ILMASTOPOSITIIVISTA VESIHUOLTOA YHTEISTYÖLLÄ
Turun seudun vesihuoltoyhtiöt toteuttivat yhdessä ensimmäisen yhteisen hiilijalanjälkilaskennan, joka kattaa veden koko matkan raakavedenottamolta jäteveden puhdistuksen kautta Itämereen.

Turun seudun vesihuoltoyhtiöt, Turun Seudun Vesi Oy, Turun Vesihuolto Oy ja Turun seudun puhdistamo Oy ovat jo vuosia toimineet edelläkävijöinä ympäristönsuojelussa. Yhtiöt ovat sitoutuneet ympäristötyöhön, josta yhtenä esimerkkinä on osallistuminen Itämerihaasteeseen vuosille 2024–2028. Nyt yhtiöt ovat yhdessä kehittäneet ja ottaneet käyttöön yhteisen hiilijalanjälkilaskennan Turun seudun vesihuoltojärjestelmälle.

Hiilijalanjälkilaskenta toteutettiin 2024–2025 aikana yhteistyössä ulkopuolisen konsultin kanssa. Yhteistyökumppaniksi valikoitui Sweco Consulting Oy. Laskenta sisälsi varsinaisen vesihuoltotoiminnan lisäksi hankinnat, kuljetukset ja muut toimitusketjun osat. Hankkeessa huomioitiin kasvihuonekaasuprotokollan (GreenhouseGas–protocol) mukainen jaottelu päästöluokkiin Scope 1–3, jotka on kuvattu alempana taulukossa. Mukaan laskettiin myös energiaksi tai muuhun käyttöön hyödynnettävät prosessien sivutuotteet, joiden ansiosta vältetään lisäpäästöjä.
Yhteisen hiilijalanjälkilaskennan avulla voidaan arvioida kunkin organisaation omaa ja kaikkien yhteistä hiilijalanjälkeä.
– Meillä on halu ja tarve kartoittaa vesihuoltomme ympäristövaikutuksia tarkasti ja läpinäkyvästi. Yksi keskeisistä tavoitteistamme on edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista, kertoo Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki.
– Hiilijalanjälkilaskenta antaa meille konkreettista tietoa ja työkaluja ohjata toimintaamme entistä kestävämmäksi, sekä mahdollistaa vastuullisuustyömme jatkuvan kehittämisen myös tulevaisuudessa, jatkaa Turun Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman.
Hiilijalanjälkilaskenta kattaa koko vesihuoltojärjestelmän veden tuottamisesta sen puhdistamiseen eli tarjoaa seudullisen kokonaiskuvan vesihuollon ilmastovaikutuksista.
Turun seudun vesihuollon hiilijalanjälki on parempi kuin hiilineutraali
Tulokset ylittivät odotukset, sillä niiden perusteella seudullinen hiilijalanjälkemme on negatiivinen, mikä on parempi kuin hiilineutraali. Tämä tarkoittaa, että koko vesihuoltoketjun toiminta sitoo enemmän hiiltä kuin se tuottaa. Yhteensä laskettuna kokonaispäästöt ja vältetyt päästöt vuonna 2024 olivat 130 000 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (tnCO2e) negatiiviset. Tämä määrä vastaa noin 930 miljoonaa kilometriä autoilua tai 17 000 suomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä.

Suurin osa Turun seudun vesihuoltoyhtiöiden päästöistä koostuu veden tuotantoon ja puhdistamiseen tarvittavasta energiasta, mutta ns. vältetyt päästöt liittyvät myös energian tuotantoon. Suurimmat vältetyt päästöt saadaan lämpöenergian, lietteen ja veden liike-energian hyödyntämisestä. Erityisesti lämmön hyödyntämisessä sidosryhmäyhteistyö mahdollistaa parhaan tuloksen saavuttamisen, esimerkkinä kaukolämmön ja kaukokylmän tuotanto jäteveden hukkalämmöstä.
Erinomaisen tuloksen saavuttamiseksi yhtiöissä on tehty sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimenpiteitä. Pitkäjänteiset ratkaisut on toteutettu suunnitelmallisesti ja usein yhteistyöllä sidosryhmien kanssa. Energiatehokkuutta on kehitetty esimerkiksi aurinkopaneelijärjestelmillä, lämmön talteenotolla, veden liike-energiaa hyödyntävillä turbiineilla, biokaasun hyödyntämisellä sekä ravinteiden kierrätyksellä. Helppoja arjen tekoja ovat olleet mm. työmatkapyöräily ja henkilökunnan valistaminen ympäristötyöhön.

Puhdistamme jätevettä ympäristön hyväksi
Yksi tärkeimmistä Turun seudun puhdistamo Oy:n arvoista on ympäristön suojeleminen. Päätehtävämme on puhdistaa jätevettä mahdollisimman hyvin ja kustannustehokkaasti, jotta Itämeren kuormitus olisi mahdollisimman vähäistä.
Jäteveden puhdistuksessa syntyvää kuivattua lietettä käsitellään biokaasulaitoksella ja hyötykäytetään lämpöenergiana, nesteytettynä liikennebiokaasuna, teollisuuden ravinteena sekä maanparannusaineena. Puhdistetun jäteveden lämpöä hyödynnetään kaukolämmön ja kaukokylmän tuotannossa.
Jatkuvaa kehitystä ja yhä vastuullisempaa vesihuoltoa
Ensimmäinen hiilijalanjälkilaskenta toimii perustana jatkuvalle ja yhtenäiselle vuosittaiselle raportoinnille ja kehittämiselle. Kestävyysraportoinnin kehittäminen on käynnissä, ja yhtiöt aikovat hyödyntää laskennan tuloksia muun muassa ympäristötavoitteiden tarkentamisessa, uusien kehityshankkeiden suunnittelussa sekä sidosryhmäviestinnässä.
– Tämä projekti on konkreettinen osoitus siitä, mitä saadaan aikaan, kun seudulliset vesihuoltotoimijat yhdistävät voimansa ympäristön hyväksi. Yhteinen hiilijalanjälkilaskenta on askel kohti vaikuttavampaa, avoimempaa ja tulevaisuuteen katsovaa vesihuoltoa, sanoo Turun Seudun Vesi Oy:n toimitusjohtaja Aki Artimo.
Kestävä ja vastuullinen vesihuolto vaatii yhteistyötä ja juuri siihen Turun Seudun Vesi Oy, Turun Vesihuolto Oy ja Turun seudun puhdistamo Oy ovat sitoutuneet vuosikymmeniksi eteenpäin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Turun seudun puhdistamo Oy
info@turunseudunpuhdistamo.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun seudun puhdistamo Oy
MAAILMAN VESIPÄIVÄ 22.3.202524.3.2025 11:54:17 EET | Tiedote
Maailman vesipäivää (World Water Day) on vietetty vuodesta 1992 lähtien. YK:n julistaman vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa veden vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla maailman vesipäivää vietetään joka päivä.
Ilmastotyötä Kakolanmäen puhdistamolla3.2.2025 13:19:57 EET | Artikkeli
Puhdistamon ilmastotyö edistää Turun tavoitteita. Turun tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta. Tällöin Turku on Suomen ensimmäinen ilmastopositiivinen kaupunki eli se sitoo enemmän hiiltä kuin päästää ilmakehään. Turku on ilmasto-osaajien kaupunki, missä hiilineutraaliutta edistetään monin eri tavoin.
JÄTEVEDENPUHDISTAMO TUTUKSI – TURUN PÄIVÄ 15.9.20243.10.2024 14:48:27 EEST | Tiedote
Turun päivänä 15.9.2024 kaupunkilaiset pääsivät tutustumaan Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoon. Opastetuille kierroksille osallistui huikeat 1500 kävijää.
VERKOSTOITUMASSA VERKOSTOINSINÖÖRINÄ19.9.2024 15:14:15 EEST | Tiedote
Miten jätevesi puhdistamolle päätyy? Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle tulee jätevesiä käsiteltäväksi laajalta alueelta 14 kunnan verkostojen kautta. Meillä on yhdessä mahdollisuus toteuttaa merkittävälle alueelle ulottuvia hankkeita ja kehittää jäteveden johtamisen ja käsittelyn toimintavarmuutta ilmastonmuutoksen myötä muuttuvissa ympäristöolosuhteissa.
Itämeripäivä 29.8.2024: Jätevedenpuhdistus avainasemassa meren pelastamisessa29.8.2024 08:44:30 EEST | Artikkeli
Itämeripäivä on vuosittainen juhlapäivä, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta Itämeren tilasta ja sen suojelemisesta. Itämeri on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä. Suurimmat ongelmat Itämeren ekosysteemissä johtuvat rehevöitymisestä, joka on seurausta ravinteiden, kuten typen ja fosforin, pääsystä mereen. Jätevedenpuhdistus on keskeisessä roolissa ravinnekuormien vähentämisessä - Meillä Itämeripäivä on joka päivä!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme