SOOLin liittokokous: Kulttuuri on kaikkialla
Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.

Kulttuuriin kohdennetaan opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista jopa 17,4 miljoonan euron leikkaukset vuonna 2025. Tämän lisäksi kulttuurialan arvonlisäverotusta kiristetään ja kulttuuritilastointia heikennetään. Nämä leikkaukset tulevat vaikuttamaan merkittävästi kulttuuritarjontaamme, alan työpaikkoihin ja alaa opiskeleviin.
Kulttuuriosaamista heikennetään lisäksi peruskoulutasolla, kun esimerkiksi musiikinopettajien palkkaamista vähennetään ja musiikinopetuksen ammatillinen tietotaito tätä kautta vähenee. Tämä ammatillisen tietotaidon väheneminen johtaa musiikin opetuksen laadun ja oppilaiden oppimisen heikkenemiseen.
Kulttuuri on sivistysyhteiskunnan mittari ja kansallisen yhtenäisyyden indikaattori. Tämän suuruiset leikkaukset kulttuurista hävittävät ammattitaitoa peruuttamattomasti, ja siten ne tulevat kadottamaan osaamista, historiaa ja yhteiskunnallista kehittymistä koko maan laajuudelta.
Leikkauskohteena kulttuuri on myös epälooginen ja kestämätön – esimerkiksi vuonna 2019 julkinen sektori rahoitti taidetta ja kulttuuria noin 1,3 miljardilla eurolla keräten samalla 3,4 miljardia euroa verotuloja alan ammattilaisilta.
Kulttuurin tuottamista terveysvaikutuksista on lukuisia tutkimuksia vuosikymmenien ajalta. Taiteen perusopetusliiton selvitysraportin mukaan lähes 90 prosenttia alle 16-vuotiaista kokee oppineensa taito- ja taidealan toiminnassa hyödyllisiä taitoja, kuten keskittymistä, sinnikkyyttä ja opiskelutaitoja. Kulttuurialan harrastamisen on todettu myös vahvistavan minäkuvaa, kohottavan itsetuntoa ja pystyvyyden tunnetta sekä tukevan mielenterveyttä.
Kulttuuri kehittää yhteistyötaitoja ja itseilmaisua sekä ennaltaehkäisee pahoinvointia ja kiusaamista. Kulttuurin saatavuus on tärkeää monikulttuurisissa yhteisöissä, sillä kulttuurialan harrastaminen tarjoaa tavan olla yhteydessä ilman yhteistä kieltä tai muuta sujuvaa tapaa kommunikoida.
Tämän tiedon valossa toteamme, ettei kulttuuria, kulttuurin opettamista tai harrastamista voi mitenkään tarkastella irrallisena osana muusta yhteiskunnasta. Käynnissä olevat leikkaustoimet tulevat heijastumaan laajalle, ja yhdessä pandemia-ajan tuomien haasteiden sekä vuonna 2024 tehtyjen leikkausten kanssa nämä päätökset tulevat jäämään kulttuurin käännekohdaksi historiaan.
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto vaatii, että päättäjät ymmärtävät näiden leikkausten laajuuden ja alkavat tekemään kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opetttaville.
Yhteyshenkilöt
Mira Laurinanttipuheenjohtaja
Puh:050 499 8901mira.laurinantti@sool.fiRiku Orastoiminnanjohtaja
Puh:020 748 9752riku.oras@sool.fiLinkit
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on valtakunnallinen kaikkien opettajaksi opiskelevien edunvalvoja ja palvelujärjestö, johon kuuluu yli 6 000 eri alojen opettajaksi opiskelevaa. Liitto edistää ja valvoo jäsentensä etuja erityisesti koulutus-, sosiaali- ja nuorisopoliittisissa kysymyksissä sekä parantaa opettajaksi opiskelevien opiskeluedellytyksiä vaikuttamalla opettajankoulutuksen kehittämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry
Jani Siirilä SOOLin puheenjohtajaksi13.4.2025 15:43:24 EEST | Tiedote
Helsingissä 12.–13. huhtikuuta kokoontunut opettajaksi opiskelevien liittokokous valitsi liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen sekä hyväksyi muun muassa uudistetun Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman.
Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja17.3.2025 14:25:11 EET | Tiedote
Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.
SOOLin Talvipäivät Stadissa 35 vuoden tauon jälkeen20.2.2025 12:40:57 EET | Tiedote
Yksi Suomen suurimmista opiskelijatapahtumista saapuu Helsinkiin 35 vuoden tauon jälkeen. Viikonloppuna 21.–23. helmikuuta järjestettävät SOOLin Talvipäivät näkyy ja kuuluu pääkaupungin katukuvassa.
Opettajaksi opiskelevien kunta- ja aluevaalitavoitteet: ”Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus”13.2.2025 13:15:31 EET | Tiedote
SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. SOOLin mielestä osaavan ja hyvinvoivan Suomen rakentaminen on jokaisen etu.
Puheet pervoilusta ovat väärän tiedon levittämistä6.2.2025 12:55:17 EET | Tiedote
Opettajaksi opiskelevat eivät hyväksy sitä, että opetusalasta puhutaan halventavasti, tai että opetussisällöistä levitetään kuntavaalikampanjoissa väärää tietoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme