Järjestöt huolissaan: Yhä useampi huumeisiin kuollut on alle 25-vuotias nuori
Suomessa kuoli vuonna 2020 huumemyrkytyksiin yhteensä 228 henkilöä eli viidenneksen* enemmän kuin vuotta aiemmin, selviää THL:n tuoreista tilastoista. Kuolleista 76 oli alle 25-vuotiaita. Huumekuolemien määrä on lisääntynyt tasaisesti viimeisen 20 vuoden ajan. 2000-luvulla huumemyrkytyksiin on kuollut yhteensä jo 2627 ihmistä.
Viime vuosina nuorten osuus huumeisiin kuolleista on ollut hälyttävässä nousussa. Vuonna 2020 alle 25-vuotiaiden huumemyrkytyskuolemat lisääntyivät 35 prosenttia edellisvuodesta.
– Tilanne on surullinen ja huolestuttava, mutta valitettavasti osa pidempiaikaista kehityskulkua. Huumeiden käytön aiheuttamat haitat näkyvät yhä vahvemmin päihdetyötä tekevien järjestöjen työssä. Myös koronapandemia on heikentänyt monien apua tarvitsevien tilannetta, sanoo toiminnanjohtaja Mirka Vainikka Irti Huumeista ry:stä.
Suomessa huumeisiin kuollaan verrattain nuorena. Viime vuonna huumemyrkytyksiin kuolleiden keski-ikä Suomessa oli vain 32 vuotta, käy ilmi THL:n luvuista.
Huumekuolemat olisivat ehkäistävissä
Yksi läheisensä menettäneistä on Mimmu, jonka veli Jani kuoli huumeisiin 26-vuotiaana. Hän toivoo huumeriippuvaisille lisää hoitopaikkoja.
– Veli yritti joitakin kertoja päästä irti huumeista. Aina kun hoitopolku alkoi jossain ja veli pääsi jatkohoitoon ja kuntoutukseen, heräsi toivo. Ne eivät kantaneet, vaan riippuvuus iski sieltä yli. Vielä päivää ennen kuolemaansa veli sanoi, että pitäisi lopetella. Siihen ei tullut tilaisuutta, Mimmu kertoo.
Huumeisiin kuolee Suomessa enemmän ihmisiä kuin tieliikenteessä. Huumekuolemat olisivat ehkäistävissä parantamalla päihdepalveluiden saatavuutta. Tarvitaan monipuolisesti erilaisia hoitomuotoja, pitkäkestoista psykososiaalista tukea ja myös lääkkeetöntä hoitoa. Nuorten parissa tehtävä ehkäisevä päihdetyö ja käytön riskeistä tiedottaminen ovat yhtä lailla tärkeitä.
– Päihdehoidon piiriin pääseminen on vaikeaa, eikä oikeus hoitoon toteudu yhdenvertaisesti eri puolilla maata. Päihdehoito on saatava kuntoon, jos haluamme tilanteeseen muutosta. Esimerkiksi korvaushoidossa on Suomessa huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa, vaikka korvaushoidon on osoitettu ehkäisevän tehokkaasti huumekuolemia, sanoo toiminnanjohtaja Ron Furman Tukikohta ry:stä.
Päihdejärjestöt kehottavat lainsäätäjiä reagoimaan nopeasti, jotta Suomessa voidaan pilotoida ja ottaa käyttöön myös uusia päihdehaittoja vähentäviä menetelmiä.
– Keinovalikoimaan olisi hyvä saada mm. valvotut huumeiden käyttötilat, ainetestaus sekä opioidien vasta-aine naloksonin jakaminen yliannostusriskissä oleville käyttäjille, luettelee Furman.
Suomessa huumekuolemien ehkäisemiseksi on toistaiseksi tehty vasta vähän.
– Nyt tarvitaan päättäjien ja viranomaisten toimia pahenevan huumetilanteen edessä. Aikaa odottelulle ei ole, sillä yksikin kuolema on liikaa, painottaa Vainikka.
*lukua korjattu 3.11.2021 klo 9.30
***
Perinteinen Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään Helsingin Vanhassa kirkossa tiistaina 9.11.2021 klo 18.00. Tilaisuudessa muistetaan huumeiden käytön seurauksena menehtyneitä ja sytytetään kynttilät heidän muistolleen. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tukikohta ry, Irti Huumeista ry, Stop Huumeille ry, KRAN rf, EHYT ry, EPT-verkosto, Sininauhaliitto, Myllyhoitoyhdistys ry, A-klinikkasäätiö ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.
Huumeisiin kuolleiden tai päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksia järjestetään ympäri Suomea pyhäinpäivän tienoilla. Tänä vuonna tilaisuuksia järjestetään ainakin 20 paikkakunnalla. Lisätietoa eri paikkakuntien tilaisuuksista: https://www.vaiettumenetys.fi/muistotilaisuudet/
Päihteisiin kuollutta läheistä voi muistaa myös virtuaalisesti sytyttämällä tähden hänen muistokseen tai kirjoittamalla muistokirjoituksen: https://www.vaiettumenetys.fi/
Sosiaalisessa mediassa käytössä ovat: #muistotilaisuus #huumekuolema #vaiettumenetys #minnesstund #drogdöd
Allekirjoittajat:
A-klinikkasäätiö
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto
Helsingin tuomiokirkkoseurakunta
Irti Huumeista ry
KRAN rf
Myllyhoitoyhdistys
Sininauhaliitto
Stop Huumeille ry
Tukikohta ry
Homebase Lahti
Järvenpään A-Kilta ry
Järvenpään seurakunta
Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry
Kotka-Kymin seurakunta
Olarin seurakunta
Porin Sininauha ry
Rovalan Setlementti ry
VIKTO ry
YAD Youth Against Drugs ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Mirka Vainikka
toiminnanjohtaja
Irti Huumeista ry
0400 937 128
mirka.vainikka@irtihuumeista.fi
Ron Furman
toiminnanjohtaja
Tukikohta ry
040 820 2564
ron.furman@tukikohta.org
Läheisten haastattelupyynnöt:
Birgitta Suorsa
viestintäpäällikkö
Irti Huumeista ry
040 620 3178
birgitta.suorsa@irtihuumeista.fi
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen 58 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Suomella ei ole varaa lisätä alkoholin kulutusta3.4.2025 08:20:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu kasvuriiheen, jonka tarkoituksena on tarkastella valtion taloutta pitkällä aikavälillä ja päättää valtion menojen ylätasosta tulevina vuosina. Hallitus on tähän mennessä pyrkinyt leikkaamaan menoja ja kiristyksiä on luvassa myös jatkossa. Päihdetyötä tekevät järjestöt pitävät alkoholin kulutuksen kasvattamista menoja lisäävänä toimena, johon Suomella ei ole varaa.
Järjestöt: Päihteet ovat merkittävä ongelma kunnille ja hyvinvointialueille – katso paljonko alkoholi maksaa oman alueesi terveydenhuollolle12.2.2025 08:50:00 EET | Tiedote
Suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ratkaistaan alue- ja kuntavaaleissa 13. huhtikuuta. Päihteet ja rahapelaaminen aiheuttavat merkittäviä kustannuksia kunnille ja hyvinvointialueille ja lisäävät inhimillistä kärsimystä. Pelkästään alkoholi aiheuttaa satojen miljoonien kustannukset hyvinvointialueiden terveydenhuollolle. Puolueiden ja tulevien päättäjien pitää kyetä ratkaisemaan, miten päihdehaittoja ehkäistään.
Alkoholista kieltäytyminen voi olla vaikeaa – oletus on, että juodaan16.1.2025 07:56:00 EET | Tiedote
Alkoholin käyttö koetaan usein normaalina asiana ja alkoholista kieltäytyminen poikkeavana. Somevaikuttaja Arttu Ylitalo kertoo, että nuorten aikuisten keskuudessa on yleinen oletus, että alkoholia juodaan, jos lähdetään jonnekin. ”Koko yhteiskunta on alkoholissa marinoitu, sitä on kaikkialla leffoja ja sarjoja myöten. Koitan tuoda esiin sitä näkökulmaa, että on ihan kivaa olla ilmankin.”
Tipattoman suosio nousussa: 18 prosenttia tipattoman viettäjistä tunsi itsensä virkeämmäksi ja energiseksi19.12.2024 11:42:14 EET | Tiedote
Alkoholia käyttävistä kansalaisista 15 prosenttia vietti Tipattoman vuonna 2024, selviää EHYT ry:n Verianilla teettämästä kyselytutkimuksesta*. Tipattoman viettäjiltä kysyttiin, mitä hyötyjä he saivat alkoholittomasta kuukaudesta. 18 prosenttia vastaajista kertoi, että he tunsivat itsensä virkeämmäksi ja energisemmäksi tai vireystila oli kaikkiaan parempi tipattoman aikana.
Nuoren ahdistuksen ja levottomuuden syynä voi olla vapetus4.11.2024 13:18:57 EET | Tiedote
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme