Oulun yliopisto

Illanvirkut liikkuvat muita vähemmän

Jaa
Keski-ikäiset iltavirkut miehet ja naiset liikkuvat aamuvirkkuja ikätovereitaan vähemmän. Iltavirkut miehet myös istuvat aamuvirkkuja enemmän, tuore oululaistutkimus osoittaa. Tutkijoiden mukaan ihmisten yksilöllinen vuorokausirytmi tulisi huomioida liikunnanohjauksessa nykyistä paremmin.
Kuvituskuva: Rodeo / Tero Sivula
Kuvituskuva: Rodeo / Tero Sivula

Ihmiset voidaan jakaa sisäisen vuorokausirytmin perusteella aamu-, päivä- ja iltatyyppeihin. Nimensä mukaisesti suorituskyvyn ja vireystilan huippukohta osuu aamuun, iltaan tai näiden välimaastoon.

Tutkimus osoitti, että päivittäisen liikkumisen ero iltatyyppien ja aamutyyppien välillä vastasi miehillä yli puolen tunnin ja naisilla noin 20 minuutin kevyttä kävelylenkkiä päivittäin. Iltatyypin miesten keskimääräinen päivittäinen istumisaika oli yli 30 minuuttia suurempi kuin aamutyyppisillä miehillä.

Tutkimus on osa TtM Laura Nauhan Oulun yliopistossa ja ODL Liikuntaklinikalla tehtävää väitöskirjatyötä. Tutkimuksessa selvitettiin kronotyypin eli sisäisen vuorokausirytmin ja fyysisen aktiivisuuden sekä istumiskäyttäytymisen yhteyksiä keski-iässä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntyneiden kohorttia. Yhteensä 2239 kohorttiin kuuluvaa miestä ja 2917 naista osallistui seurantatutkimukseen 46 vuoden iässä. Osallistujien fyysistä aktiivisuutta ja istumisen määrää mitattiin ranteessa pidettävällä aktiivisuusmittarilla kahden viikon ajan. Kronotyyppi määritettiin kyselyn perusteella.

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että iltavirkuilla on muita useammin psyykkisiä ja fyysisiä oireita ja sairauksia. Aiemmin on saatu myös viitteitä siitä, että iltatyypit liikkuvat vähemmän ja istuvat enemmän. Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin ensimmäinen laaja väestötutkimus, jossa käytettiin aktiivisuusmittaria tutkittavien liikkumisen seuraamiseen ja jossa miehiä ja naisia tutkittiin erikseen.

Tutkimus tehtiin Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan yhteistyönä. Tutkimusta ovat rahoittaneet Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Juho Vainion Säätiö.

Tutkimusjulkaisu: Nauha, L., Jurvelin, H., Ala‐Mursula, L., Niemelä, M., Jämsä, T., Kangas, M. and Korpelainen, R. (2020), Chronotypes and Objectively Measured Physical Activity and Sedentary Time at Midlife. Scand J Med Sci Sports. doi:10.1111/sms.13753

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
TtM, tutkija Laura Nauha
Oulun yliopisto ja ODL Liikuntaklinikka
p. 050 326 4633
laura.nauha@oulu.fi

Kuvat

Kuvituskuva: Rodeo / Tero Sivula
Kuvituskuva: Rodeo / Tero Sivula
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye