Tampereen yliopisto

Tutkimuksesta tukea työpaikkojen riskienarviointiin

Jaa
Tampereen yliopiston RiskiOnni-tutkimushankkeen tulosten mukaan riskienarvioinnin onnistumiseen vaikuttavat riskinarviointiryhmän kokoonpano ja toiminta, resurssit ja valmistautuminen sekä yksilöiden asenteet, kokemus ja tietämys. Toteutunutta riskienarvioinnin prosessia tarkastelemalla voi selvittää riskienarvioinnin laadukkuutta ja onnistumista.
Kuvituskuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuvituskuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Työpaikan haitta- ja vaaratekijöiden selvittäminen, tunnistaminen ja arviointi kuuluvat työnantajan velvollisuuksiin. Tällä hetkellä yrityksissä ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa siitä, millaista riskienarviointiosaaminen todella on ja onko riskienarviointi tarkoituksenmukaista. Riskejä jää tunnistamatta ja hallitsematta riskienarvioinnin osaamisen, prosessien ja työvälineiden rajoitusten takia.

– Vaarojen ja haittojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen varataan suomalaisessa työelämässä paljon aikaa. Siksi onkin tärkeää, että tehty työ johtaa osuviin työn turvallisuutta parantaviin tuloksiin, riskienhallinnan ja turvallisuustekniikan professori Jouni Kivistö-Rahnasto toteaa.

Tampereen yliopiston Kuinka tukea riskienarviointiosaamista ja arvioida riskienarvioinnin onnistumista (RiskiOnni) -hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin tapoja tukea työpaikoilla työturvallisuuden riskienarviointia tekevien henkilöiden riskienarviointiosaamista ja arvioida riskienarvioinnin onnistumista.

Arvioimalla riskienarvioinnin onnistumista saadaan tietoa sen rajoitteista ja voidaan kehittää sitä vastaamaan entistä paremmin työpaikan tarpeita. Tällöin riskejä pystytään tunnistamaan, poistamaan ja pienentämään resurssitehokkaasti. Riskienarviointia kehittämällä työpaikat voivat vähentää työtapaturmia ja parantaa työolojen turvallisuutta ja terveellisyyttä, mikä parantaa myös työpaikkojen tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä tukee työntekijöiden työkyvyn säilymistä.

– Hankkeen tulosten pohjalta laaditaan materiaalipaketti, joka sisältää tietoa ja työvälineitä työturvallisuuden riskienarvioinnin kehittämiseen osaamisen tukemisen ja onnistumisen arvioinnin näkökulmista, hankkeen projektipäällikkö, yliopistotutkija Sari Tappura kertoo.

Hankkeen tulokset ovat hyödynnettävissä erilaisilla työpaikoilla. Lisäksi hankkeen tuloksia käytetään 1990-luvulla kehitetyn Riskien arviointi työpaikalla -työkirjan päivittämisessä. Työkirja on käytössä monilla suomalaisilla työpaikoilla, joten sen kautta hankkeen tuloksia voidaan levittää laajasti suomalaiseen työelämään.

RiskiOnni-hankkeen loppuraportti sekä muu hankkeessa kehitetty materiaali julkaistaan 7.11. pidettävässä seminaarissa. Seminaarista ja siihen ilmoittautumisesta löytyy lisätietoja hankkeen kotisivuilta: https://projects.tuni.fi/riskionni/.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Maria Lindholm, maria.lindholm@tuni.fi ja Minna Rantala, minna.rantala@tuni.fi

Kuvat

Kuvituskuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuvituskuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Vaikea sydäninfarkti lisää myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen riskiä20.11.2024 08:40:00 EET | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Markus Hautamäen väitöstutkimus osoitti yhteyden aiemman sydäninfarktin vaikeusasteen ja myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen välillä. Sydäninfarktin vakavuutta voidaan arvioida suhteellisen helposti GRACE-pisteytyksen avulla. Tutkimuksen perusteella GRACE-pisteytyksen ennustearvoa sydäninfarktin yhteydessä voisi olla mahdollista parantaa.

Väitös: Kulttuurin arvoa perustellaan sen kyvyllä ratkaista yhteiskunnallisia kriisejä18.11.2024 09:25:50 EET | Tiedote

Taloudesta on tullut merkittävä kulttuurin arvon mittari, johon vetoavat niin poliittiset päättäjät kuin kulttuuri- ja taidealojen toimijat. Taloudellisten vaikutusten lisäksi kulttuurilta ja taiteelta odotetaan ratkaisuja kulloisiinkin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kriiseihin. Näillä odotuksilla voi olla vaikutuksena siihen, minkälainen kulttuuri nähdään yhteiskunnassa arvokkaaksi. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemi tutki väitöskirjassaan 2010-luvulla Suomessa käytyjä kulttuuria koskevia keskusteluja tarkastellakseen kulttuurin arvoa niin sanotussa kilpailukyky-yhteiskunnassa.

Väitös: Kirjallisuuden näkymättömät sankarit nostavat esiin suomentajien ammatillisen toimijuuden ja alan haasteet11.11.2024 09:34:49 EET | Tiedote

FM Anu Heinon väitöstutkimus antaa äänen suomalaisille kirjallisuuden suomentajille ja tuo esiin tämän kulttuurisesti merkittävän, mutta usein melko näkymättömäksi jäävän ammattiryhmän työn ja roolin suomalaisessa kirjallisuuskentässä. Tutkimus keskittyy suomentajien omiin kertomuksiin. Sen keskeinen tavoite on korostaa suomentajien työn merkitystä ja vahvistaa heidän toimijuuttaan omalla alallaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye