Kuolinpesien aktiivisuutta metsissään voisi lisätä huomioimalla erilaiset omistajat ja tarjoamalla tukea ristiriitatilanteisiin
Metsiä omistavien kuolinpesien päätöksentekoa ja pesien purkamista tulisi edistää, esittää Pellervon taloustutkimus PTT:n keskustelunavaus. Keinoina voisivat toimia muun muassa omistajien erilaiset tavoitteet huomioivat palvelut sekä ristiriitatilanteiden käsittelyn tukeminen.
”Kuolinpesät omistavat noin miljoona hehtaaria eli kymmenyksen yksityisten henkilöiden omistamasta metsämaasta. Kuolinpesät eivät kuitenkaan ole metsätaloudellisesti yhtä aktiivisia kuin muut omistusmuodot. Ne tekevät vähemmän puukauppoja ja metsänhoitotöitä ja ovat epävarmempia suojelutoimista”, sanoo metsäekonomisti Marjo Maidell.
Metsäsektorille on yhä tärkeämpää, että metsiä käytetään aktiivisesti puuntuotantoon ja ilmasto- ja monimuotoisuushyötyjen tuottamiseen. Unohdettujen metsien kustannus yhteiskunnalle kasvaa.
PTT:n selvityksessä on tehty aiemman tutkimuksen pohjalta yhteenveto kuolinpesien päätöksenteon ja metsien omistajanvaihdosten haasteista. Samalla nostetaan esiin keinoja, joilla kuolinpesien päätöksentekoa voisi helpottaa ja niiden purkamista ja aktivoimista edistää. Selvitys toimii keskustelunavauksena, jonka pohjalta alan toimijat voivat kehittää sekä omaa toimintaansa että koko sektorin käytäntöjä.
Kuolinpesien aktivoimiseen tarvitaan monia eri keinoja
Kuolinpesien aktivointiin ja purkamiseen sekä omistajanvaihdosten aikaistamiseen ei ole yhtä ainoaa ratkaisua, sillä päätöksenteon vaikeudet johtuvat moninaisista ja tilannekohtaisista syistä.
Kuolinpesien päätöksentekoa voitaisiin edistää esimerkiksi seuraavin tavoin:
- Kuolinpesän osakkaiden tunnetekijöiden ja ristiriitojen käsittelyyn tarvitaan lisätukea. Nykyisin omistajanvaihdosten asiantuntijoilla ei aina ole keskusteluyhteyttä ja sovintoa edistävien menetelmien tuntemusta.
- Kuolinpesien ja yhtymien päätöksenteko vaatii tällä hetkellä osakkaiden yksimielisyyden, joten yksikin osakas voi estää lähes kaikki tilalla tehtävät toimet. Lisäksi vaatimus yksimielisyydestä hankaloittaa päätöksentekoa tilanteissa, joissa osakkaan menehtyessä kuolinpesän osakkaaksi tulee toinen kuolinpesä. Kuolinpesien ja yhtymien enemmistöpäätöksenteon toteutusta sekä sen hyötyjä ja haittoja tulisi selvittää.
- Metsän hallinnointi helpottuu, kun kuolinpesän osakkaat ovat sopineet käsittelyn periaatteista ja valtuuttaneet yhden osakkaan tekemään päätöksiä. Luonteva hetki yhteishallintosopimuksen laatimiselle on perunkirjoitustilaisuus.
- Kuolinpesille suunnattujen palveluiden tulisi huomioida erityisesti luonnon- ja maisemansuojelun sekä virkistyskäytön tavoitteet, joita kuolinpesien metsänomistajilla on muita omistusmuotoja yleisemmin. Lisäksi hallinnollista työtä voidaan vähentää kokoamalla useita lähitulevaisuuteen ajoittuvia metsän- ja luonnonhoitotoimia yhteen sopimukseen.
- Kuolinpesissä on selvästi enemmän naismetsänomistajia kuin muissa omistusmuodoissa. Metsänomistaja 2020 -hankkeen kyselyaineiston mukaan kuolinpesien naisomistajat olivat tehneet puukauppoja harvemmin kuin miesomistajat. Tämän vuoksi kuolinpesien kautta metsää omistaville naisille tulisi kehittää räätälöityjä palveluja ja viestintää, myös vertaisviestintää.
Lisäksi metsän omistajanvaihdoksia voisi aikaistaa seuraavin tavoin:
- Metsätilan omistajanvaihdosta koskevaa harkintaa ja keskustelua vaihdoksesta pitäisi aikaistaa. Tätä varten tarvitaan parempi käsitys eri tavoista, joilla prosessia voi edistää sekä työkaluja sen toteuttamiseen.
- Metsän omistajanvaihdoksia edistetään perinteisesti taloudellisiin ja teknisiin kysymyksiin keskittyvillä toimenpiteillä, vaikka kyseessä on usein myös vahvasti vuorovaikutukseen ja perhesuhteisiin liittyvä prosessi. Näihin inhimillisiin tekijöihin sekä ristiriitatilanteiden käsittelyyn tulisi tarjota nykyistä enemmän tukea.
Selvitys on julkaistu PTT:n puheenvuoroja-sarjassa osoitteessa https://www.ptt.fi/julkaisut/3-2025-puut-perinto-ja-paatokset-kuolinpesien-rooli-muuttuvassa-metsapolitiikassa/
Työtä on rahoittanut Keskitien säätiö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marjo MaidellmetsäekonomistiPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:+358 40 164 8139marjo.maidell@ptt.fiTietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
KUTSU: Millaisessa muutoksessa on maatalouden rahoitus – miten varmistetaan investointien rahoitus? Loppuseminaari 20.5. klo 13.0025.4.2025 11:54:42 EEST | Kutsu
Niin pankkien kuin maatalouden toimintaympäristö on muutoksessa ja samaan aikaan sääntely lisääntyy. Millaisia vaikutuksia tällä on maatalouden rahoitusasemaan erityisesti pankkirahoituksen näkökulmasta nyt ja tulevaisuudessa?
Markus Lahtisen kommentti kehysriihestä: Suomi tarvitsisi vastuullista ja vakaata finanssipolitiikkaa – nyt päätöksenteko on liian poukkoilevaa24.4.2025 11:01:01 EEST | Tiedote
Hallitus julkisti myöhään keskiviikkoiltana puoliväliriihen keskeiset toimenpiteet. Tiedotustilaisuuden otsikko oli lupaava ”Suomi saadaan kasvuun vain työllä ja yrittämisellä -hallitus tukee kasvupaketilla”. Kasvun nostaminen talouspolitiikan keskiöön on perusteltua sekä ihmisten taloudellisen hyvinvoinnin ja sitä tukevan hyvinvointiyhteiskunnan riittävän rahoituksen kannalta. Vaikka julkisen talouden sopeutustoimet ovat välttämättömiä, julkisen talouden kestävyyttä on mahdotonta turvata ilman riittävän nopeaa talouskasvua. Riihipäätösten keskiössä ovat työnteon kannustavuuden parantaminen ja yritysten verotuksen keventäminen. Tätä hallituksen linjausta voi pitää pääosin onnistuneena. Valitut toimenpiteet muodostavat kuitenkin kokonaisuuden, joka antaa aihetta kritiikkiin sekä talouskasvun että ennen kaikkea vastuullisen finanssipolitiikan näkökulmasta.
Pikakommentti: Työttömyys jatkaa nopeassa kasvussa24.4.2025 08:54:25 EEST | Tiedote
Työmarkkinoilla työllisyyden lasku taittui maaliskuussa, mutta työttömyys jatkaa yhä nopeaa kasvua. Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk arvioi, että kehitykseen vaikuttaa julkisen sektorin ja erityisesti sote-alan työllisyyden heikkeneminen.
Ennuste: Lisääntyvä tuotanto pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana – kantorahatulot uuteen ennätykseen10.4.2025 09:56:00 EEST | Tiedote
Puun tarve kasvaa tänä ja ensi vuonna metsäteollisuudessa, mikä pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana. Tämän vuoksi sekä hakkuumäärät että puun hinnat nousevat, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Kuitupuun hintakehitys kuitenkin tasaantuu uudessa markkinatasapainossa. Yksityismetsien bruttokantorahatulot kohoavat uusiin ennätyslukemiin, selvästi yli kolmeen miljardiin euroon.
Ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa – tullit sekoittavat markkinoita10.4.2025 09:54:17 EEST | Tiedote
Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa sekä tänä että ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Veturina on etenkin kartonki. Myös sahatavaran vienti kasvaa, kun rakentaminen ei enää Euroopassa vähene ja sahatavaran tarjonta globaalisti on rajallista. Yhdysvaltain tullit kuitenkin sekoittavat maailmankauppaa, haittaavat vientiä ja voivat lisätä kilpailua Suomelle tärkeillä markkina-alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme