Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Pankki- ja viranomaishuijaukset räjähtävät käsiin

Jaa

Kilpi-sovellukseen viime viikkoina raportoidut huijausyritykset kertovat: pankkien ja viranomaisten nimissä tehdyt huijaukset ovat lisääntyneet ja muuttuneet entistä uskottavammiksi.

Tietojenkalastelu tapahtuu usein tuttujen tahojen nimien varjolla.
Tietojenkalastelu tapahtuu usein tuttujen tahojen nimien varjolla.

Suomen Telemarkkinointiliiton Kilpi-sovelluksen on ladannut jo yli 100 000 suomalaista. Sovelluksen tietokanta antaa siis kattavan kuvan siitä, millaisia huijauksia ja häiritseviä yhteydenottoja suomalaiset tällä hetkellä kohtaavat. Viime viikkojen raportit kertovat huolestuttavasta kehityksestä: erityisesti pankkien ja viranomaisten nimissä esiintyvät huijaukset ovat lisääntyneet ja kehittyneet entistä uskottavammiksi.

Huijaukset käyttävät hyväkseen luottamusta ja kiireen tunnetta

Pankeista S-Pankin, Danske Bankin ja Nordean nimissä lähetettyjä huijausviestejä on ollut liikkeellä runsaasti. Viestit ovat usein muotoiltu kiireellisiksi ja ne kehottavat vastaanottajaa klikkaamaan linkkiä esimerkiksi "turvapäivityksen" tekemiseksi tai "tilin varmistamiseksi". Vakuuttavalta näyttävien viestin linkit eivät kuitenkaan vie aidoille verkkosivuille, vaan tietojenkalastelusivustoille, jotka ovat myös usein uskottavan oloisia.

Pankkiviestit eivät ole ainoa liikkellä oleva vakuuttavien ja vaarallisten huijausten muoto. Esimerkiksi Tullin nimissä on lähetetty viime aikoina paljon viestejä, jonka väitetään olevan kutsu kuulusteluun: ”Tulli on käynnistänyt tutkinnan, johon liittyen olet kutsuttu kuulusteluun. Saat tarkempia tietoja verkkosivuiltamme.” Tämäkin viesti sisältää linkin tietojenkalastelusivustolle.

“Meille raportoiduissa huijauksissa on nähtävissä sekä merkittävää määrän kasvua että selvää laadun parantumista. Tällaiset viestit nojaavat vahvasti kiireen ja huolen tunteen herättämiseen. Ne voivat näyttää yllättävän aidoilta ja tulla osoitteista, jotka muistuttavat oikeiden viranomaisten tai pankkien yhteystietoja. Kun huijarit saavat vastaanottajan hätiköimään, huijauksella on mahdollisuus onnistua”, toteaa Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.

Kasvava määrä epäilyttäviä sekä häiritseviä yhteydenottoja

Kilpi-sovellukseen on raportoitu myös useista kotimaisista puhelinnumeroista tulevia puheluita, joissa tarjotaan epäilyttäviä lainoja. Tällaiset puhelut koetaan tietysti erittäin häiritsevinä.

Viime viikkojen aikana on raportoitu myös huomattavan paljon uusia ulkomaisia puhelinnumeroita, joista soitetaan huijauspuheluita. Erityisen runsaasti ilmoituksia on tullut Iso-Britanniasta (+44), mutta myös Saksasta (+49), Puolasta (+48), Norjasta (+47), Ruotsista (+46), Itävallasta (+43) ja Slovakiasta (+421) on havaittu vilkasta huijaustoimintaa.

Huijauspuheluiden aiheet vaihtelevat esiintyen eri yrityksinä tai viranomaisina, mutta näille yhteistä on pyrkimys saada vastaanottaja jakamaan henkilökohtaisia tietoja tai asentamaan haittaohjelmia. Soittojen uskottavuutta pyritään lisäämään muun muassa viralliselta kuulostavalla puhetyylillä ja taustahälyllä, joka muistuttaa asiakaspalvelutilannetta.

Myös muita kuin varsinaisia huijauksia sisältäviä yhteydenottoja on raportoitu runsaasti. Erityisesti esiin nousevat kasino- ja pelitarjoukset, joiden lähettäminen suomalaisille kuluttajille on lainvastaista. Lisäksi sovellukseen on raportoitu viime aikoina häiritseviä aikuisviihdeviestejä.

Kilpi-sovellus suojaa käyttäjäänsä huijauspuheluilta, -viesteiltä ja -sähköposteilta estämällä ne ennen kuin ne edes tulevat perille. Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa voi myös tarkistaa helposti ja maksutta, onko viestin lähettäjä tai soittaja aiemmin raportoitu huijariksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja roskapostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota kerätään ja kasvatetaan jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play ja ja Apple Store sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo yli 100 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Sovelluksen perustaja Arto Isokoski työskenteli Nokiassa 1995-2000 tuotekehitystehtävissä. Tämän jälkeen Kiinan markkinoihin erikoistunut Isokoski on toiminut useissa globaaleissa yrityksissä, kuten muun muassa perustamassaan TLD Registry Limited Oy:ssä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye