Alkukesän sateettomuus kuivattanut nopeasti Lounais-Suomen vesistöjä ja maaperää (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Kuivuuden alkaessa Varsinais-Suomen vähäjärvisten jokivesistöjen virtaamat pienenevät nopeimmin. Esimerkiksi Uskelanjoella Salossa ja Paimionjoella ollaan jo useamman kymmenen vuotta kestäneen seurantajakson ennätysalhaisissa virtaamalukemissa tähän vuodenaikaan.
Isommissa säännöstellyissä vesistöissä Eurajoella, Kokemäenjoella ja Karvianjoella kuivuuden vaikutukset virtaamiin ja vedenkorkeuksiin näkyvät hitaammin isojen järvien tasaavan vaikutuksen ansiosta. Mikäli merkittäviä sateita ei saada lähiaikoina, ei säännöstelylläkään pystytä pitämään järvien vedenkorkeuksia kesän virkistyskäyttöaikana normaalilukemissa. Lämpimänä tuulisena kesäpäivänä voi haihdunta järven pinnasta olla liki sentin luokkaa päivässä, mikä vastaa poistuvana vesimääränä esim. Säkylän Pyhäjärvellä moninkertaisesti järven kesäajan säännöstelyjuoksutusta. Vastaava tilanne on muillakin säännöstelyillä järvillä, kuten Karvianjoen vesistön Isojärvellä.
Alkukesän kuivuus on vaikuttanut jo myös maankosteuteen ja pohjavesiin, millä on vaikutusta kaivoihin ja maanviljelyyn. Kuivuus aiheutti vuonna 2018 satotappioita, joiden MTK arvioi olevan arvoltaan 400 milj. euroa, ja tänäkin kesänä satotappioita on näillä näkymin valitettavasti odotettavissa.
Kuivuus ei todennäköisesti vaaranna yhteiskunnan vedenhankintaa, mutta yksittäiset kaivot voivat kuivua pohjaveden pinnan laskiessa. Tämän takia Varsinais-Suomen ELY-keskus suosittelee pidättäytymistä ylimääräisestä vedenkäytöstä, kuten nurmikon kastelusta tai auton pesusta. Sekä kesällä mökille suuntaavien on hyvä varmistaa, että juomavettä on riittävästi saatavilla.
Ilmastonmuutoksen vesitilanteita äärevöittävät vaikutukset ovat olleet nähtävissä jo 2000-luvun aikana ja kesäaikojen kuivuusjaksojen piteneminen on osa tätä kehitystä. Tämän kesän kuivuustilanteen kehittymistä voi seurata ympäristöhallinnon ylläpitämällä https://www.vesi.fi/vesitilanne/ sivustolla.
Lisätiedot:
vesitalousasiantuntija Pekka Parkkila, puh. 0295 023 050
ryhmäpäällikkö Juha-Pekka Triipponen, puh. 0295 022 953
pohjavesiasiantuntija Samuel Bronstein, puh. 0295 022 089
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)1.4.2025 08:56:49 EEST | Tiedote
Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.
Lapin matkailuyrityksille suunnattu määräaikainen JTF-haku 31.3.–11.5.202531.3.2025 10:39:15 EEST | Tiedote
Rahoitusta voi hakea Lapin ympärivuotista matkailua edistäviin ohjelmapalveluhankkeisiin, jotka monipuolistavat matkailualueen palvelutarjontaa ja pidentävät sesonkia. Matkailualan yrityksiä halutaan kannustaa toteuttamaan innovatiivisia hankkeita, joiden avulla voidaan uudistaa alaa ja kehittää uusia tuotteita ja palveluja kansainvälisille asiakkaille.
Tillsammans mot bättre vattenförvaltning - föreslå lösningar och påverka Skärgårdshavets tillstånd!27.3.2025 12:21:02 EET | Pressmeddelande
Översiktsplanerna för att minska närings- och partikelbelastningen i Skärgårdshavsprogrammets pilotområden har färdigställts, och arbetet framskrider nu i samarbete med markägare för att genomföra verksamma vattenskyddsåtgärder. Planerna utgör grunden för åtgärderna, men lösningarna utvecklas tillsammans med markägarna, med lyhördhet för deras behov och utmaningar. Översiktsplanerna underlättar prioriteringen och verkställandet av verksamma åtgärder på avrinningsområdet och koordineringen av arbetet. och underlättar för olika aktörer att delta i arbetet. Ett brett samarbete är nyckeln till en förbättrad status för Skärgårdshavet, och alla aktörer i området är välkomna att delta.
Yhdessä kohti parempaa vesienhallintaa – ehdota ratkaisuja ja vaikuta Saaristomeren tilaan!27.3.2025 12:21:02 EET | Tiedote
Saaristomeri-ohjelman pilottialueiden yleissuunnitelmat ravinne- ja kiintoainekuormituksen vähentämiseksi ovat valmistuneet, ja työ etenee nyt yhteistyössä maanomistajien kanssa vaikuttavien vesiensuojelutoimien toteuttamiseen. Suunnitelmat tarjoavat pohjan toimenpiteille, mutta ratkaisuja kehitetään yhdessä maanomistajien kanssa heidän tarpeitaan ja haasteitaan kuunnellen. Yleissuunnitelmat helpottavat vaikuttavien toimenpiteiden priorisointia ja toteutusta, valuma-alueilla, työn koordinointia ja helpottaa eri toimijoiden osallistumista työhön. Laaja yhteistyö on avain Saaristomeren tilan parantamiseen, ja kaikki alueen toimijat ovat tervetulleita mukaan.
Vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket – Dataunderlaget är till hjälp vid planeringen av åtgärder inom skogsbruket27.3.2025 09:55:00 EET | Pressmeddelande
Det nationella dataunderlaget över vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket är färdigt. Syftet med dataunderlaget är att hjälpa till att beakta vattendrag som är känsliga för åtgärder inom skogsbruket, redan i det skedet då man börjar planera skötselåtgärder. Dataunderlaget har sammanställts i samarbete mellan NTM-centralerna och Finlands miljöcentral (SYKE) och de geografiska objekten kan granskas på en karta. Dataunderlaget är avsett för att underlätta planeringsarbetet, så att skadlig inverkan på vattendrag kan förebyggas och minskas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme