Euroopassa leviävällä argentiinanmuurahaisella on kausiviruksia

Eurooppalaisista argentiinanmuurahaisista löytyy ainakin kymmenen eri viruslajia, joista osa infektoi myös niiden Amerikassa ja Uudessa-Seelannissa olevia populaatioita. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että muurahaiskuningattarilla on enemmän viruksia kuin työläisillä tai koirailla. Mahdollisesti tämä johtuu siitä, että kuningattarilla on enemmän sellaisiasosiaalisia kontakteja, joissa virukset leviävät, tai sitten niiden elimistö vain kestää enemmän viruksia kuin työläisten ja koiraiden.
Osa viruksista oli havaittavissa muurahaisissa kaikkina vuodenaikoina. Mielenkiintoisin havainto oli, että osa viruksista oli kausiluontoisia eli ne saapuivat lämpimänä vuodenaikana ja katosivat, kun ilma kylmeni (Kuva 1). Muurahaisten ruoankeräämisaktiivisuus nousee myös lämpimänä vuodenaikana ja onkin mahdollista, että muurahaiset saavat nämä kausivirukset hyönteisiltä, joita ne käyttävät ruoaksi. Alueen alkuperäisten hyönteisten virukset siis leviävät vieraslajiin. Kausivirukset eivät havaittavasti aiheuttaneet muurahaisille haittaa.
Koska argentiinanmuurahaisten valtaama alue Välimeren rannikoilla on tuhansia kilometrejä, ne voisivat levittää luonnossa viruksia erittäin laajalle alueelle. Esimerkki tällaisesta viruksesta, joka myös infektoi argentiinanmuurahaisia vain lämpimänä vuodenaikana, on tarhamehiläisen taudinaiheuttaja Kashmir bee virus, joka osaltaan aiheuttaa maailmanlaajuista mehiläiskatoa.
Artikkeli:
Abril S ja Jurvansuu J. (2020) Caste and season specific variation of RNA viruses in the invasive Argentine ant European supercolony. Journal of General Virology. DOI 10.1099/jgv.0.001384
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistotutkija Jaana Jurvansuu, Oulun yliopisto, Ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, sähköposti: Jaana.Jurvansuu@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, p uh. 029 448 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme