Palveluvalikoimasääntely kaipaa kokonaisvaltaista tarkastelua – toimintakyky yhdistää kaikkia palveluita
Toimintaterapeuttiliiton (TOI) mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon priorisointikeskustelu on todella tärkeää. Valmisteluun liittyvässä keskustelussa ei toistaiseksi kuitenkaan huomioida palveluiden, kuten toimintaterapian, poikkileikkaavuutta. Riskinä on myös akuutin ja ennaltaehkäisevän palvelun vastakkainasettelu.

STM valmistelee sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palveluvalikoiman periaatteisiin liittyvää sääntelyä. Sääntely määrittää ne yleiset periaatteet, joiden mukaan palvelut ja menetelmät kuuluvat sosiaali- tai terveydenhuollon palveluvalikoimaan tai rajataan niiden ulkopuolelle. Lausuntokierros on suunniteltu alkavaksi syksyllä 2025, ja sääntelyn on tarkoitus astua voimaan vuonna 2027.
TOI kokee, että valmistelussa ei tällä hetkellä tunnisteta riittävästi niitä yhteisiä tekijöitä, jotka liittyvät sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon palveluihin. Kuntoutus, kuten toimintaterapia, on yksi niistä palveluista, jotka poikkileikkaavat koko sote-järjestelmän.
– Nyt määritellään yleisiä periaatteita, joiden mukaan lukuisat eri ammattiryhmät ja toimijat toimivat. Periaatteiden pitää olla kaikille hyväksyttäviä. Tärkeää on siis löytää yhteisiä nimittäjiä, joihin sitoutua, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman sanoo.
TOI korostaa, että toimintakyvyn käsite on yhteinen nimittäjä eri palveluiden välillä. Palveluvalikoiman valmistelussa toimintakyvyn pitäminen yhtenä lähtökohtana on keskeistä, jotta keskustelu palveluvalikoimasta ei keskity diagnooseihin tai yksittäisiin toimenpiteisiin.
Ammattilaisten tulee voida vaikuttaa priorisointiin omasta näkökulmastaan
– Palveluvalikoimakeskustelu on todella tärkeää. Sitä tulee käydä niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia kuullaan ja he pääsevät vaikuttamaan priorisointiin omasta ammatillisesta näkökulmastaan, TOIn Wikman muistuttaa.
Kuntoutusalaa edustava TOI painottaa ennaltaehkäisevän ja matalan kynnyksen palveluiden merkitystä.
– Emme saa joutua tilanteeseen, jossa akuutin, raskaan palvelun tarve ja ennaltaehkäisevät palvelut asetetaan vastakkain esimerkiksi rahoituksen näkökulmasta, Wikman sanoo.
Akuutisti sairastunut tarvitsee välitöntä hoitoa ja kuntoutusta, kun taas esimerkiksi elämäntilannetekijöistä johtuvien arjen hallintaan liittyvien haasteiden kanssa elävä ihminen hyötyy toimintaterapiasta. Ennaltaehkäisy myös vähentää raskaiden palveluiden tarvetta ja tuottaa näin ihmisille hyvinvointia ja toimintakykyä sekä yhteiskunnalle säästöjä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni GranatViestintäpäällikkö, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Puh:040 752 1312anni.granat@toimintaterapeuttiliitto.fiKirsi WikmanPuheenjohtaja, Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Puh:040 825 3107kirsi.wikman@toimintaterapeuttiliitto.fiKuvat

Linkit
Tietoa julkaisijasta
Toimintaterapeuttiliitto on akavalainen ammattiliitto, jossa on noin 3000 jäsentä. Liiton tarkoitus on toimintaterapeuttien ja toimintaterapia-alan opiskelijoiden yhteisönä ja ammattijärjestönä valvoa toimintaterapeuttien ammatillisia, oikeudellisia, palkkauksellisia ja yhteiskunnallisia etuja, vaikuttaa heidän ammattitaitonsa kehittymiseen ja asiantuntemuksensa hyödyntämiseen sekä edistää toimintaterapian ja kuntoutuksen kehittämistä Suomessa ja kansainvälisesti.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry
Toimintaterapeuttiliitto: Nyt on oikea hetki tuoda toimintaterapeutit työterveyshuoltoon20.3.2025 07:10:00 EET | Tiedote
Työterveyshuollolla on tärkeä rooli työkykyyn liittyvissä kysymyksissä, ja toimintaterapeutit työkyvyn asiantuntijoina ovat avainasemassa työkyvyn arvioinnissa ja edistämisessä. Tästä huolimatta toimintaterapeutteja ei määritellä tällä hetkellä työterveyshuoltolain ja -asetuksen mukaisiksi työterveyshuollon asiantuntijoiksi.
Toimiva arki luo hyvinvoinnin perustan – Toimintaterapeuttiliitto julkaisi alue- ja kuntavaaliteemat 202518.12.2024 10:20:48 EET | Tiedote
Toimintaterapeuttien osaamista tulee hyödyntää tulevaisuudessa nykyistä enemmän myös sellaisissa palveluissa, joissa toimintaterapeutteja työskentelee toistaiseksi vähän. Toimintaterapia vahvistaa arjen toimintakykyä ja on avain myös siihen, että muut sote-palvelut tuottavat mahdollisimman hyviä tuloksia.
Toimintaterapeuttiliitto: Työllisyysalueet tarvitsevat tutkitusti vaikuttavia keinoja työkyvyn tukemiseen25.11.2024 07:15:00 EET | Tiedote
Työllisyyspalveluiden järjestämisestä vastaavat vuodenvaihteesta lähtien kunnat ja niiden perustamat työllisyysalueet. Suomen Toimintaterapeuttiliitto katsoo, että erityisesti pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tueksi alueet tarvitsevat nykyistä enemmän tutkimukseen perustuvia keinoja.
Vuoden toimintaterapeutti 2024 on lohjalainen Mirja Karhinen20.11.2024 18:57:06 EET | Tiedote
Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) on myöntänyt Vuoden toimintaterapeutti 2024 - kunniamaininnan lohjalaiselle Mirja Karhiselle. Karhinen ansaitsee kunniamaininnan erityisesti etätoimintaterapian käytäntöjen pitkäaikaisesta kehittämisestä.
Suomen Toimintaterapeuttiliitto: Ikääntyneiden toimintakyvyn tukeminen oikea-aikaisesti lisää elämän mielekkyyttä ja tuo säästöjä20.5.2024 08:11:36 EEST | Tiedote
Ikäihmisten toimintakyvyn tukeminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Oikea-aikainen tuki antaa mahdollisuuksia viettää aktiivista elämää – ja vähentää palveluiden tarvetta myöhemmin, Suomen Toimintaterapeuttiliitto toteaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme