Jyväskylän yliopisto

Cefmof rahoittaa Jyväskylän yliopiston viisivuotista vetytutkimusta 1,325M eurolla

Jaa

Central Finland Mobility Foundation (Cefmof) on myöntänyt 1,325 miljoonan euron rahoituksen Jyväskylän yliopistolle vetytutkimuksen vahvistamiseen sekä kestävän liikenteen ja kiertotalouden edistämiseen. Viisivuotista tutkimusohjelmaa tukee myös yliopiston oma 250 000 euron rahoitusosuus.

Toiminnanjohtaja Haruka Arai, Cefmof ja rehtori Jari Ojala.
Toiminnanjohtaja Haruka Arai, Cefmof ja rehtori Jari Ojala. Petteri Kivimäki

Jyväskylän yliopisto
Central Finland Mobility Foundation, Cefmof

Rahoitus on osa strategista kumppanuutta Jyväskylän yliopiston ja Cefmofin välillä. Kumppanuuden tavoitteena on edistää kestävän yhteiskunnan ja liikkuvuuden ratkaisuja monitieteisen tutkimuksen ja koulutuksen avulla. Samalla pyritään vahvistamaan pitkäjänteistä yhteistyötä suomalaisen ja japanilaisen tutkimus- ja elinkeinoelämän välillä.

Japanilla ja Suomella on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä taloudellisessa, yhteiskunnallisessa ja poliittisessa kehityksessä, vaikka maiden instituutiorakenteissa, koossa ja kulttuurissa on selviä eroja. Molemmat tarjoavat hyviä esimerkkejä siitä, miten tiede, koulutus ja moderni teknologia voivat ohjata kohti kestäviä liikkuvuuden ekosysteemejä – nyt ja tulevaisuudessa. Tällaiset ekosysteemit ovat keskeinen osa kestävää yhteiskuntaa. Muutoksen tukena tarvitaan paitsi tutkimusta, tiedettä ja teknologiaa, myös syvällistä yhteiskunnallista ja kulttuurista ymmärrystä.

”Suuri kiitos Central Finland Mobility Foundationille merkittävästä rahoituksesta, joka tukee vetytutkimuksen vahvistamista Jyväskylän yliopistossa. Tämä on valtavan hieno, uusi avaus, joka edistää kestävää kehitystä ja innovaatioita sekä vahvistaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Yhdessä uuden ja innovatiivisen tutkimusrahoittajan Cefmofin kanssa voimme rakentaa pitkäjänteistä kumppanuutta, joka luo kestävämpää tulevaisuutta”, sanoo Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala.

Cefmof on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen säätiö, jonka ovat perustaneet Jyväskylän kaupunki, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team ja Toyota Mobility Foundation. Cefmofin tehtävänä on edistää hiilineutraalin, kestävän ja monimuotoisen yhteiskunnan kehitystä sekä tukea liikkuvampaa elämäntapaa osallistumalla näitä tavoitteita tukeviin hankkeisiin. Säätiö haluaa edistää tutkimusta ja koulutusta ja tekee tätä varten yhteistyötä yliopistojen kanssa. Tästä lähtökohdasta käsin Cefmof tukee myös Jyväskylän yliopiston tutkimusohjelmaa.

”Haluamme edistää vetyyn, vetyteknologiaan ja vetytalouteen kohdistuvaa poikkitieteellistä tutkimusta ja innovaatioiden syntymistä teeman ympärille. Lisäksi näemme kansainvälisen yhteistyön Suomen ja Japanin välillä tärkeänä, koska olemme tunnistaneet maissa yhteisiä haasteita ja synergiaetuja. Rahoituksen avulla voimme vahvistaa alueen vetyyn liittyvää tutkimus- ja innovaatiotoimintaa sekä tukea Keski-Suomen kehitystä vetytutkimuksen keskukseksi. Kiitokset yliopistolle nopeasti ja joustavasti edenneestä yhteistyöstä”, sanoo Cefmofin toiminnanjohtaja Haruka Arai.

Tutkimuksen painopisteenä vety, kiertotalous ja liikkuvuuden ekosysteemit

Tutkimusohjelma keskittyy uudenlaisiin, energiatehokkaisiin vetytuotantomenetelmiin, erityisesti biomassan ja metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseen. Tavoitteena on rakentaa kestävä ja hiilineutraali liikkuvuuden ekosysteemi yhdistämällä energia-, materiaalitutkimus, kiertotalousosaaminen ja liiketoimintainnovaatiot.

Tutkimusohjelman toimenpiteisiin sisältyy esimerkiksi:

  • Yksi tenure track -professorin tehtävä, vetytutkimus (5 vuotta)
  • Yksi professor of practice -tehtävä, kiertotalous (80 %, 5 vuotta)
  • Yksi tohtorikoulutettava tai postdoc-tutkija (5 vuotta)
  • Kolme pro gradu -tutkielmaa, vety ja kiertotalous

Tutkimusvastuulliset yksiköt ovat matemaattisluonnontieteellinen tiedekunta sekä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu.

Kansainvälinen yhteistyö avaa mahdollisuuksia ja vahvistaa innovaatiotoimintaa

Tutkimusohjelma syventää kansainvälistä yhteistyötä erityisesti japanilaisten huippuyliopistojen, kuten esimerkiksi Kioton, Osakan ja Wasedan yliopistojen kanssa. Jyväskylän yliopistolla on jo valmiiksi aktiivista yhteistyötä useiden japanilaisten korkeakoulujen kanssa muun muassa opiskelija- ja tutkijavaihdossa, tohtorikoulutuksessa ja tutkimushankkeissa. Aktiivinen yhteistyö japanilaisten kumppaneiden kanssa avaa opiskelijoille mahdollisuuksia opintoihin ja harjoitteluun Japanissa.

Myös innovaatiotoiminnan vahvistaminen on keskeinen osa yhteistyötä. Kansainvälisesti korkeatasoinen tutkimus luo edellytyksiä uusille löydöille ja läpimurroille, jotka edistävät innovaatioita, uusien yritysten ja liiketoimintojen syntyä sekä hyvinvointia.

Ohjausryhmää ja toimintaa ohjaa avoimuus

Tutkimusohjelmalle perustetaan ohjausryhmä, joka toimii neuvoa-antavana elimenä ilman hallinnollista tai taloudellista päätösvaltaa. Kaikki tutkimustulokset julkaistaan avoimesti ja julkisesti saatavilla olevien alustojen kautta, jotta ne palvelevat yleistä etua ja tukevat säätiön voittoa tavoittelematonta tarkoitusta.

Jyväskylän yliopiston monitieteinen osaaminen yhdessä Cefmofin vision ja sitoutumisen kanssa tähtää siihen, että Keski-Suomesta voi kehittyä vetytutkimuksen ja -innovaatioiden keskus.

Lisätietoja:
Cefmof, toiminnanjohtaja Haruka Arai, haruka.arai@cefmof.org, p. 050 331 6290 (englanniksi)
Jyväskylän yliopisto, vararehtori Pasi Raiskinmäki, pasi.a.raiskinmaki@jyu.fi, p. 050 309 5359

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uudenlainen kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja havaitseva kannettava ilmaisin parantaa säteilyturvallisuutta15.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto on yhteistyössä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa kehittänyt uudenlaisen kannettavan monikäyttösäteilyilmaisimen, joka havaitsee käytännössä kaikkia ionisoivan säteilyn lajeja. Laitteesta voivat hyötyä mm. teollisuuden ja lääketieteen säteilynkäyttäjät, viranomaiset, ydinenergia-ala, ensivasteen toimijat sekä sotilaskäyttäjät. Teknologialle on haettu patenttia, ja seuraavaksi selvitetään sen kaupallistamismahdollisuuksia.

Tutkimustieto ei puolla perusopetuksen kansallisia kokeita14.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen kansallisia kokeita ei ole koskaan käytetty Suomessa. Kansallisilla kokeilla tarkoitetaan koko ikäluokalle toteutettavia pakollisia kokeita tavallisimmin matematiikassa ja kielissä. Kokeiden käyttöönottoa on viime aikoina pohdittu vastauksena koululaisten oppimistulosten heikentymiseen ja arvioinnin yhdenvertaisuuden ongelmiin. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, ettei valtakunnallisten kokeiden käyttöönottoa voida suositella.

Lihasmuistille löytyi uusi selitys lihasten proteiineista – voimaharjoittelun vaikutus säilyy jopa yli kaksi kuukautta14.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Tutkijat selvittivät tuhansien lihasproteiinin määriä lihaksissa ja löysivät niistä uuden mahdollisen selityksen lihasmuistille. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että lihas “muistaa” harjoittelun proteiinitasolla. Muistijälki aiemmasta voimaharjoittelusta säilyy lihasten proteiineissa jopa yli kaksi kuukautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye