Etätyö vaatii itseohjautuvuutta – osa tarvitsee tukea uusien työelämätaitojen oppimiseen
Kirsi Sjöblom tarkastelee väitöstutkimuksessaan digitaalisilla välineillä tehtävään tietotyöhön liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita. Väitöskirja Flourishing in 21st century workplaces – how to support knowledge workers’ productivity and well-being in modern environments tarkastetaan Helsingin yliopistossa 29. toukokuuta.
Koronakriisin myötä moni työntekijä on joutunut mukautumaan etätyöskentelyyn. Jo ennen tätä kevättä työ oli muutoksessa: Yhä suurempi osa työstä on luonteeltaan tietotyötä, ja työtä tehdään enenevässä määrin useammasta paikasta käsin, esimerkiksi työpaikalla, kotona, työmatkoilla, yhteistyökumppaneiden toimitiloissa ja kahviloissa. Työ on digitaalisesti välittynyttä: suuri osa työtehtävistä tehdään tietokoneilla, älypuhelimilla ja erilaisilla sovelluksilla.
– Työtä tehdään moniulotteisissa ympäristöissä, ja työ vaatii niin yksilöiltä kuin yhteisöiltäkin yhä keskeisemmin taitoja hallinnoida mielen resursseja, Kirsi Sjöblom sanoo.
Tietoisuustaidot ja yhteiset pelisäännöt lisäävät hyvinvointia ja tuottavuutta
Monipaikkainen tietotyö on itseohjautuvaa ja vaatii vahvoja itsesäätelyn ja itsensä johtamisen taitoja. Moni hallitsee tällaiset taidot hyvin mutta osa tarvitsee tukea.
Sjöblom kehitti osana väitöstutkimustaan yhteistyössä hanketyöryhmän kanssa valmennusohjelman, joka keskittyy hyvinvoinnin ja tuottavuuden tukemiseen työssä. Valmennusohjelma tehtiin Euroopan Sosiaalirahaston rahoittamassa hankkeessa 3 tilaa – Kohti innostavaa työpaikkaa.
Valmennusohjelman avulla osallistujat voivat kehittää tietoisuustaitojaan ja selviytymismallejaan, jotka liittyvät tietotyöhön, fyysisiin tiloihin ja digitaalisiin työvälineisiin. Omia taitojaan voi arvioida kyselyyn vastaamalla.
Hyvin etenevää ja kestävää työtä voidaan tukea henkilökohtaisen tason lisäksi työyhteisön tasolla tekemällä yhteiset säännöt: Kuinka usein työyhteisössä odotetaan sähköpostin ja muiden viestien seuraamista? Kun työskennellään yhteisellä toimistolla, miten työtiloissa toimitaan?
Salliiko työpaikan toimintakulttuuri päiväunet keskellä työpäivää?
Fyysinen työympäristö on työn tuottavuuden, motivaation ja hyvinvoinnin kannalta keskeinen, mutta myös työyhteisön toimintakulttuurilla on paljon vaikutusta työntekijöiden toimintaan.
– Modernit tilat ja välineet eivät yksin toimi, ellei toimintakulttuuri tue niiden potentiaalin saamista käyttöön, Kirsi Sjölbom sanoo.
– Esimerkiksi nykytiedon valossa olisi tiedonkäsittelyn ja töiden etenemisen kannalta eduksi, että työpaikalla olisi käytettävissä tila myös lyhyeen levähdykseen tai päiväuniin työpäivän sisällä, mutta jos työpaikan ääneen sanomaton toimintakulttuuri ajaa jatkuvaan tehokkuuteen ja tauottomaan työskentelyyn, edelläkäyvän työympäristön mahdollisuudet jäävät todennäköisesti sosiaalisen paineen alla käyttämättä.
Kirsi Sjöblom toivoo, että uudet työtilat tukisivat yhä paremmin yhteenkuuluvuuden ylläpitämistä.
– Vaikka työ olisikin itsenäistä ja kulkisikin kannettavan tietokoneen mukana tarvittaessa kaikkialle, ihmisinä tarvitsemme keskeisesti myös kokemusta yhteydestä toisiin.
Kirsi Sjöblom on 38-vuotias tulevaisuuden työelämätaitoihin, motivaatioon ja hyvinvointiin erikoistunut väitöskirjatutkija, psykologi ja kouluttaja/valmentaja. Hän toteutti väitöskirjatyönsä osin etätyönä Kaakkois-Aasiasta käsin. Väitöstilaisuutta voi seurata etänä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Väittelijän yhteystiedot: Kirsi Sjöblom, sjoblom.kirsi@gmail.com
Viestinnän asiantuntija Suvi Uotinen, puhelin 02941 24021, suvi.uotinen@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme