Taloyhtiöiden korjauksiin vauhtia puoliväliriihen päätöksillä
Vaikea talouskehitys heikentää kotitalouksien ja taloyhtiöiden tilannetta, mikä leikkaa mahdollisuuksia ryhtyä välttämättömiin korjaushankkeisiin ja puhtaan siirtymän kannalta tärkeisiin perusparannushankkeisiin. Asumismenot ovat nousseet 2020-luvun alkuvuosina noin viidenneksellä. Työttömyyden tuntuva nousu ja monet kansainvälisen talouden heilahtelut ovat lisänneet epävarmuutta, mikä on myrkkyä myös taloyhtiöiden korjauksille. Korjaaminen onkin vähentynyt vuosina 2023 ja 2024, ja kuluvan vuoden kehitys on vielä epävarma.
Kiinteistöliitto esittää hallituksen kehysriihtä varten toimenpiteitä, joilla taloyhtiöiden ja niiden asukkaiden tulevaisuuden näkymiä parannettaisiin. Toimenpiteet tukisivat rakentamisen elpymistä, parantaisivat työllisyyttä ja kasvattaisivat verotuloja.
Keinoja korjausten edistämiseksi ja kodinomistajien tilanteen parantamiseksi
Täytetakaus
Asunto-osakeyhtiöiden korjaushankkeiden rahoitus- ja vakuusvajetta paikkaava valtion täytetakaus on laitettava kuntoon. Täytetakaus voisi toimiessaan olla erittäin hyödyllinen työkalu, jolla kirittää korjausrakentamisen tahtia. Takauksen nykyehdot ovat niin kireät ja huonot, että vain yksi taloyhtiö on tarttunut takaukseen sen kymmenen vuoden olemassaolon aikana. Valtiontakaus auttaisi taloyhtiöitä, jotka eivät saa pankeilta riittävästi rahoitusta tarvittaviin korjauksiin. Täytetakaus edistäisi lainansaantia, mikä mahdollistaisi välttämättömät korjaukset. Rahoitushaaste koskee merkittävää osaa erikokoisia ja -ikäisiä taloyhtiöitä, myös kasvukeskusten liepeillä.
Asuintalovaraus
Taloyhtiöiden pitkän ajan suunnitelmallista ylläpitoa ja korjaamista olisi tuettava asuintalovarauksen tasoa nostamalla. Asuintalovaraus on keino edistää säästämistä tuleviin korjauksiin. Se ei ole verotuki, sillä asunto-osakeyhtiöt ovat voittoa tavoittelemattomia yhteisöjä. Asuintalovaraus on jäänyt jälkeen korjausrakentamisen hintakehityksestä peräti 85 prosenttia. Varauksen enimmäismäärää tulee korottaa nykyisestä 68 eurosta 130 euroon neliöltä. Asuintalovarauksen päivittäminen helpottaisi taloyhtiöiden tilannetta ja lisäisi korjausrakentamista ja taloudellista toimeliaisuutta, jolloin valtiokin saisi aktiviteetin kasvusta lisää verotuloja kassaansa.
Kiinteistöhallintapalvelun oman käytön arvonlisäverotus
Kiinteistöhallintapalvelun oman käytön arvonlisäverotuksen raja tulee korottaa nykyisestä 50 000 eurosta 70 000 euroon vuodesta 2026 lähtien. Rajaus tarkoittaa, että asunto-osakeyhtiö voi maksaa omalle pää- tai sivutoimiselle henkilöstölleen, kuten talonmies tai siivooja, palkkaa sivukuluineen 50 000 euroa vuodessa ilman arvonlisäveroa. Rajaa on tarpeen mukaan korotettu kustannus- ja inflaatiokehityksen mukaisesti, tosin viimeksi 14 vuotta sitten vuonna 2011. Toteutunut kustannus- ja inflaatiokehitys huomioiden korotustarve on 20 000 euroa. Ilman ylärajan korotusta yhä suurempi osa välttämättömästä kiinteistönpidosta jää osassa taloyhtiöitä kokonaan tekemättä, mikä ei ole minkään osapuolen etu.
Yhteyshenkilöt
Harri Hiltunentoimitusjohtaja
Puh:050 551 1295harri.hiltunen@kiinteistoliitto.fiJukka Keropääekonomisti
Puh:09 1667 6226jukka.kero@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Taloyhtiöille velvollisuus dokumentoida leikkipaikan turvallisuus22.4.2025 09:04:00 EEST | Tiedote
Uusi kulutuspalvelujen turvallisuutta koskeva laki tuo taloyhtiöille velvollisuuden dokumentoida pihan leikkipaikan turvallisuuteen liittyviä seikkoja. Kevään aikana voimaan tuleva laki velvoittaa taloyhtiöt dokumentoimaan esimerkiksi vaarojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen liittyviä seikkoja sekä havaittuja turvallisuuspuutteita ja tapahtuneita onnettomuuksia.
Piha kuntoon ja naapurit tutuiksi taloyhtiön kevättalkoissa15.4.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun lumet ja jäät ovat sulaneet, on taloyhtiössä aika järjestää kevättalkoot. Vaikka moni taloyhtiö on ulkoistanut piha-alueiden hoitamiseen liittyvät tehtävät huoltoyhtiölle, ovat talkoot edelleen tärkeä tapa tutustua naapureihin.
Timo Nieminen jatkaa Kiinteistöliiton puheenjohtajana12.4.2025 10:51:57 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton puheenjohtajana jatkaa DI Timo Nieminen Kauniaisista. Lappeenrannassa 12.4.2025 kokoontunut Kiinteistöliiton liittokokous valitsi Niemisen yksimielisesti jatkoon.
Näin syntyy oikeaoppinen päätös sähköautojen latauspisteistä taloyhtiössä25.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Sähköautojen latauspisteet ovat yleistyneet taloyhtiöissä, mutta niiden hankkiminen ja ylläpito herättää edelleen paljon keskustelua ja kysymyksiä. Tärkeintä on lähteä liikkeelle selvittämällä taloyhtiön tämänhetkisen sähköjärjestelmän kunto ja kapasiteetti sekä se, ovatko autopaikat yhtiön hallinnassa vai osakkeilla hallittavia.
Lupaviranomainen jarruttaa tarpeettomasti maalämpöön siirtymistä pohjavesialueilla19.3.2025 09:04:00 EET | Tiedote
Maalämpö on viime vuosina nostanut suosiotaan myös taloyhtiöiden lämmönlähteenä. Moni taloyhtiö on päätynyt ratkaisuun kustannussyistä, mutta maalämpö voi olla myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin paikkakunnalla tarjolla oleva kaukolämpö. Pohjavesialueilla maalämpöön siirtyminen kuitenkin käytännössä pysähtyy lupaviranomaisen tulkintaan siitä, ettei pohjavesialueille tule porata energiakaivoja ollenkaan. Suomessa sijaitsee noin 5000 pohjavesialuetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme