Oikeus ja digitalisaatio – oikeusteknologia nostaa kansalaisen keskiöön
Viime vuonna 19-vuotiaan opiskelijan koodaama DoNotPay –kännykkäsovellus on mullistanut parkkisakkojen kiistämisen Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Samaan aikaan IBM:n kehittämä Lawyer Ross –tekoälysovellus pyrkii korvaamaan asianajotoimistojen avustavat lakimiehet ja joidenkin ennusteiden mukaan perinteinen asianajotoiminta käy vuosikymmenen sisään kannattamattomaksi. Verkkokauppariidat on jo 2000-luvun alusta lukien ratkaistu yksityisissä online dispute resolution –palveluissa. Suomessa tuomioistuinlaitos on vuodesta 2010 kehittänyt täysin uutta tietojärjestelmää, jonka ensimmäiset osat on jo otettu käyttöön. Julkista oikeusapua kehitetään uusien palvelumuotojen suuntaan kokeilussa olevan chat-palvelun avulla. Oikeusteknologia on toistuvasti mainittu tulevaisuuden kasvualaksi, jossa pienet yritykset haastavat perinteiset toimijat. Oikeudelliset palvelut ovat perustavanlaatuisessa murroskohdassa, mikä herättää sekä toiveikkaita että pelonsekaisia ajatuksia juristikunnassa.
Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Legal Tech Lab järjestää kansainvälisen konferenssin ”Law and Digitalization – Rethinking Legal Services” yliopiston päärakennuksen Pienessä Juhlasalissa perjantaina 9.6.2017 klo 12 alkaen. Tapahtuma tarjoaa ajankohtaisen katsauksen oikeuden muutokseen ja arvioi, miten oikeudellisen digitalisaation haasteeseen tulee reagoida.
Legal Tech Lab on Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan projekti, joka tutkii, kokeilee ja selventää oikeuden ja teknologian rajapintoja. Tavoitteena on lisätä tietoa teknologian mahdollisuuksista oikeudellisessa toiminnassa sekä tuottaa oivalluksia ja kriittisiä näkemyksiä oikeudellisten palveluiden kehittämisen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi. Akateeminen ja käytännön tieto halutaan yhdistää, kansallisesti ja kansainvälisesti, ja luoda uudenlainen toimintamalli tutkimukselle, opetukselle ja yhteiskunnalliselle vuorovaikutukselle. Oikeuden ja teknologian yhdistäminen asettaa palveluiden loppukäyttäjät ja kansalaiset keskiöön juristien sijaan ja oikein toteutettuna oikeudellinen digitalisaatio voi helpottaa pääsyä oikeuksiin.
Tapahtumassa sekä kotimaiset että kansainväliset huippuasiantuntijat kertovat näkemyksistään. Toisena keynote-puhujana on Dr. Gavin Wood, joka on ollut kehittämässä seuraavaksi Bitcoiniksi tai jopa uudeksi Internetiksi ennustettua Ethereum-kryptovaluuttaa. Suomalaisista asiantuntijoista alustamassa on mm. alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, joka kertoo parhaista toteuttamistavoista digitalisaatiolle. Legal Tech Lab osallistaa myös uudella tavalla opiskelijoita aktiivisesti ja osana konferenssia nämä esittävät ajatuksiaan oikeusteknologiasta ja digitalisaatiosta.
Koko ohjelma löytyy osoitteesta https://www.helsinki.fi/en/networks/legal-tech-lab/events/law-and-digitalization-09062017/law-and-digitalization-programme
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Riikka Koulu (riikka.koulu@helsinki.fi )
Puhelin: 0505880414, matkapuhelin: 0504482743
Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta
https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/person/rkoulu
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Istukan geenit antavat uutta tietoa hedelmöityshoitojen vaikutuksista lapsiin19.12.2024 12:05:25 EET | Tiedote
Hedelmöityshoidoissa käytettyjen menetelmien vaikutusta lasten kehitykseen selvitettiin ensi kertaa tutkimalla istukan geenejä. Ero pakastetuista alkioista ja tuoresiirrolla alkunsa saaneiden raskauksien välillä näkyi istukoissa selvästi. Lisäksi löytyi muutos lihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen yhdistetyssä geenissä.
Kuppa kukoisti Etelä-Amerikassa jo ennen Kolumbusta18.12.2024 18:18:27 EET | Tiedote
Muinaisten luurankojen DNA:ta tutkimalla selvisi, että kuppa ja sen sisartaudit olivat Amerikassa jo paljon ennen Kristoffer Kolumbusta. Kolumbus toi taudin mukaan Eurooppaan, ja myöhemmin kolonialismi teki siitä maailmanlaajuisen.
Naisparien todennäköisyys saada lapsia on kasvanut, mutta vain korkeasti koulutetuilla18.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Korkeasti koulutetut naisparit saavat lapsen useammin kuin vähemmän kouluttautuneet naisparit. Koulutuksen merkitys on korostunut entisestään ajan myötä, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta.
Lohen geenit paljastavat puberteetin ja evoluution salaisuuksia17.12.2024 12:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, miten yksittäinen geeni voi vaikuttaa merkittävästi lohen sukukypsyysikään, joka on ratkaisevan tärkeä lohen elinkaaren kannalta.
Narukuviot valottavat kulttuurien välisiä yhteyksiä ja matemaattisen ajattelun juuria17.12.2024 09:51:50 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäri maailman dokumentoidut sormilla muodostettavat narukuviot voivat viitata jopa vuosituhansia vanhaan yhteiseen kulttuuriperintöön. Tutkimus tarjoaa uudenlaisen tavan tutkia kulttuuristen ilmiöiden kehitystä ja levinneisyyttä matemaattisten menetelmien avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme