Kuntataloudessa ei leikkaus- tai jakovaraa: Puoliväliriiheen kasaantuu paine edistää kuntien keskeisiä uudistuksia
Kunnat ja kaupungit odottavat hallituksen puoliväliriiheltä ratkaisuja kasvun edellytysten luomiseen. Kuntaliitto painottaa, että kuntataloudessa ei ole enää leikkaus- tai jakovaraa.

Kuntatalous on vahvistunut viime syksyn aallonpohjasta. Vaikka yksittäisten kuntien tilanteet vaihtelevat voimakkaasti, kuntakenttä on onnistunut tasapainottamaan talouttaan. Tulevaisuudennäkymiä kunnissa painaa kuitenkin yhä tuntuva sopeuttamistarve.
Kunnissa huolta aiheuttavat erityisesti kasvaneet rahoitusvastuut työttömyydestä ja perustoimeentulotuesta. Koska kunnat vastaavat nykyään myös työllisyys- ja elinkeinopalveluista, niiden talous on entistä riippuvaisempi yleisestä talouden ja työllisyyden kehityksestä.
Kuntien resurssit ovat erityisen tiukoilla muun muassa kuntien vapaa-ajan palveluissa, kotouttamisessa ja ammatillisessa koulutuksessa, joiden valtionrahoitukseen on kohdistettu kuluvalla hallituskaudella tuntuvia leikkauksia. Valtion rahoitusosuus kuntien lakisääteisiin tehtäviin on pienentynyt pitkällä aikavälillä.
Kuntaliitto korostaa, että valtion rahoitusta ei ole mahdollista eikä pidä vähentää ilman, että se vaarantaa peruspalvelujen laadun ja saavutettavuuden tai johtaa verotuksen merkittävään kiristymiseen.
– Osaoptimointi julkisen sektorin sisäisten toimijoiden kesken pitää lopettaa, koska se ei kohenna julkista taloutta. Nuorten toimeentulotuen täysimääräistä rahoitusvastuuta ei pidä siirtää kunnille, sillä kunnat rahoittavat jo nykyisellään puolet nuorten toimeentulotuesta ja lisäksi huomattavan osuuden työttömyysturvasta, Kuntaliiton työvaliokunnan puheenjohtaja Lauri Lyly toteaa.
Kunnille keskeiset uudistukset eivät ole edenneet toivotusti puoliväliriiheen mennessä
Puoliväliin mennessä hallituskauden keskeisissä kuntauudistuksissa ei ole edetty kuntien toivomalla tavalla. Tähän mennessä eduskunta on vähentänyt tai keventänyt kunnilta ja kaupungeilta vain 17 velvoitetta ja lisännyt 14 normia, vaikka tätä koskevia ehdotuksia on tehty kuntakentältä runsaasti. Tähän mennessä tehdyt normikevennykset ovat näennäisiä, ja hallituksen asettamasta 100 miljoonan euron säästötavoitteesta ollaan todella kaukana.
Kuntaliitto vaatii, että kuntien toiminnan vapautta lisätään ja kustannuskehitystä hillitseviä normeja puretaan mitään hallinnonalaa pois sulkematta. Tämä ei tarkoita opetuksen ja varhaiskasvatuksen todellisen laadun heikentämistä. Normien keventämisen varjolla jo toteutettu valtionosuusleikkaus on peruttava.
Kuntien valtionosuusuudistuksen valmistelu on edelleen kesken eikä sen sisällöstä ole tietoa. Kiinteistöverotuksen arvostamisperusteita koskeva, usealla vaalikaudella valmisteltu uudistus on edelleen tekemättä.
Hallitusohjelmaan kirjatuissa, kuntien talouden kestävyyden kannalta keskeisissä uudistuksissa, on otettava loppukiri. Loppuvaalikaudesta on syytä luoda suunnitelma pidemmän aikavälin kuntien rahoitusjärjestelmän uudistukselle.
Koko Suomi etsii kasvua: kaupungit ja kunnat avainasemassa
Suomen talouden kasvu on ollut pitkään heikkoa. Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen Ukrainassa, Yhdysvaltain instituutioiden rapautuminen ja kauppasodan vaikutukset ylläpitävät osaltaan epävarmuutta ja kasvattavat investointitarpeita etenkin puolustukseen.
Tämä lisää paineita entisestäänkin velkaantuneelle ja alijäämäiselle julkiselle taloudellemme, mutta tarjoaa samalla uutta dynamiikkaa Euroopan sisämarkkinoille. Suomella on hyvät mahdollisuudet päästä Euroopan kasvunäkymiin kiinni.
– Kuntien ja kaupunkien merkitys alueellisen kasvun edellytysten luomisessa on tunnistettava. Valtion tulee sitoutua kuntatalouden pitkäjänteiseen vahvistamiseen ja mahdollistaa nykyistä paremmin kuntien ja kaupunkien investoinnit kestävään kasvuun, Lauri Lyly kiteyttää.
Jos valtio päättää osana kasvutoimia sellaisista toimista, jotka aiheuttavat kunnille tulomenetyksiä, ne on kompensoitava kunnille täysimääräisesti.
Lisätietoja:
Kuntaliiton hallituksen työvaliokunnan puheenjohtaja Lauri Lyly, p. 050 682 93
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina, p. 040 555 8458
Pääekonomisti Minna Punakallio, p. 040 751 5175
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna Kaukopuro-KlemettiViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 597 4918hanna.kaukopuro-klemetti@kuntaliitto.fiLiitteet
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntavaalit: Istuvia valtuutettuja enemmän kuin 20 vuoteen, mutta valtuustojen vaihtuvuus vaihtelee suuresti puolueittain ja kunnittain17.4.2025 15:23:04 EEST | Tiedote
Kevään kuntavaaleissa nähtiin yhdistelmä jatkuvuutta ja uudistumista. Enemmistö valituista on istuvia valtuutettuja – enemmän kuin kertaakaan yli kahteen vuosikymmeneen – mutta samaan aikaan yli 50 kunnassa valtuusto meni lähes uusiksi. Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom pitää valtuutettujen vaihtuvuutta kokonaisuutena tänä vuonna hyvin vähäisenä.
Vice vd-posten vid Kommunförbundet söktes av 1817.4.2025 14:52:58 EEST | Pressmeddelande
Posten som vice vd vid Kommunförbundet har sökts av 18 personer. Ansökningstiden gick ut 16.4.2025.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi haki 18 kiinnostunutta17.4.2025 14:50:11 EEST | Tiedote
Avoinna olevaa Kuntaliiton varatoimitusjohtajan paikkaa on hakenut 18 henkilöä. Hakuaika umpeutui 16.4.2025.
Työllisyystilanteen heikkeneminen kasvattaa kuntatalouden paineita17.4.2025 10:38:57 EEST | Tiedote
Heikko työllisyystilanne on kasvattamassa TE-uudistuksen hintalappua ennakoitua merkittävästi suuremmaksi. Jos TE-uudistuksen rahasiirtoja ei kehysriihessä tarkisteta, lankeaa loppulasku täysimääräisesti kuntien harteille.
Naisia valittiin kuntavaaleissa historiallisen paljon – kuntien väliset erot suuria16.4.2025 12:12:08 EEST | Tiedote
Kevään 2025 kuntavaaleissa valittiin ennätyksellinen määrä naisia valtuutetuiksi. Naisten osuus valituista valtuutetuista on 44,9 prosenttia, mikä tarkoittaa 4,7 prosenttiyksikön nousua vuoden 2021 kuntavaaleihin verrattuna. "Kyseessä on historiallinen muutos", iloitsee Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom. Eniten naisvaltuutettuja valittiin Uudellamaalla (52,8 %) ja Kanta-Hämeessä (52,1 %), vähiten taas Kainuussa (38,7 %) ja Etelä-Pohjanmaalla (33,5 %).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme