STT vauhdittaa kieliteknologian tutkimusta antamalla uutisarkistonsa tutkijoiden käyttöön
Kielipankki palvelee erilaisia kieliaineistoja käsitteleviä tutkijoita.
- Toivomme näin hyödyttävämme yliopistotutkimusta erityisesti kieliteknologiaan, koneoppimiseen ja tekoälyyn liittyvissä tutkimushankkeissa. STT:n tehtäviin kuuluu kehittää sisällöntuotannon automaatiota ja robotiikkaa siten, että se palvelee yleisesti suomalaista media-alaa. Jos tutkimusryhmillä ei ole pääsyä median tuottamaan materiaaliin, on tuohon materiaaliin pohjautuvia sovelluksia luonnollisesti mahdotonta rakentaa, sanoo STT:n toimitusjohtaja Kimmo Pietinen.
STT:n uutismateriaali on ollut tutkijoiden käytössä muun muassa automaattiseen tekstintuotantoon kieliteknologian avulla tähtäävän Scoopmatic-projektin puitteissa. Turun yliopiston NLP-kieliteknologiaryhmä on materiaalin avulla kehittänyt suomen kielen malliaan ja luonut erillisen mallin "STT-suomelle".
Kielipankkiin ladattu suomenkielinen uutisarkisto sisältää vuodet 1992-2018, ja pääosa yli 2,7 miljoonasta jutusta on eripituisia uutisjuttuja.
STT:n uutisarkistoa voivat hyödyntää kielitieteilijöiden lisäksi muun muassa humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen tutkijat, kertoo projektisuunnittelija Mietta Lennes FIN-CLARIN-konsortiosta, joka koordinoi Kielipankkia.
Kielipankin sanomalehtiaineisto on toistaiseksi painottunut vanhempaan materiaaliin, joten STT:n arkisto paikkaa tätä puutetta tutkijoiden valikoimassa.
- Tuoreempia uutisaineistoja ei toistaiseksi juuri ole. Sikäli tämä on hieno lisä Kielipankin valikoimaan, Lennes sanoo.
STT:n uutisarkisto on ladattavissa Kielipankista kokonaisuudessaan raakamateriaalina. STT arvioi kaikki tutkimussuunnitelmat ennen kuin pääsy arkistoon myönnetään.
Uutismateriaali tulee tutkijoiden käyttöön Kielipankissa paremmin jäsennetyssä muodossa syksyn aikana. Tuolloin tutkijat pääsevät kiinni aineistoon Korp-palvelussa, jossa selailu onnistuu helpommin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mietta Lennes
projektisuunnittelija, Kielipankki/FIN-CLARIN
044 288 8070
fin-clarin@helsinki.fi
Pihla Lehmusjokiliiketoimintapäällikkö, mediapalvelut
Puh:09 6958 1393, 040 755 9129pihla.lehmusjoki@stt.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
STT (Oy Suomen Tietotoimisto - Finska Notisbyrån Ab) on media- ja viestintätalo, joka koostuu kolmesta liiketoimintalinjasta: mediapalveluista, viestintäpalveluista sekä kuvamyynnistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta STT
STT:n yhteistyössä Bauer Median kanssa tekemä tekoälyradiouutisprojekti voitti Euroopan uutistoimistojen liiton innovaatiopalkinnon4.10.2024 15:40:20 EEST | Tiedote
Suomen Tietotoimiston keväällä täyteen vauhtiin päässeelle tekoälyradioprojektille on myönnetty EANAn vuosittainen innovaatiopalkinto.
STT valjastaa tekoälyn auttamaan yrityksiä kuvakaaoksen hallinnassa6.6.2024 07:15:00 EEST | Tiedote
Viestinnän visuaalisuus kasvaa jatkuvasti ja digitaaliset kuva-arkistot paisuvat monissa organisaatioissa. Suomen Tietotoimiston uusi palvelu STT Kuvapankki auttaa pitämään kuvakaaoksen aisoissa.
STT:n toimitusjohtaja Kimmo Laaksonen uutistoimistojen kehitysverkosto MINDSin hallituksen puheenjohtajaksi7.5.2024 10:56:00 EEST | Tiedote
MINDS on STT:n tärkein kanava uutistoimistojen välisen yhteistyön ylläpitämisessä.
“STT:n uutisia” - legendaariset radiouutiset palaavat eetteriin tekoälyn lukemina3.4.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
STT:n uutisia kuullaan perjantaista 5.4.2024 alkaen jälleen useilla radiokanavilla, kun Bauer Media laajentaa pilottikäytössä olleen tekoälyuutisankkurin käyttöä 11 radiokanavalleen.
STT sai tukea uutistoimintaan19.12.2023 14:06:03 EET | Tiedote
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt valtionavustusta uutismedioiden ja tiedonvälityksen tukemiseen. Tukea saa yhteensä 69 eri yritystä, joiden alla toimii yhteensä 188 eri mediaa. STT on yksi tuensaajista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme