Ruokatieto Yhdistys ry

Kuulammen koulu tuunasi perinneruoat ja vei Ruokavisan voiton

Jaa

Tyrnäväläisen Kuulammen koulun oppilaat kokkasivat itsensä tämän vuoden Ruokavisan voittoon. Kuulammen menun pääruoassa kaikille tuttu uunilohi oli kääräisty letin muotoon ja höystetty herkullisesti fenkolilla sekä tuunattu taitavasti mausteilla. Todella tiukassa finaalissa kunniamaininnat saivat myös upeasti suoriutuneet Posion peruskoulu ja Kuivaniemen koulu Iistä.

Kuulammen koulun, Poision peruskoulun ja Kuivaniemen koulun joukkueet opettajineen.
Kuulammen koulun, Poision peruskoulun ja Kuivaniemen koulun joukkueet opettajineen. Nina Grönqvist Ruokatieto

Ruokavisa tutustuttaa yläkoululaiset ruokaketjun vastuullisuuteen vuosittain vaihtuvien teemojen avulla. Tänä keväänä teemana oli ruoan valintaan vaikuttavat yksilölliset ja yhteiskunnalliset tekijät. Vuosittain järjestettävään Ruokavisaan sisältyy oppimateriaali sekä visa, joka testaa opittuja asioita ja karsii kolme parasta joukkuetta loppukilpailuun.

Koko koulu mukana suunnittelussa

Joukkueet valmistivat ja esittelivät kilpailumenunsa tuomaristolle paikan päällä Helsingin Messukeskuksessa Ruoka 2025 -messujen kisalavalla.

Tämän vuoden finaali oli harvinaisen tasainen, ja tuomaristo oli vaikuttunut kaikkien joukkueiden työskentelyn korkeasta tasosta. Monipuolisella ja harkitulla kokonaisuudella tuomariston valloittanut menu sisälsi ruislohiletin, palsternakka-pottumuusin, uunifenkolia ja minitomaatteja, yrttitahnaa ja sitruunavettä. Jälkiruokana joukkue tarjoili mustikkaisia talkkunamuffineita sekä dalgona-mochavaahtoa.

Voittajajoukkueessa kokkasivat Hilma Riihimäki, Silva Tiirola ja Olivia Kanerva-aho. Joukkuetta valmensi kotitalousopettaja Marja-Kaisa Varonen. Kuulammen joukkue osallisti suunnitteluun koko koulua.

  • Kysyimme koko koululta heidän lempiperinneruokiaan ja niihin liittyviä ruokamuistoja. Vastauksista nousi esille uunilohi ja mustikkapiirakka, joten päätimme ryhtyä suunnittelemaan menua niiden pohjalle. Olemme harjoitelleet menua useita kertoja, joten itse kisatilanne ei jännittänyt liikaa, Kuulammen joukkue totesi.
Hilma Riihimäki, Silva Tiirola ja Olivia Kanerva-aho

Tuotekehitystä ja täysjyvän käyttöä

Finaalia varten joukkueiden piti eläytyä tuotekehittäjiksi, jotka suunnittelevat ja toteuttavat menun, jossa tuunataan valituista perinneruoista modernimmat versiot. Joukkueiden täytyi myös perustella valintansa kestävän kehityksen ja ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ja kuten aina, ruoka herättää myös tunteita ja muistoja, joita käsiteltiin ennakkotehtävässä.

Loppukilpailussa joukkueiden tehtävänä oli valmistaa kaksi ruokalajia: pääruoka sekä jälkiruoka, joista ainakin toisessa oli käytettävä täysjyvätuotteita. Lisäksi toisen ruokalajin valmistuksessa piti leipoa. Ruokien suunnittelussa sekä valmistuksessa oppilaiden tuli ottaa huomioon myös kestävän kehityksen periaatteet, ravitsemus ja ruokakulttuuri.

Ruokavisa 2025 –osaamiskilpailun voittajajoukkueen valitsi ammattilaisraati. Tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna kotitalousopettaja Minttu Virkki, Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, ruokakasvatuksen asiantuntija Aliisa Hyvänen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta, Fazer leipomoiden tuotekehityspäällikkö Anne Wunsch sekä Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen.

Voittajajoukkue palkitaan sekä ryhmä- että koulutasolla. Palkinnot mahdollistavat Verkkokauppa.com, Cozy Publishing, E. Ahlström, Saarioinen Oy, Fazer Leipomot ja MTK.

Ruokavisan kuvagalleria löytyy täältä: https://ruokatietoyhdistysry.kuvat.fi/i/GXv3aMe9EyfugPDzdw8HjcpnbTZQWCVx

Lisätietoja:

Hanna Larjavaara, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokatieto Yhdistys ry, hanna.larjavaara(at)ruokatieto.fi, p. +358 50 502 0531

Marja-Kaisa Varonen, kotitalousopettaja, Kuulammen koulu, puh. 040 523 4996, marja-kaisa.varonen@tyrnava.fi

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus – materiaalit vapaasti käytettävissä

Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä arvostusta ruuantekijöitä kohtaan sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina. Visaan voivat osallistua kaikki Suomen yläkoulun opettajat opetusryhmiensä kanssa oppiaineeseen katsomatta. Ruokavisa on vakiinnuttanut asemaansa osana koulujen ruokakasvatusta, ja se käytiin tänä lukuvuonna jo 15. kertaa. Kaikkiaan Ruokavisan lähtökohtana on YK:n Kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja erityisesti sen vastuullisen kuluttamisen tavoite.

Ruokavisan opetusmateriaalit ja visat ovat kaikkien vapaasti käytettävissä myös visa-ajan jälkeen. Opetuskokonaisuuteen kuuluvat diasarjat tehtävineen löytyvät Ruokatiedon sivuilta: https://ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa/ruoan-valinta-2025-opettajalle/  ja visoja pääsee pelaamaan Ruokavisan sivustolla: https://ruokavisa.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuulammen koulun, Poision peruskoulun ja Kuivaniemen koulun joukkueet opettajineen.
Kuulammen koulun, Poision peruskoulun ja Kuivaniemen koulun joukkueet opettajineen.
Nina Grönqvist Ruokatieto
Lataa
Kuulammen koulun joukkue
Kuulammen koulun joukkue
Lataa
Tuomaristoon kuului kotitalousopettaja Minttu Virkki, Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, ruokakasvatuksen asiantuntija Aliisa Hyvänen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta, Fazer leipomoiden tuotekehityspäällikkö Anne Wunsch sekä Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen
Tuomaristoon kuului kotitalousopettaja Minttu Virkki, Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, ruokakasvatuksen asiantuntija Aliisa Hyvänen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta, Fazer leipomoiden tuotekehityspäällikkö Anne Wunsch sekä Saarioinen Oy:n kategoriapäällikkö Laura Hiltunen
Lataa

Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan

Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry

Vuoden ruokakasvattajiksi valittiin Pirttimaan tila, Uusituvan tila sekä Maalaisjärki-kanavat11.4.2025 17:09:21 EEST | Tiedote

Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoitus jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti kolmelle toimijalle. Pirttimaan tila Torniossa, Uusituvan tila Outokummussa ja Maalaisjärki -kanavat Alavudelta ovat avanneet ovensa oppilaille joko virtuaalisten vierailujen ja videoblogin muodossa, tai vastaanottamalla oppilaita tilalleen tutustumiskäynnille tai maatilaleireille. Toiminnallaan palkitut ovat vahvistaneet lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan tuotannosta.

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu ajassa – uutta kasvispainotteisuus, ruokasuositukset ja harmitukset28.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote

Kalevalan päivänä 28.2. juhlitaan myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruokatiedon teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisille oma ruokakulttuuri on tänä päivänä perinteitä ja muutosta, raaka-aineita läheltä sekä erilaisia ruokavalioihin liittyviä asioita. Vastaajien mielikuvat nykypäivän suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokakulttuurista yleensä ovat lähentyneet.

Valtionhallinnon uudistukset tukevat ruokaviennin nopeaa kasvua6.2.2025 07:50:28 EET | Tiedote

Ruokatieto on tyytyväinen ulkoministeriön ilmoittamaan uudistukseen, joka koskee Business Finlandin ulkomaantoimintojen integrointia ulkoasianhallintoon. Tulevan uudistuksen yhteydessä Suomella on mahdollisuus kunnianhimoiseen vienninedistämisen kehittämiseen. Tulevaisuudessa järjestelmän tulee tehokkaimmalla ja asiakaslähtöisimmällä tavalla tukea kansainvälistyviä yrityksiä ja olla kilpailukykyinen suhteessa verrokkimaihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye