Helsingin yliopisto

Apteekkitapaamiset voivat auttaa diabeetikkoa elämäntapamuutoksissa

Jaa
Mäntyharjulla kokeiltu uudenlainen tukikeino auttoi tyypin 2 diabeetikoita ottamaan paremmin vastuuta omista elämäntavoistaan. Myös lähiympäristön tuella on merkitystä.

Diabeetikoiden määrä kasvaa rajusti Suomessa ja muualla maailmassa. Diabeteksesta johtuvia lisäsairauksia voidaan ehkäistä lääkkeiden ja terveyttä edistävien elämäntapojen avulla, mutta käytännön vastuu sairauden omahoidosta on lähes täysin diabeetikolla itsellään. Tämä on haaste sekä diabeetikolle että terveydenhuollolle.

Proviisori Stina Parkkamäki Mäntyharjulta on väitöskirjatyössään kehittänyt kuntakohtaisen, apteekissa toteutettavan omahoidon tukiohjelman tyypin 2 diabeetikoille. Vuoden mittainen ohjelma pohjautuu voimaantumiseen eli siihen, että diabeetikko ottaa tietoista vastuuta sairautensa hoidosta.

Tutkimukseen osallistuneet diabeetikot jaettiin kahteen ryhmään, joista toisen jäsenet kävivät säännöllisissä kahdenkeskisissä tapaamisissa apteekissa. Toinen ryhmä yritti kohentaa elämäntapojaan itsenäisesti yleisten ohjeiden avulla.

Apteekkiryhmäläisten säännöllisesti toistuva tasa-arvoinen keskustelu lisäsi monen diabeetikon tietoa omasta tilanteestaan ja toi tuloksia elämäntapamuutoksissa. Ryhmäläisten elämäntavat ja laboratoriokokeiden keskimääräiset arvot paranivat itsekseen yrittänyttä verrokkiryhmää enemmän. Ruokavaliota oli helpompi muuttaa kuin liikuntatapoja.

– Diabeetikot kaipaavat selkokielistä ja ymmärrettävää tietoa sairaudestaan sekä lääkityksen tarkemmasta vaikutuksesta. Erityisen tärkeää on keskustella juuri diabeetikkoa askarruttavista asioista hänen omista lähtökohdistaan. Tällaiseen systemaattiseen jatkuvuuteen ei juuri muuten ole mahdollisuutta, sillä esimerkiksi diabeteshoitajan kanssa järjestyy tapaamisaikoja muutaman kerran vuodessa, Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa väittelevä Stina Parkkamäki sanoo.

Parkkamäki korostaa, että ympärillä olevien ihmisten myönteinen suhtautuminen vahvistaa diabeetikon sitoutumista omahoitoon. Ja kun yhteiskunnalla on niukasti työvoimaresursseja, apteekitkin voisivat ottaa oman roolinsa omahoidon tukijana.

– Terveydenhuollon uudelleenjärjestelyt ja kustannusten nousu tekevät apteekkien osallistumisen terveydenhoitoon tärkeäksi. Apteekkien roolin erityisesti keskeisten kansantautien omahoidon tukemisessa tulisi kasvaa, Parkkamäki toteaa.

______________________________

Proviisori Stina Parkkamäki väittelee 21.9.2013 kello 12 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta "Voimaantumiseen pohjautuva tyypin 2 diabeteksen omahoidon tuki apteekissa: - Esimerkkinä Mäntyharjun Havu-apteekki" (The empowerment based support of type 2 diabetes self-managenent at the community pharmacy). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Mikkelin keskussairaala, auditorio, Porrassalmenkatu 35-37, Mikkeli.

Vastaväittäjänä on dosentti Pirkko Routasalo, Helsingin yliopisto, ja kustoksena on professori Marja Airaksinen.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Viikin julkaisusarja.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot:
Stina Parkkamäki, puh. 040 565 9365

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye