Illanvirkut liikkuvat muita vähemmän
Ihmiset voidaan jakaa sisäisen vuorokausirytmin perusteella aamu-, päivä- ja iltatyyppeihin. Nimensä mukaisesti suorituskyvyn ja vireystilan huippukohta osuu aamuun, iltaan tai näiden välimaastoon.
Tutkimus osoitti, että päivittäisen liikkumisen ero iltatyyppien ja aamutyyppien välillä vastasi miehillä yli puolen tunnin ja naisilla noin 20 minuutin kevyttä kävelylenkkiä päivittäin. Iltatyypin miesten keskimääräinen päivittäinen istumisaika oli yli 30 minuuttia suurempi kuin aamutyyppisillä miehillä.
Tutkimus on osa TtM Laura Nauhan Oulun yliopistossa ja ODL Liikuntaklinikalla tehtävää väitöskirjatyötä. Tutkimuksessa selvitettiin kronotyypin eli sisäisen vuorokausirytmin ja fyysisen aktiivisuuden sekä istumiskäyttäytymisen yhteyksiä keski-iässä.
Tutkimuksessa hyödynnettiin Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntyneiden kohorttia. Yhteensä 2239 kohorttiin kuuluvaa miestä ja 2917 naista osallistui seurantatutkimukseen 46 vuoden iässä. Osallistujien fyysistä aktiivisuutta ja istumisen määrää mitattiin ranteessa pidettävällä aktiivisuusmittarilla kahden viikon ajan. Kronotyyppi määritettiin kyselyn perusteella.
Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että iltavirkuilla on muita useammin psyykkisiä ja fyysisiä oireita ja sairauksia. Aiemmin on saatu myös viitteitä siitä, että iltatyypit liikkuvat vähemmän ja istuvat enemmän. Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin ensimmäinen laaja väestötutkimus, jossa käytettiin aktiivisuusmittaria tutkittavien liikkumisen seuraamiseen ja jossa miehiä ja naisia tutkittiin erikseen.
Tutkimus tehtiin Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan yhteistyönä. Tutkimusta ovat rahoittaneet Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Juho Vainion Säätiö.
Tutkimusjulkaisu: Nauha, L., Jurvelin, H., Ala‐Mursula, L., Niemelä, M., Jämsä, T., Kangas, M. and Korpelainen, R. (2020), Chronotypes and Objectively Measured Physical Activity and Sedentary Time at Midlife. Scand J Med Sci Sports. doi:10.1111/sms.13753
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
TtM, tutkija Laura Nauha
Oulun yliopisto ja ODL Liikuntaklinikka
p. 050 326 4633
laura.nauha@oulu.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopisto jakoi tunnustuksia menestyksestä, urasta ja osaamisesta8.11.2024 22:05:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston juhlagaalassa on nimetty Vuoden opiskelija, Vuoden alumni sekä Pentti Kaitera -rahaston palkinnonsaaja.
Jätkänkynttilä raivasi tien menestykseen - siltasuunnittelija Pekka Pulkkinen viimeistelee eläkepäivillään maailman korkeinta siltaa Intiassa: ”Yhteistyön merkitys on suuri”8.11.2024 21:45:00 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa opiskellut, mittavan kansainvälisen uran siltasuunnittelijana tehnyt Pekka Pulkkinen tunnetaan maailman vaikuttavimmista silloista ja hän on yhä, eläkeiästään huolimatta, mukana historiallisessa projektissa Intian vuoristossa.
Pentti Kaiteran rahaston palkinto Oulun yliopiston professori Simo Saarakkalalle: Ansiokasta työtä tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimuksen parissa8.11.2024 19:15:00 EET | Tiedote
Pentti Kaiteran rahaston tarkoitus on antaa tunnustusta Pohjois-Suomen taloudellista tai henkistä hyvinvointia edistäville toimijoille. Palkitun Saarakkalan tutkimusryhmän työ on keskittynyt muun muassa nivelrikkoon ja erilaisiin alaselkävaivoihin.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ma 18.11.2024 klo 13–158.11.2024 11:17:25 EET | Tiedote
Miten saavutetaan täysi biolukutaito tai kuinka hiiltä varastoidaan betoniin? Kuulemme myös asuntojen hinnoista ja lainamarkkinoista sekä sensoreista terveyden ja ympäristön seurannassa, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella maanantaina 18.11.2024 kello 13–15.
Tutkijat löysivät kymmeniä välilevyn pullistumiin liittyviä uusia geenialueita7.11.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Lannerangan välilevyn pullistuma on yksi yleisimmistä alaselän rakenteellisista muutoksista ja yleisin jalkaan säteilevän kivun eli iskiaskivun aiheuttaja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme