Kuntien yhteinen E-kirjasto paransi kirjastopalveluiden yhdenvertaista saatavuutta
Kuntien yhteinen E-kirjasto täyttää vuoden 29.4.2025. Ensimmäisenä toimintavuotena on tehty miljoonia lainoja ja aineiston saatavuus on parantunut verrattuna aiempiin vuosiin. Kirjastopalveluiden yhdenvertaisuus kaikkien Suomessa asuvien kesken on parantunut ja E-kirjaston käyttäjiksi on tullut myös uusia kirjastopalveluiden käyttäjiä.

Kuntien yhteinen E-kirjasto avautui 29.4.2024. Palvelua valmisteltiin OKM:n rahoittamassa kaksivuotisessa hankkeessa, jossa tavoitteiksi asetettiin nykyistä tasa-arvoisemmat e-kirjastopalvelut ympäri Suomea sekä hajanaisten palvelujen yhdistäminen yhden luukun e-kirjastoksi. Ensimmäisen toimintavuoden perusteella tavoitteet näyttävät täyttyvän ja kehitystyö jatkuu edelleen.
Alueellinen saatavuus parani ja aineistoa käytetään ahkerasti
Kirjastoilla ja kirjastokimpoilla oli ennen E-kirjastoa yhteensä 40 e- ja äänikirjakokoelmaa, joiden mediaanikoko oli 7613 nimekettä. Kirjastokimppa tarkoittaa itsenäisten kunnan- ja kaupunginkirjastojen välistä vapaaehtoisuuteen perustuvaa yhteistyötä, joka ylittää kunta- ja hallintorajat. 13 kimpassa tai itsenäisessä kunnassa oli alle 5000 nimekkeen kokoelma. 16 kimpalla kokoelmien nimekemäärä kasvoi eli kokoelma monipuolistui. E-kirjastossa on tällä hetkellä yli 7000 nimekkeen kokoelma, johon on kymmeniä tuhansia lukuoikeuksia. Varausjonoja seurataan ja lukuoikeuksia hankitaan lisää kysynnän mukaan.
Vain neljässä kirjastokimpassa oli aikaisemmin saatavilla englannin- ja muunkielistä kirjallisuutta eli 29 kimpan tai kunnan aineisto monipuolistui kielivalikoiman suhteen. Isoissa kaupungeissa etenkin englannin- ja muunkielisen kirjallisuuden nimekemäärä väheni verrattuna aiempiin alueellisiin kokoelmiin. E-kirjaston kokoelma kasvaa edelleen myös englannin- ja muunkielisen kirjallisuuden osalta.
Erityisesti etäkäytettävien kotimaisten digilehtien saatavuus parani huomattavasti monella alueella. Etäkäytettäviä kotimaisia digilehtiä oli aiemmin saatavilla 14 alueellisessa kokoelmassa, joita pääsi käyttämään noin puolet Suomessa asuvista. Nyt kotimaiset digilehdet ovat lähes kaikkien Suomessa asuvien saatavilla.
Kokoelman käyttöaste oli vuoden 2024 aikana yli 80 %, kun alueellisten kokoelmien käyttöaste oli aiemmin 40 - 60 %. Tavoitteena on yhteinen elävä käyttökokoelma, jossa aineistoa ei säilytetä pitkäaikaisesti ja koko kokoelma on tehokkaassa käytössä.
E-kirjaston kasvun mahdollisti se, että suurin osa kunnista liittyi palveluun heti alusta alkaen. Tällä hetkellä E-kirjastoon on liittynyt 280 kuntaa ja palvelun piirissä on 97 % Suomessa asuvista. E-kirjastoa käytetään aktiivisesti eri puolilla Suomea.
Aineiston saatavuus parantui ja uudet käyttäjät löysivät E-kirjaston
E-kirjastoon hankitaan aineistot keskitetysti ja kaikilla käyttäjillä on käytössään sama kokoelma. Tällä hetkellä kaikki suomalaiset kustantamot tarjoavat aineistoa E-kirjastolle. Aineiston saatavuus on parantunut merkittävästi verrattuna aikaan ennen E-kirjastoa. E-kirjastossa on myös kansainvälisten kustantajien tarjoamaa aineistoa eri kielillä.
E-kirjaston palvelupäällikkö Annastiina Louhisalmi on tyytyväinen hyvään kehitykseen. ”Olen erityisen iloinen siitä, että palautteiden perusteella monet sellaiset käyttäjät, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet kirjastopalveluja ollenkaan, ovat nyt löytäneet E-kirjaston”.
E-kirjaston kehitystyö jatkuu edelleen tiiviisti ja tämän vuoden tärkein kehityskohde on web-käyttöliittymä. Tavoitteena on julkaista se viimeistään vuoden 2026 alussa.
E-kirjasto lyhyesti
-
E-kirjastoa käytetään mobiililaitteilla saman nimisellä sovelluksella.
-
E-kirjastoa pääsevät käyttämään ne henkilöt, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Lista liittyneistä kunnista on E-kirjaston verkkosivuilla e-kirjasto.fi
-
Sovellukseen kirjaudutaan ensimmäisellä kerralla vahvalla tunnistautumisella. Sen jälkeen käyttäjä voi luoda pääsyavaimen, jolla kirjautuminen on nopeampaa.
-
Mikäli käyttäjällä ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, oman kotikunnan kirjaston henkilökunta voi rekisteröidä käyttäjän E-kirjastoon.
-
Kirjojen laina-aika on kaksi viikkoa ja yhtä lehteä voi lukea enintään kaksi tuntia kerrallaan.
-
Omasta lähikirjastosta voi kysyä apua palvelun käyttöön.
E-kirjasto lukuina
-
Yli 200 000 rekisteröitynyttä käyttäjää.
-
Yli 7000 nimekettä (kirjaa).
-
Kymmeniä tuhansia lukuoikeuksia kirjoihin.
-
Yli 100 aikakauslehteä.
-
Noin miljoona kirjalainaa.
-
Noin neljä miljoonaa lehtien lukukertaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annastiina LouhisalmipalvelupäällikköKansalliskirjasto/E-kirjasto
E-kirjaston palvelupäällikkö
Linkit
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme