Väitös: Muutosjoustavat alueet selviytyvät kriiseistä
Kurikka tarkasteli tutkimuksessaan useita rajuja rakennemuutoksia läpikäyneitä paikkakuntia Suomessa. Esimerkiksi Itä-Lappia kohtasi Kemijärven sellutehtaan sulkeminen vuonna 2008. Se oli raju isku ja paikalliset toimijat tekivät kaikkensa vastustaakseen sulkemista. Vastustus ei kuitenkaan auttanut. Tehtaan sulkeminen jätti tyhjiön, jonka kurominen umpeen piti aloittaa lähes nollasta. Paikalliset toimijat ovat sittemmin aktivoituneet aiempaa omaehtoisempaan alueensa kehittämiseen. Myös Varkaudessa koettiin sellu- ja paperiteollisuuden sulkemisen uhka, mutta erilaisin lopputuloksin. Vaikka yksikköä supistettiin, uudistumiskyky pelasti yksikön, kun hienopaperintuotanto vaihdettiin pakkauskartonkiin.
– Uudistuminen on resilienssin ydin. Aina kriisit eivät ole estettävissä, joten kyse on siitä, miten niistä noustaan uudelleen jaloilleen. Vanhat reseptit eivät välttämättä toimi, vaan täytyy ajatella uusilla tavoilla, sanoo Kurikka.
Tampere on hyvä esimerkki onnistuneesta rakennemuutoksesta. Kun Nokian ja sen jälkeen Microsoftin epäonnistuminen matkapuhelinliiketoiminnassa vei tuhansia työpaikkoja, ihmiset sijoittuivat hyvin uudelleen työelämään. Paikallinen yhteistyö kriisin hoidossa oli tehokasta. Osa perusti omia yrityksiä, osa kouluttautui uudelleen, osa sijoittui alueen yrityksiin ja toi arvokkaan tietotaitonsa mukanaan.
– Tämä antoi jopa piristysruiskeen alueen elinkeinoelämälle ja uudisti teknillisen yliopiston yhteistyöverkostoa, jossa oli ollut vahva Nokia-painotus. Hyvin hoidetussa kriisissä voi siten piillä myös uudistumisen mahdollisuus, Kurikka muistuttaa.
Tutkimus osoitti myös, että vuonna 2008 käynnistyneessä globaalissa talouskriisissä Suomen keskikokoiset maakuntakeskukset kuten Kajaanin, Kuopion, Rovaniemen, Jyväskylän, Vaasan, Kokkolan ja Mikkelin seudut selvisivät pienimmillä työpaikkojen menetyksillä ja toipuivat parhaiten. Kansainvälisten kriisien laineet eivät lyö niihin yhtä suoraan kuin suurimpiin kaupunkeihin, mutta ne kuitenkin nauttivat monista kasvukeskusten eduista. Kovimmat iskut osuivat erikoistuneisiin keskikokoisiin teollisuuspaikkakuntiin.
– Resilienssin näkökulmasta kannattaa panostaa toimialarakenteen ja yhteistyöverkostojen monipuolistamiseen ja uudistumiskykyyn, vaikka juuri sillä hetkellä näyttäisi, että kaikki pelimerkit kannattaa laittaa tietylle voittavalle kortille, Kurikka toteaa.
Heli Kurikka asuu Ilmajoella ja työskentelee tutkijana Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa Seinäjoen yliopistokeskuksessa.
Filosofian lisensiaatti Heli Kurikan aluetieteen alaan kuuluva väitöskirja Alueet ahdingossa. Aluetaloudellinen resilienssi Suomessa tarkastetaan julkisesti 11.3.2022 klo 12 alkaen Seinäjoella (Frami, Kampusranta 9 B, Auditorio 2). Vastaväittäjänä toimii professori Sami Moisio Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Markku Sotarauta Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnasta.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Vaikea sydäninfarkti lisää myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen riskiä20.11.2024 08:40:00 EET | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Markus Hautamäen väitöstutkimus osoitti yhteyden aiemman sydäninfarktin vaikeusasteen ja myöhemmän äkillisen sydänpysähdyksen välillä. Sydäninfarktin vakavuutta voidaan arvioida suhteellisen helposti GRACE-pisteytyksen avulla. Tutkimuksen perusteella GRACE-pisteytyksen ennustearvoa sydäninfarktin yhteydessä voisi olla mahdollista parantaa.
Laaja yhteistyöhanke kehittää muistisairaiden ihmisten hoitoa ja kohtaamista hoivakodeissa18.11.2024 10:57:47 EET | Tiedote
Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan muistiyhdistyksen yhteistyöhanke lähtee tukemaan muistisairaiden ihmisten hyvää hoitoa ja kohtaamista.
Väitös: Digiyhteiskunnassa tarvitaan lisää tietoisuutta datapohjaisista alustoista, jotka hyödyntävät algoritmeja18.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Akateemisissa ja julkisissa keskusteluissa varoitellaan sosiaalisen median ja hakukoneiden näkymättömistä prosesseista, jotka ovat riski demokratialle ja ihmisoikeuksille. Guna Spuravan väitöskirja peräänkuuluttaa parempaa tietoisuutta siitä, miten datapohjaiset, algoritmien ohjaamat alustat toimivat ja kuinka ne vaikuttavat arkeemme.
Väitös: Kulttuurin arvoa perustellaan sen kyvyllä ratkaista yhteiskunnallisia kriisejä18.11.2024 09:25:50 EET | Tiedote
Taloudesta on tullut merkittävä kulttuurin arvon mittari, johon vetoavat niin poliittiset päättäjät kuin kulttuuri- ja taidealojen toimijat. Taloudellisten vaikutusten lisäksi kulttuurilta ja taiteelta odotetaan ratkaisuja kulloisiinkin yhteiskunnallisiin ongelmiin ja kriiseihin. Näillä odotuksilla voi olla vaikutuksena siihen, minkälainen kulttuuri nähdään yhteiskunnassa arvokkaaksi. Yhteiskuntatieteiden maisteri Kaisa Murtoniemi tutki väitöskirjassaan 2010-luvulla Suomessa käytyjä kulttuuria koskevia keskusteluja tarkastellakseen kulttuurin arvoa niin sanotussa kilpailukyky-yhteiskunnassa.
Väitös: Kirjallisuuden näkymättömät sankarit nostavat esiin suomentajien ammatillisen toimijuuden ja alan haasteet11.11.2024 09:34:49 EET | Tiedote
FM Anu Heinon väitöstutkimus antaa äänen suomalaisille kirjallisuuden suomentajille ja tuo esiin tämän kulttuurisesti merkittävän, mutta usein melko näkymättömäksi jäävän ammattiryhmän työn ja roolin suomalaisessa kirjallisuuskentässä. Tutkimus keskittyy suomentajien omiin kertomuksiin. Sen keskeinen tavoite on korostaa suomentajien työn merkitystä ja vahvistaa heidän toimijuuttaan omalla alallaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme