Yritysten väliset erot kasvattavat palkkaeroja Suomessa
Laboren uudessa tutkimuksessa tarkastellaan Suomen yrityssektorin palkkahajonnan ajureita vuosina 2001–2022. Vaikka yritysten sisäiset palkkaerot muodostavat suurimman osan palkkahajonnasta vuositasolla, yritysten välinen vaihtelu selittää suurimman osan palkkaerojen kasvusta pitkällä aikavälillä. Erityisesti korostuu toimialojen välinen vaihtelu ja pieni joukko toimialoja selittää suuren osan palkkahajonnan kasvusta. Vuosina ennen koronapandemiaa vaikutukset näkyvät erityisen selkeästi. Alueiden välinen palkkahajonta sen sijaan ei ole merkittävä tekijä.

Tutkimuksen tavoite ja näkökulma
Laboren johtava tutkija Paolo Fornaron tuore tutkimus tarkastelee, miten palkkaerot jakautuvat yritysten sisällä ja välillä, ja kuinka nämä erot ovat muuttuneet parin vuosikymmenen aikana. Lisäksi tutkimuksessa analysoidaan toimialojen, alueiden ja ammattien välisiä vaikutuksia palkkahajontaan.
Jatkoa aiemmalle palkkatutkimukselle
Palkkaerot ovat tärkeä yhteiskunnallinen kysymys, ja Labore on aiemmissa tutkimuksissaan keskittynyt muun muassa eri väestöryhmien palkkakehityksen tutkimiseen. Tämä tutkimus syventää ymmärrystä palkkadynamiikasta keskittymällä erityisesti palkkaerojen taustoihin, lähteisiin ja kehityssuuntiin.
Tutkimusmenetelmät ja analyysi
Analyysi perustuu vakiintuneisiin hajotelmatekniikoihin, joilla määritetään, kuinka suuri osa palkkavaihtelusta johtuu esimerkiksi saman yrityksen sisällä olevista eroista verrattuna eri toimialojen tai yritysten välisiin eroihin. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin edistyneempiä menetelmiä, joilla arvioitiin palkkapreemioiden ja valikoitumisen – eli korkeapalkkaisten työntekijöiden hakeutumista korkean keskipalkan yrityksiin – vaikutuksia.
”Vaikka palkkaerojen kasvu ei ole ollut räjähdysmäistä, se on silti merkittävää. On kiinnostavaa huomata, että analyysin keskeiset löydökset – kuten toimialojen välisten erojen kasvu ja sen keskittyminen harvoihin toimialoihin – ovat samansuuntaisia muissa maissa, kuten Italiassa ja Yhdysvalloissa”, tiivistää Fornaro tutkimuksen keskeisimmät tulokset.
Aineistot ja rahoitus
Tutkimuksen aineistona käytettiin pääasiassa Tilastokeskuksen Palkkarakenne-aineistoa ja muita mikroaineistoja. Hanke on osa ”Innovaatiot, tuottavuus ja talouskasvu” -tutkimuskokonaisuutta, ja sitä rahoittaa Palkansaajasäätiö.
Tutkimus: Paolo Fornaro: Drivers of wage dispersion in Finland. Laboren työpapereita 35. Helsinki 24.4.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paolo Fornarojohtava tutkijaMakrotalous, ennusteet ja toimialatalous
Puh:+358 40 9658 449paolo.fornaro@labore.fiLinkit
Labore eli Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen tutkimuslaitos, jossa keskitytään yhteiskunnallisesti merkittävään ja tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävään soveltavaan taloustieteelliseen tutkimukseen. Tutkimuksen painopistealueisiin kuuluvat työn taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede ja toimialan taloustiede. Lisäksi teemme suhdanne-ennusteita ja toimialakatsauksia sekä julkaisemme Talous & Yhteiskunta -lehteä ja podcasteja.
Vahvuuksiamme ovat tutkijoiden korkea tieteellinen osaaminen sekä tiivis yhteistyö kotimaisten ja ulkomaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkijoillamme on tärkeä asiantuntijarooli eri yhteyksissä ja he osallistuvat aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE
Eläkkeiden inflaatiovakauttajan olisi voinut suunnitella toisin16.4.2025 06:45:00 EEST | Blogi
Tammikuussa sovittu eläkeuudistus toi mukanaan inflaatiovakauttajan, joka leikkaa eläkkeitä inflaatiopiikkien aikana. Uudistuksen tarkoituksena on vakauttaa eläkejärjestelmän rahoitus, mutta onko se onnistunut valinta? Tässä blogissa pohdimme, millaisia seurauksia inflaatiovakauttajalla voi olla eläkeläisten toimeentuloon ja makrotalouden vakauteen – ja olisiko samoihin tavoitteisiin voinut päästä vähemmän haitallisin keinoin.
Ekonomisk prognos 2025-2027: Ekonomin återhämtar sig under osäkra tider3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Enligt Labores konjunkturprognos våren 2025 kommer Finlands ekonomi att växa med 1,4 procent under 2025. Konjunkturläget förbättras 2026 och 2027 då BNP-tillväxten väntas stiga till 1,9 procent respektive 1,4 procent. Långsammare inflation och räntesänkningar kommer att stödja tillväxten i bostadsbyggande, privat konsumtion och export. Den internationella osäkerheten är exceptionellt hög, vilket innebär en ökad risk för långsammare tillväxt än väntat.
Talousennuste vuosille 2025–2027: Jousitus kovilla, talous elpyy epävarmuuden aikana3.4.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Tutkimuslaitos Laboren kevään 2025 suhdanne-ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa 1,4 prosenttia vuonna 2025. Suhdanne paranee vuosina 2026–2027, jolloin BKT-kasvu vauhdittuu 1,9 ja 1,4 prosenttiin. Hidastunut inflaatio ja koronlaskut tukevat asuinrakentamisen, yksityisen kulutuksen ja viennin kasvua. Kansainvälinen epävarmuus on poikkeuksellisen suurta, mikä merkitsee kohonnutta riskiä ennustettua hitaamman kasvun toteutumiselle.
Tansanian shokkiherkkä sosiaaliturva – tutkimus peräänkuuluttaa uudistuksia12.3.2025 07:10:00 EET | Tiedote
Tansania kohtaa yhä vakavampia humanitaarisia kriisejä, joita aiheuttavat ilmastonmuutos, terveyskriisit ja lähialueiden konfliktit. Tuore tutkimus korostaa kiireellistä tarvetta shokeilta suojaavan sosiaaliturvan kehittämiselle, jotta kriisien vaikutukset voidaan minimoida ja tarjota väestölle parempaa suojaa. Tutkimuksessa suositellaan sosiaaliturvan rahoituksen lisäämistä, ennakoivaa suunnittelua, lainsäädännön vahvistamista, kriisejä ennakoivien teknisten työkalujen hyödyntämistä ja humanitaarisen avun parempaa integrointia kansallisiin sosiaaliturvajärjestelmiin. Ilman rakenteellisia uudistuksia miljoonat tansanialaiset jäävät taloudelliseen ja sosiaaliseen ahdinkoon.
Talous & Yhteiskunta 1/2025 | Yritystuet ja teollisuuspolitiikka7.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Yritystuet ovat harvoja leikkauskohteita, jotka sekä taloustutkijat että kansa hyväksyisivät. Siitä huolimatta tukia tulee koko ajan vain lisää. Eivätkö yritykset pärjää, ellei niitä tueta verovaroin? Mitä tuilla oikeastaan saadaan aikaan?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme