Helsingin yliopisto

Ulosteensiirto nujertaa rajun bakteeriripulin

Jaa
Ulosteensiirto on tehokkain tapa hoitaa Clostridium difficile -suolistobakteerin aiheuttamaa uusiutuvaa ripulia, osoittaa Helsingin yliopistossa 25.10. tarkastettava väitöstutkimus. Ulosteensiirrolla hoidetuista uusiutunutta C. difficile -ripulia sairastavista potilaista yli 90 prosenttia parani, kun antibioottihoito paransi vain vähän yli puolet.

Clostridium difficile on suolistobakteeri, joka pystyy tehokkaasti lisääntymään muun suoliston bakteeriston vaurioiduttua esimerkiksi antibioottihoidon seurauksena. Bakteeri voi pahimmillaan aiheuttaa vaikeahoitoisen  paksusuolen tulehduksen. Tämän vuosituhannen alkuvuosina Eurooppaan levisi uusi, entistä ärhäkämpi C. difficile 027 -kanta, ja sen myötä vakavien tapauksien osuus ja kuolleisuus ovat lisääntyneet. Vuosittain C. difficile -bakteerin aiheuttamaan infektioon sairastuu 5 000 – 7 000 suomalaista.

LL Eero Mattila tutki väitöstyössään C. difficile -infektion erilaisten hoitomenetelmien tehoa. Tutkimuksen kohteena olleet menetelmät perustuivat hyvin erilaisiin vaikutusmekanismeihin: Tutkittavina olivat antibioottihoito (rifaksiimi ja metronidatsoli), bakteerihoito eli ulosteensiirto sekä vasta-ainehoito eli immuunimaito.  Immuunimaito valmistettiin rokottomalla tiineenä olevia lehmiä, ja vasta-aineet kerättiin ternimaidosta. Ulosteensiirto suoritettiin ruiskuttamalla tuore siirre paksusuolen tähystimen kautta paksusuolen alkuosaan.

Ulosteensiirrolla hoidetuista potilaista 94 prosenttia parani. Immuunimaitoa saaneista parani 56 prosenttia. Metronidatsoli-antibiootilla hoidetuista parani 55 ja rifaksiimi-antibiootilla hoidetuista 53 prosenttia.

– Ulosteensiirron hoitotulokset olivat parhaita, ja ulosteensiirto oli tehokas hoito myös vaikeisiin C. difficile 027 -bakteerikantoihin, Mattila toteaa. – Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikannan korjaantumiseen – siirretty bakteerikanta pystyy estämään C. difficilen lisääntymisen.

LL Eero Mattila väittelee 25.10.2013 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Clostridium difficile Infections and their Treatment" (Clostridium difficile infektiot ja niiden hoito). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum Helsinki, luentosali 2 (Haartmaninkatu 8). Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa https://helda.helsinki.fi/handle/10138/41007


Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 050 427 2151
Sähköposti:  eero.mattila@hus.fi

**************************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
050 406 2043, paivi.m.lehtinen@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye