Työterveyslaitos

Verktygslådan för psykisk hälsa användes närmare 130 000 gånger för att utveckla arbetshälsan

Dela

Främjandet av arbetshälsan och den psykiska hälsan har gått från ord till handling med hjälp av Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet. Under de senaste två åren har man på tusentals finländska arbetsplatser genomfört förändringar som stödjer arbetsflödet och arbetsförmågan genom att utnyttja Verktygslådan för psykisk hälsa. En av hemligheterna bakom populariteten var att verktygen passar in i arbetets vardag och ledarskap.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 14.4.2025

På finländska arbetsplatser har man gjort mycket för att förbättra arbetshälsan, och det har också funnits behov av nya typer av verktyg.  

Under två års tid har över 2 600 finländska arbetsgemenskaper och företagshälsovårdsenheter deltagit i Arbetshälsoinstitutets avgiftsfria coachningar och evenemang för att stödja arbetshälsa och psykisk hälsa. Även dessa upplevdes vara nyttiga: 98 procent av deltagarna tänkte använda det de lärt sig i sitt arbete eller på sin arbetsplats.  

Under samma period användes de avgiftsfria digitala verktygen och materialen i Verktygslådan för psykisk hälsa cirka 128 000 gånger. Av dessa var Hur mår du?-testet för arbetshälsa det mest populära. Verktygen kan användas till exempel för utveckling av chefsarbetet, hantering av belastningsfaktorer eller utvärdering av organisationens återhämtningspraxis.

– Det pratas mycket om att man borde göra något åt den så kallade psykiska hälsokrisen. Det är glädjande att kunna säga att man nu har skridit till verket uttryckligen ur arbetsgemenskapernas perspektiv och inte ur ett individuellt perspektiv, säger Sara Lindström, projektledare för projektet Verktygslådan för psykisk hälsa vid Arbetshälsoinstitutet.  

Hur mår Finland?-undersökningen visar att försämringen av finländarnas arbetshälsa avtog i slutet av 2024. Samma år upphörde även den långvariga ökningen av sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa. Samtidigt pågår omfattande utvecklingsåtgärder på olika nivåer i samhället, och vid sidan av dessa kan utvecklingen av sjukfrånvaron ha påverkats av att personer som lider av hälsoutmaningar lämnat arbetslivet i samband med ekonomiska konjunkturer.  

Det finns bara korta stunder för utveckling

På Arbetshälsoinstitutet har man observerat att det ibland är svårt att ta sig tid att förbättra arbetshälsan på arbetsplatserna. Chefer i nyckelroller har vanligtvis omfattande ansvarsområden, och då finns det bara korta stunder för utveckling.  

Verktygen i Verktygslådan för psykisk hälsa har fått beröm för att de erbjuder konkret stöd och verktyg för dessa ögonblick. De kan användas som en del av arbetsgemenskapernas vardag både på månadsmöten och efter arbetsplatsutredningar. Till exempel hittade ett storföretag som utför expertarbete konkreta lösningar på utmaningar med återhämtningen med hjälp av Återhämtningsräknaren. Användningen av verktygen synliggjorde också vad som redan var bra i arbetsgemenskapen. På motsvarande sätt gjordes arbetsprocesserna smidigare i en enhet inom välfärdsområdet med hjälp av Verktygsserien för resiliens på arbetsplatsen. 

– Psykiskt välbefinnande är en del av arbetsförmågan och dess stöd sker i vardagen på arbetsplatsen som en del av ledarskapet. Detta är inte något särskilt som cheferna bör beakta, utan det handlar om att förbättra arbetets förutsättningar, säger Pauliina Mattila-Holappa, ansvarig direktör för projektet vid Arbetshälsoinstitutet.  

Verktygen stöder utvecklingen på arbetsgemenskapsnivå

Verktygen i Verktygslådan för psykisk hälsa fokuserar på förebyggande utveckling som sker i arbetsgemenskapen och som ännu inte är dominerande i frågor om arbetsförmågan.

– Effektiva förändringar i arbetets organisation görs genom gemensam överenskommelse, inte på individnivå. Digitala lösningar hjälper till i utvecklingen, och Verktygslådan för psykisk hälsa är en unik, kostnadsfri helhet för arbetsgemenskaper, säger Sara Lindström.

– Arbetsplatserna har också möjlighet att utnyttja företagshälsovårdens och arbetarskyddets expertis och samarbeta i utvecklingen av arbetshälsan. Nu under projektets förlängningstid har vi utökat utvecklingen så att den även omfattar detta perspektiv i större utsträckning, säger direktör Salla Toppinen-Tanner vid Arbetshälsoinstitutet.

Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa

Ytterligare information

Projektet Verktygslåda för psykisk hälsa:   

Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet:

  • Projektchef, specialsakkunnig Jaana Vastamäki, social- och hälsovårdsministeriet, jaana.vastamaki@gov.fi, 0295163468

Nyckelord

Kontakter

Länkar

MÅ BRA AV JOBBET

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi) 

Andra språk

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Arbetskraft eller framtida medborgare? Attityden till invandring behöver friska vindar10.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande

Den nuvarande debatten om migration tjänar inte det finländska samhället och dess framtid. De politiska beslutsfattarna är ofta upptagna av stundens politiska tvister, utan att rikta blicken mot framtiden. Migranterna reduceras därför ofta till ett problem som bör lösas eller en resurs som bör utnyttjas. På DEMOGRAPHY-programmets diskussionstillfälle ”Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun” den 10 april 2025 sökte man ett nytt perspektiv på invandringsdebatten.

Työvoimaa vai tulevia kansalaisia? Suhtautuminen maahanmuuttoon kaipaa tuuletusta10.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote

Nykyinen keskustelu muuttoliikkeistä ei palvele suomalaista yhteiskuntaa ja sen tulevaisuutta. Poliittiset päättäjät ovat usein kiinni tämän hetken poliittisissa kiistoissa, eivätkä kohdista katsetta tulevaisuuteen. Muuttajat pelkistyvät siksi usein ongelmaksi, joka tulisi ratkaista tai resurssiksi, jota tulisi hyödyntää. DEMOGRAPHY-ohjelman Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun -tilaisuudessa 10.4.2025 etsittiin tuoretta näkökulmaa maahanmuuttokeskusteluun.

Workforce or future citizens? Attitudes towards migration need a breath of fresh air10.4.2025 13:00:00 EEST | Press release

The current discussion on migration does not serve the Finnish society and its future. Political decision-makers are often caught up in current political disputes and fail to look towards the future. That is why migrants are often reduced to a problem that should be solved or a resource that should be utilised. The “Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun” event, organised by the DEMOGRAPHY programme on 10 April 2025 aimed to bring fresh perspectives to the public debate on migration.

Työterveyslaitoksen tutkimuskatsaus: huhtikuu 20259.4.2025 08:00:00 EEST | Uutinen

Tässä tutkimuskatsauksessa on esitelty tiiviisti kuusi tuoreinta tutkimusta Työterveyslaitoksen tutkijoilta. Niissä on tarkasteltu esimerkiksi työhyvinvoinnin tukemista turvallisuuskriittisillä aloilla, osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevien fyysistä työkuormitusta ja sitä, miten reilu, vihreä työpaikka toteutetaan. Tutkimuskatsauksen avulla pääset nopeasti ajan tasalle tuoreista tutkimusjulkaisuista.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye