain Suomessa korvataan runsaat 2 000 potilasvahinkoa. Valtaosa korvattavista vahingoista tapahtuu aikuisille. Alaikäisille eli alle 18-vuotiaille lapsille tapahtuneita vahinkoja korvataan vuosittain noin 140, mikä on 6 prosenttia kaikista korvattavista vahingoista.
Viidennes potilasvahingoista diagnoosiviiveitä – lääkärin on tärkeä tiedostaa mahdollisuus ajatusvinoumiin21.1.2025 06:04:00 EET | Tiedote
Diagnoosiviiveet ovat melko yleisiä, korvatuista potilasvahingoista noin 20 prosenttia liittyy diagnoosi- tai hoitoviiveeseen. Erityisesti päivystyksellisiin toimintoihin liittyy riski virhediagnostiikasta, mikä esimerkiksi murtumien, sydänsairauksien ja aivotapahtumien yhteydessä voi olla kohtalokasta. Väärä diagnoosi voi johtaa potilaalle haitalliseen hoitoon tai asianmukaisen hoidon viivästymiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme