Väitös: Koiran mahlaukun helikobakteeri voi tarttua ihmiseen

Kondadin väitöstutkimuksen tavoitteena on saada yleisemminkin tietoa molekyylitason ominaisuuksista, joita bakteeri tarvitsee, jotta se pystyy siirtymään eri lajien välillä kuten koiran ja ihmisen välillä.
H. bizzozeronii on koiran helikobakteerilaji, joka on myös onnistuttu viljelemään potilaiden biopsianäytteistä. Sen sijaan H. pylori tarttuu ainoastaan ihmisestä ihmiseen. Genomitutkimuksen avulla verrattiin ihmispotilaasta eristetyn H. bizzozeronii kannan eroja ja samanlaisuutta H. pylorin kanssa sekä myös muihin eläinten mahalaukussa leviäviin helikobakteerilajeihin, joista koko genomitason tietoa oli saatavilla. Kondadi havaitsi, että, vaikka H.bizzozeroniin ja H. pylorin genomit ovat samankokoisia, H.bizzozeroniilla on geneettisesti paljon laajempi metabolinen kapasiteetti ja muita ominaisuuksia, joiden avulla se voi levitä useampaan lajiin kuin H. pylori.
Lisäksi Kondadin tutkimuksessa verrattiin erään gastriittipotilaan biopsianäytteistä eri aikoina eristettyjen H. bizzozeronii populaatioiden genomitason monimuotoisuutta ja erityisesti sitä, miten epäonnistunut antibioottiterapia vaikutti populaatioihin. Metronidatsoli kuului yhtenä antibioottina käytettyyn terapiaan. Kondadin tutkimukset osoittavat, että potilaan kanta on vastustuskykyinen metronidatsolille. Pitkäkestoinen (kymmeniä vuosia) infektio edellyttää geneettistä sopeutumista, joka saavutetaan genomin monimuotoisuuden avulla. Tutkimuksen valossa antibioottiterapia aiheutti äkillisen populaatiokoon pienenemisen ja samalla valikoitumisen. ,Tämän seurauksena tietty alapopulaatio pääsi lisääntymään ja tuloksena saatiin bakteeripopulaatio, jossa oli vähemmän monimuotoisuutta kuin ennen terapiaa, ja jossa tietyt mutaatiot olivat muuttuneet vallitseviksi. Edelleen Kondari havaitsi, että metronidatsoliresistenssi liittyi rdxA-geenin sytosiiniemäksen toistojakson pituuden palautuvaan vaihteluun (C:8/9), joka tarkoittaa, että metronidatsolia ei voi käyttää näiden bakteereiden aiheuttamien infektioiden hoidossa.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Kondadin väitöskirjatyön tutkimukset tuovat merkittävästi uutta tietoa eläinten mahalaukun helikobakteerien (”non-H.pylori gastric Helicobacter spp.”) geneettisistä taudinaiheuttamisominaisuuksista, jotka liittyvät ihmisten gastriiteihin. Tästä aiheesta on hyvin vähän aikaisempia tutkimuksia.
Kondadin tutkimuksessa saatiin myös uutta tietoa genomitason mekanismeista, jotka auttavat ymmärtämään toisaalta mahalukussa asustelevien helikobakteerien isäntäspesifisyyttä ja toisaalta eräisiin lajeihin liittyvää zoonottisuutta.
MSc Pradeep Kondadi väittelee eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopistossa (Päärakennuksen luentosali 5, Fabianinkatu 33) pe 25.10. klo 12 aiheesta:
"Genomics and functional genetics of the zoonotic pathogen Helicobacter bizzozeronii” Tutkimus kuuluu ympäristöhygienian alaan.
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme