MIELI ry:n liittohallitus: Suomi tarvitsee mielenterveysstrategiaa enemmän kuin koskaan
Vaikka suomalaisten fyysinen terveys on kohentunut viime vuosikymmeninä, mielenterveys ei ole vahvistunut samaan tahtiin. Jo ennen koronapandemiaa OECD arvioi, että mielenterveyden ongelmat aiheuttavat Suomessa vuosittain noin 11 miljardin euron kustannukset. EU-maiden vertailussa Suomen kustannukset olivat toiseksi suurimmat bruttokansantuotteeseen suhteutettuna.
Pandemian mielenterveyttä heikentäviä vaikutuksia havaitaan laajasti eri puolilla yhteiskuntaa, mikä edellyttää valtakunnallista otetta suomalaisten mielenterveyden edistämiseen. Pandemian vaikutukset ovat kohdistuneet erityisesti lapsiin, nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Nuorten mielen hyvinvointi ja elämäntyytyväisyys ovat alempana kuin koskaan mittaushistoriassa.
Nykyisen hallitusohjelman mukaisesti sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut kansallisen mielenterveysstrategian vuosille 2020–30. Sen tarkoitus on varmistaa pitkäjänteinen ja kansallisesti koordinoitu mielenterveystyö Suomessa. Strategiassa mielenterveyttä ei nähdä vain sairauksina tai niiden poissaolona, vaan keskeisenä inhimillisenä voimavarana, joka vaikuttaa koko yhteiskunnan menestykseen. Valtion talousarvioesityksessä vuodelle 2022 ei kuitenkaan ole korvamerkittyä määrärahaa strategian toimeenpanoon. On vaikeaa nähdä perusteita tällaiselle esitykselle siinä yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa Suomi nyt on.
Tänä vuonna julkaistun lapsistrategian toimeenpano nojautuu mielenterveyden edistämisen osalta mielenterveysstrategian toimeenpanoon. Lapsistrategian linjauksiin kuuluu turvallisen kasvuympäristön ja muiden mielenterveyden edellytysten turvaaminen jokaiselle lapselle. Mielenterveysstrategian toimeenpano turvaa tältä osin myös lapsistrategian toimeenpanoa.
Valtioneuvoston virallinen exit-suunnitelma korostaa, että koronan jälkihoito ja jälleenrakennus perustuvat yhteiskunnallisen resilienssin varaan. Tätä resilienssiä ei ole ilman mielenterveyttä. Hyvä mielenterveys, hyvinvointi, elämänilo ja jaksaminen ovat niitä avaintekijöitä, joiden avulla Suomi selviää nyt sekä kukoistaa tulevaisuudessa.
Kansallinen mielenterveysstrategia on onnistunut kokonaisuus, jonka toimenpanon pitää edetä kaikkien sen painopisteiden osalta. Mielenterveyspalveluiden vahvistamisen rinnalle tarvitaan myös vahvaa panosta edistävään ja ehkäisevään työhön. Varhaisten, mielenterveyttä edistävät ja ongelmia ehkäisevät toimenpiteet ovat hyvin kustannusvaikuttavia ja valtion taloudenhoidon kannalta varsin tuottoisa sijoitus.
Valtiovarainministeriö esittää 133 miljoona euron määrärahaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen kehittämiseen Tämä määräraha kohdistuisi suurelta osin alueellisesti toteuttavaan Tulevaisuuden terveyskeskus -ohjelmaan, eikä riittävästi turvaa mielenterveysstrategian laajaa toimeenpanoa.
MIELI ry:n liittohallitus katsoo, että mielenterveysstrategian valtakunnalliseen toimeenpanoon tulee varata valtion talousarvioon korvamerkitty rahoitus. MIELI ry esittää, että hallitusohjelmaneuvotteluiden tulosten mukaisesti mielenterveysstrategian toimeenpanoon varataan 30 miljoonaa vuodelle 2022 osana sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen tarkoitettua määrärahaa (momentti 33.60.39).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen, MIELI ry
+358 50 466 6222; sirpa.pietikainen@europarl.europa.eu
Toiminnanjohtaja Sari Aalto Matturi, MIELI ry
+358 400 508 234; sari.aalto-matturi@mieli.fi
Kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, MIELI ry
+358 400 659101; kristian.wahlbeck@mieli.fi
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Nuoriin liittyvät yhteydenotot kriisikeskuksiin ovat olleet tänä vuonna yhä murheellisempia4.12.2024 08:58:38 EET | Tiedote
Nuorten ja heidän läheistensä yhteydenotoissa MIELI ry:n kriisiauttamiseen toistuu nyt huoli avun saamisesta. Tilanteet vaihtelevat, mutta yleisesti aiheet ovat vakavia: syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, viiltelyä ja päihteitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme