Rehtori Sari Lindblom: ”Kestävyysosaaminen on maailman muuttajien perustaito”

Vuosi 2020 on osoittanut sen, kuinka erilaiseksi maailma voi hetkessä muuttua. Yhteiskunnalle ennalta-arvaamaton tapahtuma muutti nopeasti koko sen toiminnan.
Rehtori Sari Lindblom nosti Helsingin yliopiston lukuvuoden avajaispuheessaan esiin, kuinka poikkeuksellisena keväänä tieteen ja yliopistojen merkitys globaalien kriisien ratkaisijana nousi konkreettisesti esiin.
– Me rakennamme tulevaisuutta tieteen voimalla ja koulutamme maailman muuttajia. Tavoitteenamme on, että meiltä valmistuvilla opiskelijoilla on sekä taitoja että rohkeutta puuttua globaaleihin ongelmiin ja ratkaista niitä yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.
Lindblomin mukaan poikkeustilanteen yhä jatkuessa korostuu myös yliopistolaisten hyvinvoinnista ja yhteisöllisyydestä huolen pitäminen.
– Vaikka monella etätyö ja -opiskelu on sujunut, eivät poikkeusolot ole luonnollisesti olleet kaikille helppoa aikaa. Syksyllä yliopiston on kiinnitettävä erityistä huomiota niin ikään siihen, että uudet opiskelijamme pääsevät osaksi yliopistoyhteisöä.
Jokaiselle opiskelijalle tarjotaan monitieteinen kestävyyskurssi
Opiskeluajan tulee Lindblomin mukaan paitsi kehittää akateemista asiantuntijuutta, myös vahvistaa uuden vuosituhannen perustaitoja: uteliaisuutta, sosiaalisia taitoja, sisukkuutta ja resilienssiä. Taidot ovat avain kestävän hyvinvoinnin luomiseen.
– Kestävyys on välttämätöntä niin yksilön hyvinvoinnille kuin ympäristölle. Siksi päätimme Helsingin yliopistossa, että tästä lukuvuodesta lähtien jokainen opiskelija voi suorittaa monitieteisen kestävyyskurssin. Kurssi antaa välineitä sekä vastuulliseen päätöksentekoon että hyvinvoinnin ylläpitämiseen.
Kurssilla tärkeänä punaisena lankana tulee olemaan opiskelijan oma rooli kestävyyskysymysten ratkaisijana. Lisäksi opiskelijoille halutaan taata yhä enemmän mahdollisuuksia osallistua tutkimustyöhön opinnoissaan.
– Opiskelijoidemme syvällisen tieteenalaosaamisen kerryttämiseksi sivistysyliopistomme on ottanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen, että jokainen tutkinto-opiskelija saa mahdollisuuksia osallistua tutkimustyöhön opintojensa aikana, Lindblom lisäsi.
Tukea kansainvälisten opiskelijoiden työllistymiseen
Kansainväliset opiskelijat tarvitsevat erityistä elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan tukea työmarkkinoille integroitumiseen. Tällä hetkellä yliopistosta valmistuneet, kansainvälistaustaiset maisterit ja tohtorit eivät kunnolla työllisty Suomeen.
– Helsingin yliopisto kannusti keväällä suomalaisia työnantajia tarjoamaan kansainvälisille opiskelijoille harjoittelupaikan, jotta opiskelijat voisivat luoda arvokkaita työelämäverkostoja Suomeen. Toiveemme pitää yhä, Lindblom muistutti.
Rehtori Lindblom painotti myös, että yliopisto on alusta yliopistolaisten ja yhteiskunnallisten toimijoiden väliselle vuorovaikutukselle.
– Tieteestä ja oppimisesta on iloa paitsi yksilölle, myös poliittisessa päätöksenteossa ja yhteiskuntamme eri sektoreilla. Niiden merkitys hyvinvoinnillemme ja maapallon tulevaisuudelle on korvaamaton.
***
Rehtori Sari Lindblomin puhe lukuvuoden avajaisissa 31.8.2020
Kuva: Pekka Lähteenmäki
Yhteyshenkilöt
Sari Lindblom
rehtori
president@helsinki.fi
puh. 02941 22210 (johdon assistentti Maija Roitto)
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme