Digihoitopolun avulla sepelvaltimotautipotilaita kuntoutukseen moninkertaisesti

Oulun yliopistollinen sairaala ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuolto ovat kehittäneet sepelvaltimotautipotilaiden digitaalisen hoitopolun. Nyt hoitopolkuun liitetään myös Sydänliiton kehittämä Tulppa-verkkovalmennus, mikä täydentää hoidon ja kuntoutuksen yhdeksi kokonaisuudeksi. Pohjois-Pohjanmaalla se otetaan käyttöön vuoden 2022 alussa.
Uraauurtava digitaalinen palvelukokonaisuus on ensimmäinen laatuaan niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Pohjois-Pohjanmaalla se otetaan ensimmäisenä käyttöön. Hoidon ja kuntoutuksen yhdistävä verkkopalvelu tarjoaa sepelvaltimotautiin sairastuneelle pitkäkestoisen ja pysyvän hoidon sekä kuntoutuksen. Hoitopolku on suunniteltu kansallinen näkökulma huomioiden ja sitä tarjotaan myös muiden tulevien hyvinvointialueiden käyttöön.
”Yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyössä syntynyt Tulppa-verkkovalmennus on suunniteltu sairastuneiden ehdoilla. Se tuo sydänkuntoutuksen kiinteäksi osaksi katkeamatonta sepelvaltimotautipotilaan hoitoa ja sitä voidaan nyt tarjota yhä useammalle sairastuneelle joustavana vaihtoehtona fyysisten Tulppa-kuntoutusryhmien rinnalla. Terveyden tasa-arvo toteutuu, kun uudet hyvinvointialueet voivat tarjota sairastuneelle molempia vaihtoehtoja”, kertoo Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.
Kansainvälisten hoitosuositusten mukaan jokainen sepelvaltimotautia sairastava tulisi ohjata sydänkuntoutukseen, mutta tällä hetkellä Suomessa vain joka viides heistä saa sitä. Nyt kehitetyllä digitaalisella hoitopolulla ja siihen liitetyllä Tulppa-kuntoutusmallilla tilanne voidaan korjata. Pohjois-Pohjanmaa toimii siis suunnannäyttäjänä muille tuleville hyvinvointialueille siitä, miten erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto toimivat yhdessä potilaan parhaaksi tuoden samalla merkittäviä alueellisia kustannussäästöjä.
”Aiemmin sepelvaltimopotilaille on tarjottu fyysisiä sopeutumisvalmennuskursseja, joihin Pohjois-Pohjanmaalla on vuosittain osallistunut noin 150 potilasta. Tulppa-verkkovalmennuksen ansiosta sydänkuntoutukseen ja sekundaaripreventioon ohjattavien määrä tulee moninkertaistumaan. Tavoitteena on liittää joka kuukausi käynnistyvään Tulppa-verkkovalmennusryhmään noin 40 potilasta”, kertoo OYSin kardiologian osaston apulaisylilääkäri Kari Kaikkonen.
Sepelvaltimotauti on krooninen sairaus ja noin 10 % sepelvaltimotautipotilaista saa uuden sydäntapahtuman. Sepelvaltimotauti edellyttää koko eliniän kestävää sekundaaripreventiota eli jatkuvaa lääkehoitoa sekä elintapahoidon ja riskitekijöiden hallintaa. Tässä onnistuminen näkyy potilaan sitoutumisessa omahoitoon ja tarvittaviin elintapamuutoksiin kuin myös oman sairauden ymmärryksessä. Tämä on ainut keino vähentää uusia sydäninfarkteja ja -kuolemia. Vahva näyttö on saatu kansainvälisistä tutkimuksista ja rekistereistä. Sepelvaltimotaudin tehokkaalla sekundaaripreventiolla ehkäistään myös muita valtimotaudin ilmentymiä, kuten aivoinfarkteja ja katkokävelyä.
Yhteyshenkilöt
Kari Ylitalo, kardiologian vastuualueen johtaja, OYS
kari.ylitalo@ppshp.fi, p. 040 729 8085
Kari Kaikkonen, kardiologian apulaisylilääkäri, OYS
kari.kaikkonen@ppshp.fi
Johanna Keränen, sydänhoitaja, OYS
johanna.t.keranen@ppshp.fi p. 0400 328 184
Marjaana Lahti-Koski, pääsihteeri, Sydänliitto
marjaana.lahti-koski@sydanliitto.fi p. 050 359 1211
Sara Hokkala, kuntoutuksen ja sairastuneen tuen asiantuntija, Sydänliitto
sara.hokkala@sydanliitto.fi p. 044 510 8778
Pirjo Suomalainen ,kuntoutuksen ja sairastuneen tuen asiantuntija, Sydänliitto
pirjo.suomalainen@sydanliitto.fi p. 050 303 0137
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Yhteneväistä palliatiivista hoitoa potilaille4.4.2025 09:53:40 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella parannettiin palliatiivisen hoidon laatua perustamalla ja kehittämällä palveluja, vahvistamalla toimijoiden välistä yhteistyötä sekä kouluttamalla ammattilaisia.
Kainuun ja Pohteen matkapalvelukeskusten toiminnassa mahdollisen lakon aiheuttamia viiveitä 8.-11.4.20253.4.2025 13:44:38 EEST | Tiedote
Tervia Logistiikka Oy vastaa Pohjois-Suomen alueella sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaisten matkakeskuspalveluiden tilaus- ja välitystoiminnasta. PAMin asiakaspalvelu- ja telemarkkinointialalle asettaman mahdollisen lakon vuoksi Tervia Logistiikan toiminnassa voi olla viiveitä 8.-11.4.2025 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla.
Pohteella pohdittiin hyvinvoinnin edistämisen rooleja, vastuita ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken3.4.2025 08:43:42 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde järjesti Hyvinvoinnin edistämisen roolit, vastuut, tehtävät ja yhteistyö -työpajan uuden OYSin tiloissa viime maanantaina 31.3.2025. Työpajaan osallistui valmistelijoiden lisäksi yhteensä 28 henkilöä 18 eri organisaatiosta. Osallistujat edustivat kuntia, järjestöjä, seurakuntaa, Kansaneläkelaitosta, Pohjois-Pohjanmaan liittoa, aluehallintovirastoa, koulutus- ja tutkimusorganisaatioita, Pohdetta ja Pohteen vaikuttamistoimielimiä ja Pohteen yhdyspintalautakuntaa.
Pohde on korjannut sosiaalihuollon asiakasohjauksen käytäntöjä3.4.2025 07:09:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tekemän valvontapäätöksen mukaan Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen sosiaalihuollon asiakasohjauskäytäntö ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Pohde on korjannut asiakasohjauksen käytäntöjä jo ennen aluehallintoviraston valvontapäätöksen saamista.
Lapsiperheiden palveluohjausta tarjotaan aiempaa laajemmalla alueella2.4.2025 14:32:57 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella lapsiperheiden palveluohjaus auttaa 1.4.2025 alkaen myös Kuusamon, Taivalkosken, Pudasjärven, Tyrnävän, Muhoksen, Utajärven ja Vaalan asukkaita. Lapsiperheiden palveluohjaukseen voi olla yhteydessä, kun tarvitsee apua esimerkiksi arjessa jaksamiseen, lapsen tai nuoren mielenterveyden haasteisiin tai vaikeuksiin lasten kasvatuksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme