Suomen Yrittäjien hallitus: Suomen otettava mallia Ruotsin ja Viron veromalleista kasvun lisäämiseksi
Suomen osinkoverojärjestelmä kannustaa listaamattomia yrityksiä vahvistamaan omavaraisuuttaan, sillä näillä on usein rajallinen pääsy rahoitusmarkkinoille. Osinkoverotus on sidottu yritysten nettovarallisuuteen.
Yritys voi jakaa osinkoa alemmalla verolla kahdeksan prosenttia nettovaroista, enintään 150 000 euroa. Noin 80 prosentilla YEL-yrittäjistä osinko on nykyisin alle 10 000 euroa ja huojennuksen yltäminen esimerkiksi 150 000 euron osinkoihin edellyttää lähes kahden miljoonan euron nettovarallisuutta, mikä on erittäin harvinaista pk-yrityksissä. VATT ja Etla esittävät, että yrittäjähuojennusta eli osinkoveron laskennassa käytettyä kahdeksan prosentin tuottoastetta alennetaan tai se poistetaan kokonaan.
Suomen Yrittäjien hallituksen mukaan esitys voi johtaa nykyisten kasvukannusteiden nopeaan heikentymiseen listaamattomissa yrityksissä. Se voi olla kohtalokasta yrittäjyyteen kannustamisen kannalta. Veronkiristys myös haittaa kasvua.
- Jos yrityksiä halutaan kannustaa kasvuun ja investointeihin, jotka tuottavat hyvin ja joihin siksi sisältyy aina myös riskiä, tuottoasteen on oltava korkeampi kuin riskittömälle sijoitukselle - esimerkiksi sijoitusasunnolle - saadun tuoton. Talouskasvuaan vahvistaakseen Suomi tarvitsee enemmän yrittäjäriskin ottajia. Siihen pitää kannustaa, eikä leikata näitä kannustimia, Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.
Suomen Yrittäjien hallituksen mielestä on syytä ottaa mallia sekä Ruotsin että Viron veromalleista.
- Yrityksillä pitää olla paremmat mahdollisuudet varautua kasvuun siten, että tulosta voi siirtää esimerkiksi varaukseen investointeja ja käyttömenoja varten. Näin voidaan kannustaa kasvamaan erityisesti omalla pääomalla. Se on tärkeää pk-yrityksissä, joissa ei ole vierasta pääomaa aina saatavilla, Mäkynen sanoo.
Suomen Yrittäjien hallitus muistuttaa, että pienissä tai aloittavissa yrityksissä ei kyetä luomaan riittäviä varoja, jotka toimisivat velkojen vakuutena.
Puolivälitarkastelussa päätettävä rakenteellisista yritysverouudistuksista
Suomen Yrittäjien hallituksen mukaan maan hallituksen tulee päättää kevään puolivälitarkastelussa veromuutoksesta, joka kannustaa kasvuun ja lisää luottamusta talouteen.
- Pelkkä yhteisöveron alentaminen esimerkiksi 18 prosenttiin ei riitä lisäämään kasvua pienyrityksissä.
Samoin tulee selvittää mahdollisuus nostaa arvonlisäverollisen toiminnan raja 20 000 euroon ja liukuvan huojennuksen raja 50 000 euroon.
- Tämä kannustaisi pienyrittäjyyteen, joka kasvaa, koska myöskään työmarkkinoilla ei ole kyetty toteuttaman riittäviä joustoja.
Yhteyshenkilöt
puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, Suomen Yrittäjät, p. 0400 364 791, jyrki.makynen@yrittajat.fi
pääekonomisti Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjät, p. 050 3560705, mika.kuismanen@yrittajat.fi
johtaja Anna Lundén, Suomen Yrittäjät, p. 050 5443928, anna.lunden@yrittajat.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Kysely: Osaamisen puute suurin este tekoälyn käytölle yrityksissä15.1.2025 14:00:37 EET | Tiedote
Suurin osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä (60 prosenttia) ei käytä lainkaan tekoälyä. Lähes puolet (44 prosenttia) mainitsee osaamisen puutteen suurimmaksi esteeksi. Tekoälyä käyttävistä yrityksistä eniten hyötyä koetaan saatavan työn tehostumisesta. Tekoälyn käytössä on myös selvät alueelliset erot: suurinta käyttö on pääkaupunkiseudulla, vähintä Itä-Suomessa. Suomen Yrittäjät ja Elisa aloittavat kattavat koulutukset, jotta yritykset koko Suomessa pääsevät mukaan teknologiamurrokseen.
Yrittäjät: "Kilpailutusten kiertämiseen puututaan nyt” - hankinnoista tulossa avoimempia15.1.2025 10:52:52 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät on tyytyväinen hankintalakiin esitettyihin muutoksiin. Ehdotukset tekevät julkisista hankinnoista ja lainsäädännöstä avoimempaa ja reilumpaa. Uudistus säästää myös julkisia varoja. Esimerkiksi sidosyksiköiden vähimmäisomistusvaatimus parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin.
Mediainfo: Tekoäly – Peikko vai peruskauraa suomalaisille pk-yrityksille?10.1.2025 12:39:43 EET | Tiedote
Maailmassa eletään teknologiamurrosta ja tekoälyn hyödyntäminen on yrityksille mahdollisuus luoda kasvua. Tervetuloa kuulemaan, millä tolalla suomalaisten pk-yritysten tekoälyosaaminen on juuri nyt? Millaiset alueelliset erot tekoälyn käytössä ovat? Entä millä aloilla tekoälyä hyödynnetään ja missä tehtävissä? Mitkä ovat yleisimmät esteet tekoälyn käytölle?
Barometri: Omistajanvaihdosten vauhdittaminen ruokkii kasvuyrittäjyyttä8.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Omistajanvaihdoksen tehneet yritykset ovat kasvaneet enemmän kuin muut yritykset. Kasvu ja omistajanvaihdokset liittyvät kiinteästi toisiinsa, osoittaa Omistajanvaihdosbarometri. Kasvaneet, menestyneet ja strategisen suunnittelun taitavat yritykset ovat tehneet enemmän yritysostoja kuin muut. Nämä ovat myös jatkossa muita kiinnostuneempia yritysostoista.
Yrittäjägallup: Yrityksistä 17 prosenttia on palkannut maahanmuuttajan – palkkaus lisännyt suvaitsevaisuutta ja kykyä palvella asiakkaita27.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Puolet 10 tai yli henkilöä työllistävistä yrityksistä on palkannut maahanmuuttajan. 5–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä jo kolmannes on työllistänyt maahanmuuttajan, osoittaa Yrittäjägallup. ”Maahanmuuttajan palkkaaminen on kehittänyt yrityksiä. Esimerkiksi henkilökunnan asenteet ovat muuttuneet suvaitsevammiksi”, asiantuntija Sonja Antosalo Suomen Yrittäjistä sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme