Keskuskauppakamari ja Suomen Satamat: Alusten maasähkölle tarvitaan alempi verokanta
Kauppamerenkulun alusten maasähkön käyttöä satamissa pitää edistää soveltamalla maasähköön alempaa teollisuuden verokantaa. Verokannan muutos soveltuisi hyvin toteutettavaksi hallituksen puoliväliriihessä merenkulun kustannuksia alentavana ja vientiteollisuuden kilpailukykyä lisäävänä toimena.

Satamakäynnin aikana alukset käyttävät sähköä muun muassa lämmitykseen, valaistukseen, muiden aluksen sähköisten järjestelmien ylläpitämiseen sekä purku- ja lastausoperaatioihin. Sähköä tuotetaan aluksissa useimmiten polttoöljyä käyttävillä apukoneilla tai generaattoreilla.
”Satamien maasähköjärjestelmät, jolla alus kytketään sataman sähköverkkoon, vähentävät huomattavasti meriliikenteen polttoöljyn kulutusta ja päästöjä. Maasähkön käytön on arvioitu vähentävän alusten satamakäynnin päästöjä 50–80 prosentilla”, sanoo Suomen Satamien toimitusjohtaja Piia Karjalainen.
Keskuskauppakamarin johtavan liikenneasiantuntijan Hanna Kalenojan mukaan energiaverodirektiivin säännösten nojalla satamien maasähköön voidaan soveltaa alennettua verokantaa.
”Aluksilla käytettävät polttoaineet ovat kansainvälisessä liikenteessä verottomia, joten sähkön tuottaminen apukoneilla on usein maasähköä edullisempaa. Veronalennuksen tavoitteena on luoda taloudellinen kannuste maasähkön käyttöön päästöjen vähentämiseksi. Alennetun verokannan ovat jo ottaneet käyttöön muun muassa Ruotsi, Tanska, Saksa, Alankomaat Italia, Ranska ja Espanja”, Kalenoja sanoo.
Suomen satamissa aluksille toimitetun maasähkön kulutuksen arvioidaan vuonna 2024 olleen noin 13 GWh. Kulutuksen on arvioitu kasvavan vuonna 2026 noin 25 GWh:iin ja vuonna 2030 noin 130 GWh:iin. Alennetun verokannan on ennakoitu lisäävän maasähkön kysyntää, sillä edullisempi sähkön hinta nopeuttaa maasähköinvestointeja ja lisää maasähkön käytön kustannustehokkuutta. Edullisempi maasähkön hinta lisää lisäksi alusten akuston latausta satamissa. Nykyinen verotaso on sähkön yleinen valmistevero, joka on 2,24 senttiä kilowattitunnilta. Muutoksen jälkeen vero olisi 0,05 senttiä kilowattitunnilta.
Alennettu verokanta vähentäisi sähkön valmisteverotuloja arvion mukaan noin 0,54 miljoonalla eurolla vuonna 2026 ja noin 2,80 miljoonalla eurolla vuonna 2030, joten muutoksen vaikutukset valmisteverotuloihin ovat maltilliset.
”Kasvava maasähkön käyttö alemmallakin verokannalla tuo tulevaisuudessa verotuloja enemmän kuin tilanne, jossa satamakäynnin aikainen sähkö tuotetaan verottomalla polttoöljyllä”, Kalenoja sanoo.
Maasähkön hyödyntämistä ovat hidastaneet sähkönsyöttöjärjestelmien edellyttämät mittavat investointitarpeet satamissa ja aluksissa. Tulevina vuosina EU-lainsäädäntö edellyttää suurimmilta satamilta maasähköinvestointeja. Maasähkön alempi verokanta kannustaisi aluksia siirtymään satamassa maasähkön käyttöön, jolloin maasähköinvestoinnit nopeutuisivat.
”Koska alusten valmius hyödyntää satamien maasähköä on nykyisessä aluskannassa vielä pientä, satamaorganisaatioiden ei ollut aina kannattavaa investoida maasähkön syöttöjärjestelmiin. Maasähkön alempi verokanta lisäisi sähkön kustannuskilpailukykyä fossiiliseen polttoöljyn käyttöön nähden”, Piia Karjalainen sanoo.
Maasähkön yleistyminen vähentäisi satamapäästöjä (CO2-ekv.) vuonna 2026 noin 8 000 tonnilla ja vuonna 2030 noin 40 000 tonnilla. Alennetun verokannan päästövähenemää nopeuttavaksi vaikutukseksi on arvioitu edellisen lisäksi vuonna 2026 noin 1 600 tonnia ja vuonna 2030 noin 17 000 tonnia.
”Hiilidioksidipäästöjen lisäksi maasähkön käyttö vähentää merkittävästi paikalliseen ilmanlaatuun vaikuttavien typen oksidien ja hiukkaspäästöjen määrää”, Kalenoja sanoo.
Hanna Kalenoja, johtava liikenneasiantuntija, Keskuskauppakamari, p. 050 5344 750, hanna.kalenoja@chamber.fi
Piia Karjalainen, toimitusjohtaja, Suomen Satamat ry, p. 050 435 5604, piia.karjalainen@suomensatamat.fi
Yhteyshenkilöt
Hanna KalenojaJohtava liikenneasiantuntija
Puh:050 534 4750hanna.kalenoja@chamber.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Vuoden brändi 2025 -kilpailussa mukana kolme vahvaa brändiä: iLOQ, Relove ja Snellman16.4.2025 09:10:19 EEST | Tiedote
Vuoden brändi -kilpailun finalistikolmikkoon kivunneet iLOQ, Relove ja Snellman ovat kaikki vahvoja ja tunnettuja suomalaisbrändejä. Kilpailu ratkeaa 6.5.2025, kun ammattilaisista koostuva raati julistaa voittajan Keskuskauppakamarin Suuri brändipäivä -tilaisuudessa.
Isännöinnin eettiseltä neuvostolta ensimmäinen suositus: Vaihtotilanteissa aineisto luovutettava määräajassa oma-aloitteisesti10.4.2025 09:22:03 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 alussa Keskuskauppakamarin yhteyteen perustettu Isännöinnin eettinen neuvosto on antanut suosituksen koskien tietojen luovuttamista isännöinnin vaihtotilanteissa. Vaihtotilanteissa aineisto on luovutettava määräajassa oma-aloitteisesti ja vaihtotilanteet on hoidettava yhteistyössä ja ammattimaisesti.
Keskuskauppakamari: Kolmen kuukauden maasta poistumissääntö heikentää Suomen asemaa kansainvälisillä työmarkkinoilla - osaajat ja yritykset kärsivät8.4.2025 09:00:01 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamari pitää kolmen kuukauden maasta poistumissäännöstä ongelmallisena erityisesti nyt, kun työttömyys on ennätyksellisen korkealla ja työttömyysjaksot ovat pidentyneet. Tänään eduskunnassa äänestyksessä oleva laki tulee siten osumaan entistä useampaan ulkomaalaiseen, jolla normaalioloissa on hyvät edellytykset työllistyä ja antaa panoksensa suomalaiseen yhteiskuntaan. Myös työnantajalle laki tuo lisää velvollisuuksia.
Kauppakamarit: Hyvä saavutettavuus ja sujuvat liikenneyhteydet lisäävät kaupunkiseutujen elinvoimaa8.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Laajat työssäkäyntialueet parantavat osaavan työvoiman saatavuutta, mutta edellyttävät toimivia liikenneyhteyksiä ja -palveluja. Keskusta-alueiden elinvoima edellyttää monipuolista saavutettavuutta. Joukkoliikenteen hinnan ja lippuvaihtoehtojen tulisi olla houkuttelevia myös satunnaisesti joukkoliikennettä käyttäville matkustajille.
Kauppakamarit: Hoitoon on päästävä – sotekustannukset läpinäkyviksi4.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Sote-palveluiden uudistamiseen tarvitaan uusi vaihe: hyvinvointialueiden tuottavuutta on parannettava keskittymällä vahvemmin toimintatapojen muuttamiseen. Hoitoon on päästävä ja se onnistuu parhaiten, kun hyvinvointialue toimii yhteistyössä alueen yritysten kanssa sote-palveluiden tuottamisessa. Kustannustehokkuuden perusedellytys on kustannusten läpinäkyvyyden lisääminen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme