Kiinassa toimivat suomalaisyritykset selvisivät koronaviruksesta – Vienti liikkeelle nopeasti

Keskuskauppakamarin kansainvälisistä asioista vastaava asiantuntija Jenni Isola kertoo, että suomalaisyritysten liiketoiminta Kiinassa on palautunut lähes normaalille tasolle. Koronaviruspandemian iskiessä jo pitkään maassa toimineet suomalaisyritykset kokivat lyhyen seisahduksen, josta ne ovat selvinneet poikkeuksellisen hyvin.
”Jos yritykset kärsivät joiltain osin pandemian aikana, tasapainotti verkkokaupan osuus ja uusien liiketoimintamallien käyttöönotto laskua. Joissain tapauksissa esimerkiksi tehtaat Kiinassa eivät sulkeutuneet lainkaan. Tämä on selkeä viesti siitä, että suomalaisyritysten ei nyt tule missään nimessä epäröidä ja viivytellä vientiä, vaan uskaltaa ottaa rohkeita askeleita ja raivata tilaa maailman markkinoilla. Loppuvuoden kasvu tulee hyvin todennäköisesti kansainvälisiltä markkinoilta, kun kotimaan talous vasta aloittaa toipumisensa”, Isola sanoo.
Isola peräänkuuluttaa, että vienti Kiinaan pitää saada elpymään nopeasti. Hän pitää epätodennäköisenä, että Suomen ja Kiinan välinen kauppa kasvaisi kuluvana vuonna, sillä koronaviruspandemia iski tavarakaupan lisäksi palveluvientiin. Kiina on Suomen merkittävin kauppakumppani Aasiassa, ja kuudenneksi tärkein vientimaa Suomelle. Vienti laski viime vuonna jo hieman, yhden prosentin verran, noin 3,5 miljoonaan euroon.
”Suomalaisyrityksillä on hyviä mahdollisuuksia menestyä Kiinassa erityisesti digitalisaation, terveysteknologian, älyliikenteen- ja energian ja puhtaiden elintarvikkeiden sektoreilla. Suomen ja Kiinan väliset tulli- ja tariffisopimukset ovat pysyneet ennallaan ja Kiina tulee tarvitsemaan lähitulevaisuudessa ulkomaisia investointeja”, Isola sanoo.
Suomella on tällä hetkellä erittäin hyvät suhteen Kiinaan ja kahdenvälisen suhteen rakentamista on syytä jatkaa aktiivisesti myös tulevaisuudessa.
”Kiina on tänä vuonna vahvasti EU:n agendalla. Vaikka Suomi EU:n mukana pyrkii toimimaan yhtenäisesti Kiinan suhteen, on hyvä pitää mielessä, että Kiina jakaa mielellään EU-maat osiin, joiden kanssa saatetaan toimia eri tavoin ja aikatauluin”, Isola jatkaa.
Isolan mukaan myös Suomi-Kiina kauppayhdistys on pysynyt aktiivisena koko koronaviruspandemian ajan. Kauppayhdistyksen toiminta on korostunut pandemian aikana, kun tarve luotettavalle ja ajankohtaiselle on kriisitilanteen aikana on kasvanut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni IsolaAsiantuntija, kansainväliset asiat
Puh:045 126 7343jenni.isola@chamber.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamari ja Suomen Satamat: Alusten maasähkölle tarvitaan alempi verokanta17.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Kauppamerenkulun alusten maasähkön käyttöä satamissa pitää edistää soveltamalla maasähköön alempaa teollisuuden verokantaa. Verokannan muutos soveltuisi hyvin toteutettavaksi hallituksen puoliväliriihessä merenkulun kustannuksia alentavana ja vientiteollisuuden kilpailukykyä lisäävänä toimena.
Vuoden brändi 2025 -kilpailussa mukana kolme vahvaa brändiä: iLOQ, Relove ja Snellman16.4.2025 09:10:19 EEST | Tiedote
Vuoden brändi -kilpailun finalistikolmikkoon kivunneet iLOQ, Relove ja Snellman ovat kaikki vahvoja ja tunnettuja suomalaisbrändejä. Kilpailu ratkeaa 6.5.2025, kun ammattilaisista koostuva raati julistaa voittajan Keskuskauppakamarin Suuri brändipäivä -tilaisuudessa.
Isännöinnin eettiseltä neuvostolta ensimmäinen suositus: Vaihtotilanteissa aineisto luovutettava määräajassa oma-aloitteisesti10.4.2025 09:22:03 EEST | Tiedote
Vuoden 2024 alussa Keskuskauppakamarin yhteyteen perustettu Isännöinnin eettinen neuvosto on antanut suosituksen koskien tietojen luovuttamista isännöinnin vaihtotilanteissa. Vaihtotilanteissa aineisto on luovutettava määräajassa oma-aloitteisesti ja vaihtotilanteet on hoidettava yhteistyössä ja ammattimaisesti.
Keskuskauppakamari: Kolmen kuukauden maasta poistumissääntö heikentää Suomen asemaa kansainvälisillä työmarkkinoilla - osaajat ja yritykset kärsivät8.4.2025 09:00:01 EEST | Tiedote
Keskuskauppakamari pitää kolmen kuukauden maasta poistumissäännöstä ongelmallisena erityisesti nyt, kun työttömyys on ennätyksellisen korkealla ja työttömyysjaksot ovat pidentyneet. Tänään eduskunnassa äänestyksessä oleva laki tulee siten osumaan entistä useampaan ulkomaalaiseen, jolla normaalioloissa on hyvät edellytykset työllistyä ja antaa panoksensa suomalaiseen yhteiskuntaan. Myös työnantajalle laki tuo lisää velvollisuuksia.
Kauppakamarit: Hyvä saavutettavuus ja sujuvat liikenneyhteydet lisäävät kaupunkiseutujen elinvoimaa8.4.2025 06:55:00 EEST | Tiedote
Laajat työssäkäyntialueet parantavat osaavan työvoiman saatavuutta, mutta edellyttävät toimivia liikenneyhteyksiä ja -palveluja. Keskusta-alueiden elinvoima edellyttää monipuolista saavutettavuutta. Joukkoliikenteen hinnan ja lippuvaihtoehtojen tulisi olla houkuttelevia myös satunnaisesti joukkoliikennettä käyttäville matkustajille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme