Viikkokatsaus 22.–25.4.2025
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja.
Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.

Hiilineutraali-webinaari ti 22.4. klo 15–16
Kuntien ilmastotyö ja energiayhteisöt - miten hyödyntää paikallisia valmiuksia?
Kunnat ovat pitkään olleet Suomen energiajärjestelmässä tärkeä toimija. Kunnalliset energialaitokset ja jakeluverkot ovat luoneet perustan kattaville energiapalveluille, mutta teknologian kehityksen ja ilmastotyön muutoksen myötä myös kuntalaisten oma toimijuus on korostunut. Kunnilla on mahdollisuus tunnistaa ja hyödyntää paikallisia valmiuksia yhteisöjen ja kuntalaisten energiatoimijuuden lisäämiseksi.
Lue lisää tapahtumasta (Hiilineutraalisuomi.fi)
Ajankohtainen vesitilanne 17.4.
Lämmin sää sulattaa lumia ja kääntää jokien vedenpinnat nousuun Pohjois-Pohjanmaalta Peräpohjolaan ja Pohjois-Karjalasta Koillismaalle ulottuvalla alueella. Jokien pinnat ovat nousseet Oulun pohjoispuolella esimerkiksi Simojoella, Siuruanjoella ja Livojoella sekä Kainuussa. Näissä joissa pääsiäiseen osuva tulvahuippu jää keskimääräistä pienemmäksi. Sunnuntaille ennustetut sateet voivat aiheuttaa hulevesitulvia Satakunnassa runsaimman sateen alueella. Myös mahdolliset jääpadot voivat vielä nostaa vedenpintoja ja aiheuttaa paikallista tulvimista Oulun pohjoispuolella. Iijoelle ennustetaan tavallista pienempää tulvahuippua huhti-toukokuun vaihteseen.
Lisätietoa: Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus (Syke), p. 029 525 1439, etunimi.sukunimi@syke.fi, www.vesi.fi
Tutustu myös näihin
- Tiedote 15.4.: Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa, mutta vaatii sitoutumista (sttinfo.fi)
- Tiedote 16.4.: Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri (sttinfo.fi)
- Ratkaisuja-blogi 12.4.: Hanna Mela: Matkustuksen kestävyyskysymykset haastavat tiedeyhteisön (syke.fi)
Seuraa Syken 30 v. juhlavuotta
Mistä haluamme pitää kiinni? Siitä on lopulta kyse kestävyysmurroksessa. Syke täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuonna muistutamme murroksen välttämättömyydestaä ja kaikesta siitä, mitä ympäristön eteen on tehty ja tehdään. Nostamme tänä vuonna esimerkkejä asioista, joista haluamme pitää kiinni. Seuraa juhlavuottamme ja kuule lisää monipuolisesta työstämme ja ratkaisuista kestävän ja turvallisen Suomen eteen: https://www.syke.fi/fi/tietoa-meista/syke-30-vuotta
Johtava tutkija Suvi Sojamo kertoo mikä häntä kannustaa tekemään työtä Suomen vesien ja vesiluonnon puolesta: Pidä kiinni puhtaista vesistä! (youtube.com)
Muutokset mahdollisia.
Ystävällisin terveisin
Suomen ympäristökeskuksen viestinnän ja markkinoinnin väki
Ps. Mikäli et halua näitä viestejä enää jatkossa, laitathan meiliä viestintäpäällikkö Aino Laineelle (etunimi.sukunimi@syke.fi).
Yhteyshenkilöt
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
www.syke.fi/fi
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Syke on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvityksen laadintaan saatavilla uusia ohjeita sekä purkumateriaalilaskuri16.4.2025 09:47:54 EEST | Tiedote
Tammikuussa käyttöönotetun purkumateriaalin ja rakennusjätteen selvitystietojärjestelmän (Rapu) kehitys jatkuu aktiivisena. Tietojärjestelmän käyttöön on nyt julkaistu täyttöohje ja selvityksen laatimista tukeva pienten rakennusten arviointiin tarkoitettu purkumateriaalien arviointilaskuri.
Ekologinen kompensaatio auttaa luontotavoitteiden saavuttamisessa mutta vaatii sitoutumista15.4.2025 12:15:22 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskuksen ekologisen kompensaation pilotoinneista kokoamat havainnot osoittavat, että luontohaittojen hyvittäminen on mahdollista, mutta vaatii onnistuakseen strategista sitoutumista, olipa kyse yritysjohdosta tai kuntapäättäjistä.
Selvitys: Muovinkierrätyksen läpimurto edellyttää monipuolisia toimia ja selkeyttä julkiseen ohjaukseen15.4.2025 09:01:00 EEST | Uutinen
Tuoreen selvityksen mukaan muovinkierrätyksen läpimurto Suomessa vaatii vielä runsaasti toimenpiteitä ja niitä tukevaa julkisen vallan ohjausta, eivätkä esimerkiksi suunnitteilla olevat laitosinvestoinnit yksin riitä muovinkierrätysasteen merkittävään kohentumiseen. Nykyisin noin 80 prosenttia Suomessa syntyneestä kaikesta muovijätteestä päätyy energiahyödyntämiseen.
Viikkokatsaus 14.–18.4.202510.4.2025 09:14:10 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Kurkista Planktonkameraan ja seuraa Itämeren mikroskooppisia planktonleviä10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskus ja WWF tarjoavat mikroskooppisia näkymiä Itämeren planktoneliöstöön WWF:n Luontoliven planktonkamerassa 14.–15.4.2025. Planktonlivessä nähdään ainutlaatuista kuvavirtaa Saaristomereltä, Utön ilmakehän- ja merentutkimusasemalta, jossa tutkimusmikroskooppi kuvaa meriveden luontaista planktonlajistoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme