Recser Oy

Kaupoissa kerättiin kerrostalon painon verran paristoja ja pienakkuja - Suomen suurin kerääjä vuonna 2024 on S-ryhmä

Jaa

Viime vuonna kuluttajat palauttivat kauppoihin yhteensä noin 2000 tonnia käytöstä poistettuja paristoja ja pienakkuja eli kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Suurimman määrän, 617 tonnia, keräsivät S-ryhmän ruokakaupat. S-ryhmän oma keräysmäärä myös kasvoi merkittävästi edellisestä vuodesta. Elokuusta alkaen akkujen ja paristojen kierrättäminen on kuluttajalle pakollista.

Mies palauttaa käytöstä poistettuja paristoja kaupan keräyspisteellä
Kierrätystä Porttipuiston S-marketissa S-ryhmä

-Kauppareissulla kierrättäminen tuntuu sopivan meille tunnollisille suomalaisille. Mahdollisuus palauttaa käytöstä poistetut paristot yhdessä pantillisten pullojen kanssa tekee kierrättämisestä helppoa ja kauppojen toiminta onkin yksi tärkeimpiä syitä Suomen hienoille keräysmäärille, iloitsee Recser Oy:n toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck.

Palautusmäärät selviävät Recserin nyt huhtikuussa valmistuneista vuoden 2024 tilastoista. Recser on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon tuottajayhteisö. Se toimittaa keräyslaatikot kauppoihin ja vastaa paristojen ja pienakkujen kierrätyksestä Suomessa.

Noin nelikerroksisen kerrostalon painoa vastaava kokonaiskeräysmäärä tarkoittaa, että jokainen Suomessa asuva henkilö on palauttanut keskimäärin noin 380 gramman verran paristoja ja pienakkuja. Paristoiksi muutettuna määrä tarkoittaa esimerkiksi 17 kappaletta AA-paristoa.

Vastuullisuus ja turvallisuus tärkeitä S-ryhmälle

Suomen suurin akkujen ja paristojen kerääjä oli viime vuonna S-ryhmä. S-ryhmä keräsi viime vuonna yhteensä 617 tonnia paristoja ja pienakkuja. Määrä kasvoi merkittävästi vuodesta 2023, jolloin keräysmäärä oli 539 tonnia.

Paristoja ja pienakkuja myyvien kauppojen tulee vastaanottaa käytöstä poistetut paristot kuluttajilta ja toimittaa ne kierrätykseen. Tämä on lakisääteinen velvollisuus, mutta kauppa voi itse vaikuttaa merkittävästi kierrätyksen sujuvuuteen.

S-ryhmän keräysmäärän nousun taustalla on asiakasmäärien kasvun lisäksi kuluttajaviestintään tehdyt panostukset ja ymmärryksen lisääntyminen tuotteiden kierrättämisestä.

Suomen suurin kerääjä S-ryhmä tietää toimivan keräyksen olevan henkilökunnan ansiota.

- Olemme panostaneet siihen, että kierrätyspisteemme ovat siistejä ja selkeästi ohjeistettuja. Lisäksi koulutamme henkilökuntaamme paristojen ja pienakkujen vastaanottoon liittyvistä turvallisuuskysymyksistä. He osaavat tarvittaessa neuvoa asiakkaita teippaamaan paristot ennen palautusta, kiittää S-ryhmän ryhmäpäällikkö Sari Ristaniemi.

Paristojen ja pienakkujen virtanavat tulee teipata heti käytöstä poistamisen jälkeen. Teippaamiseen sopii mikä tahansa teippi, mutta tärkeää on teipata vain navat ja jättää pariston tiedot näkyviin. Teippaaminen estää harvinaiset, mutta ärhäkät tulipalot niin kotona kuin kaupan keräyspisteellä.

Paristojen ja pienakkujen kierrätys nähdään S-ryhmässä osana vastuullista liiketoimintaa ja kiertotalouden edistämistä.

- Kattava kierrätysverkosto helpottaa asiakkaiden aktiivista kierrätystä. Kun materiaaleja saadaan kiertoon, tarve uusille raaka-aineille vähenee, Ristaniemi sanoo.

Elokuusta alkaen lajittelu on kuluttajalle velvollisuus

Eurooppalaisessa vertailussa Suomi pärjää hyvin. Keräysmäärissä mitattuna olemme toiseksi parhaita kierrättäjiä, kun vertaillaan asukaskohtaisia keräystuloksia.

EU:n uusi akkuasetus asettaa kuitenkin kierrätyksen tavoitteet kovemmiksi.

- Paristojen ja akkujen kierrättämisestä tulee kuluttajalle pakollista. Elokuusta 2025 alkaen asetuksen kuluttajalajitteluvelvollisuus velvoittaa meidät kaikki lajittelemaan paristot ja akut erilleen muista jätteistä ja toimittavan ne keräyspisteisiin, sanoo Stenbäck.

Akkuasetus kuuluu EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan (Green Deal), jonka yhtenä tavoitteena on kiertotalouteen siirtyminen. Asetuksessa on annettu kunnianhimoiset tavoitteet paristoissa ja akuissa olevien arvokkaiden kriittisten materiaalien talteen ottamiselle ja uudelleenkäytölle. Jatkuvaa uusien materiaalien louhimista ei pidetä kestävänä toimintamallina.

- Kierrätyksen merkittävyyttä korostaa se, että paristojen ja akkujen määrä kodeissa ja teollisuudessa kasvaa voimakkaasti. Osaltaan kasvua lisää vihreä siirtymä itse, sillä esimerkiksi tuulivoiman varastointiin ja sähköisiin liikkumisvälineisiin tarvitaan akkuja, avaa Stenbäck.

Näin kierrätät kodin paristot ja pienakut

1. Perusta kodin kierrätyspiste esimerkiksi pieneen muovipussiin tai muoviseen laatikkoon.

2. Teippaa paristojen ja akkujen navat heti käytöstä poistamisen jälkeen.

Mikä tahansa teippi käy.

Jätä tuotetiedot näkyviin eli teippaa vain virtanavat.

3. Vie kaupan kierrätyspisteelle samalla, kun viet palautuspullot.

Käytöstä poistettuja paristoja ja akkuja vastaanottavat kaikki niitä myyvät kaupat.

Jos keräyslaatikko ei ole kaupassa esillä, voit antaa suoraan henkilökunnalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mies palauttaa käytöstä poistettuja paristoja kaupan keräyspisteellä
Kierrätystä Porttipuiston S-marketissa
S-ryhmä
Lataa
Kuva kaupan kierrätyspisteestä
Kierrätyspiste, Porttipuiston S-market
S-ryhmä
Lataa

Liitteet

Linkit

Recser Oy

Tuottajayhteisö Recser Oy organisoi paristokierrätystä Suomessa. Se on paristo- ja akkutuottajien vuonna 2008 perustama voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.

Recser oy:n punainen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Recser Oy

EU-asetus muuttaa akkualan lakisääteisiä vaatimuksia - Paristokierrätys Recser laajenee suurten teollisuusakkujen tuottajavastuujärjestelmäksi5.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote

Paristojen ja pienakkujen tuottajayhteisö Recser laajenee. Neljä suurten teollisuusakkujen toimijaa - Avant Power Ylöjärveltä, Cactos Kempeleestä, Enico Tampereelta ja Merus Power Ylöjärveltä - liittyi helmikuussa Recserin omistajiksi. Taustalla on EU:n akkuasetus, jonka myötä myös suurten teollisuusakkujen toimijat ovat velvoitettuja hoitamaan tuotteidensa kierrätyksen kokonaisvaltaisesti ja yhteisvastuullisesti elokuusta 2025 alkaen. Yrityksen on oltava yhteisvastuussa mukana, jotta se ylipäätään voi asettaa akkuja markkinoille. Luonnos hallituksen esitykseksi akkuasetusta täydentävien säännösten lisäämisestä jätelakiin annettiin lausunnoille tämän viikon maanantaina 3.3.2025.

Suomalaiset Euroopan toiseksi parhaita akkujen ja paristojen kierrättäjiä, puolet jää kuitenkin kierrättämättä – Onko sinullakin ”älylaitemuseo” kotonasi?23.5.2024 06:00:00 EEST | Tiedote

Euroopan unionin uusimman jätetilaston (Eurostat) mukaan suomalaiset ovat toiseksi ahkerimpia paristojen ja pienakkujen kierrättäjiä Euroopassa, kun vertaillaan vuosittaisia asukaskohtaisia keräystuloksia. Puolet akuista ja paristoista jää kuitenkin meiltäkin kierrättämättä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista muistutetaan, että kotona laatikoissa ja varastoissa lojuvat akut ja paristot ovat tulipaloriski, jos ne heräävät “zombiakkuina” eloon.

Löytyykö kotoasi tätä näkymätöntä elektroniikkajätettä? - “Nämä tulipalot ovat kuumia ja räyhäkkäitä”2.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Suomessa myydyistä paristoista ja akuista vain puolet päätyy kierrätykseen, vaikka Paristokierrätyksen tutkimuksessa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoi kierrättävänsä paristot ja akut. Osasta paristoista ja akuista on tullut siis “näkymättömiä”, sellaisia mitä emme huomaa esimerkiksi laitteen sisällä. Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut ovat iso tulipalopariski.

Vaara piilee, jos et lajittele akkuja oikein – Katso, miten zombiakku räjähtää17.10.2023 10:26:43 EEST | Tiedote

Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä väärän jätteen sekaan jouduttuaan ja vahingoituttuaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja syttyä räjähtäen palamaan. YouTubesta tuttu Hydraulic Press Channel puristi ja räjäytti eilen litiumioniakkuja turvallisissa olosuhteissa Orimattilassa sijaitsevalla sorakuopalla ja demonstroi väärin lajitellun litiumioniakun räjähdysalttiutta. Katso videolta, miten litiumioniakut räjähtävät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye