Kriisiviestintä saa uusia ulottuvuuksia kansalaisten osallistumisen kautta
Helsingin yliopiston viestinnän tutkimuksen väitöskirja tarkastelee kansalaisten viestinnän roolia ja sen muutoksia nykypäivän kriiseissä ja katastrofeissa.
Digitaalisten media-alustojen läpitunkemassa yhteiskunnassa kansalaiset osallistuvat kriisien viestintään monin eri tavoin viranomaisten ja toimittajien rinnalla. Kansalaiset voivat kuvata YouTube videoita ja tarjota todistusaineistoa väkivaltaisen iskun tapahtumista, jakaa Twitterissä tietoa esimerkiksi maanjäristystuhojen keskeltä tai tarjota Twitterin kautta apua ja turvaa terrori-iskua pakeneville kansalaisille, kuten tapahtui Tukholman iskuissa vuonna 2017.
Kansalaisviestinnällä vaikutuksia myös kriisistä selviämiseen
Väitöskirja osoittaa, että ihmiset voivat omaksua digitaalisen viestinnän avulla aktiivisen toimijuuden kriiseissä, luoda uusia rooleja poikkeustilanteessa sekä kantaa moraalista vastuuta kriiseissä ja katastrofeissa.
- Kansalaisten aktiivinen kriisiviestintä synnyttää myös kriisiyhteisöjä, joka auttaa yksilöjä selviämään kriisistä ja sen tuottamasta epävarmuudesta, väitöskirjatutkija Minttu Tikka Helsingin yliopistosta toteaa.
Kun digitaaliset media-alustat rohkaisevat tavallisia ihmisiä osallistumaan kriisien sosiaaliseen rakentamiseen ja tuottamiseen, luo se kriiseihin monimutkaista ja hetkellistä dynamiikkaa.
Kriisiviestinnän tutkimus on perinteisesti keskittynyt organisaatioiden ja kriisiammattilaisten viestinnän analyysiin.
- Tutkimuksessa vähemmälle huomiolle on jäänyt muiden toimijoiden kuten kansalaisten ja tavallisten ihmisten rooli kriisitilanteissa, Tikka muistuttaa.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
VTM Minttu Tikka väittelee 14.8.2020 kello 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "The Active Agency of Ordinary People in Mediatized Crises". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Athena, sali 107, Siltavuorenpenger 3 A.
LIVE STREAM: http://video.helsinki.fi/unitube/live-stream.html?room=l6
SALASANA: 433627
Vastaväittäjänä on Associate Professor Anne Vestergaard, Copenhagen Business School, ja kustoksena on professori Johanna Sumiala.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Väittelijän yhteystiedot:
Minttu Tikka
Puh. +358 50 311 4935
minttu.mt.tikka@helsinki.fi
http://blogs.helsinki.fi/mmttikka
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme