Suomen Mielenterveysseura on nyt MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry on valtakunnallinen kansalais- ja asiantuntijajärjestö, jonka jäseninä ovat 56 paikallista mielenterveysseuraa ja 32 muuta järjestöä. Työntekijöitä on noin 140 ja vapaaehtoisia 4000. Järjestö edistää lasten ja nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä, ehkäisee itsemurhia, ylläpitää SOS-kriisikeskusta Helsingissä sekä koordinoi 22 kriisikeskuksen valtakunnallista verkostoa.
Järjestön edistävässä työssä keskeistä on eri alojen ammattilaisten ja yksityisten kansalaisten mielenterveystaitojen vahvistaminen. Tunnetuimpia toimintamuotoja ja menetelmiä ovat muun muassa Mielenterveyden ensiapu -koulutukset, opettajien täydennyskoulutukset sekä Lapset puheeksi -menetelmä. Kriisikeskukset tarjoavat matalan kynnyksen kriisiapua puhelimessa, verkossa ja kasvokkain. Valtakunnallinen kriisipuhelin vastaa vuodessa yli 50 000 kertaa – suomeksi, ruotsiksi ja arabiaksi.
Verkko-osoitteeksi mieli.fi
MIELI Suomen Mielenterveys ry perustettiin vuonna 1897 ja se on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. Suomen Mielenterveysseurana järjestö toimi vuodesta 1952. Sen aikaisemmat nimet olivat Turvayhdistys mielenvikaisia varten (1897), Sielunterveysseura (1919) sekä Hermo ja mielitautien vastustamisyhdistys (1939).
”MIELI ry on koko historiansa ajan ollut uudistaja, joka on löytänyt myös itselleen aina uuden roolin ja tehtävän muuttuvassa maailmassa. Tätä muutosta myös kolme aikaisempaa nimenmuutosta ovat osaltaan kuvastaneet. ’Suomen Mielenterveysseura’ on nimenä kestänyt hyvin aikaa, 67 vuotta. Perinteikkäästä nimestä luopuminen ei ole koskaan kevyt päätös”, sanoo toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
”Huomasimme kuitenkin vuosien mittaan, että nimi ei enää tässä ajassa kuvasta järjestön roolia merkittävänä valtakunnallisena mielenterveystoimijana, vaikuttajana ja kehittäjänä. Yhdistysrekisterissä seurat ovat tyypillisesti henkilöjäsenten yhdistyksiä. Urheiluseuratoiminnan lisäksi seura-nimi usein liittyy esimerkiksi kulttuurin vaalimiseen tai kotiseututoimintaan.”
MIELI-tunnuksen seura otti käyttöön vuonna 2014. Tunnus on sittemmin vakiintunut järjestön logoksi. Nimenmuutos nostaa MIELI-sanan järjestön nimeen ja mieli.fi on myös verkko-osoitteena helpompi muistaa. Nimenmuutos ei suoraan vaikuta paikallisten mielenterveysseurojen nimiin. Talvella toteutetussa kyselyssä valtaosa MIELI ry:n jäsenseuroista oli kuitenkin jo suuntaamassa MIELI Espoon mielenterveys ry -tyyppisiin nimiin.
Järjestön nimenmuutos on vielä PRH:ssa rekisteröitävänä.
MIELI ry:n nimet vuodesta 1897
- Skyddsföreningen för Sinnessjuka – Turvayhdistys mielenvikaisia varten (1897)
- Stifelsen för PsykiskHälsa – Sielunterveysseura (1919)
- Hermo ja mielitautien vastustamisyhdistys (1939)
- Suomen Mielenterveysseura (1952)
- MIELI Suomen Mielenterveys ry (2019)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Sari Aalto-Matturi
Toiminnanjohtaja
+358 400 508 234
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Eila Ruuskanen-Himma
Viestintäjohtaja
+358 400 770 949
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Mielenterveyttä voi vahvistaa – mieli.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Nuoriin liittyvät yhteydenotot kriisikeskuksiin ovat olleet tänä vuonna yhä murheellisempia4.12.2024 08:58:38 EET | Tiedote
Nuorten ja heidän läheistensä yhteydenotoissa MIELI ry:n kriisiauttamiseen toistuu nyt huoli avun saamisesta. Tilanteet vaihtelevat, mutta yleisesti aiheet ovat vakavia: syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, viiltelyä ja päihteitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme