Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Valvonta vauhditti ehkäisevän päihdetyön kehitystyötä kunnissa

Jaa
Kunnat ovat kehittäneet ehkäisevän päihdetyön rakenteita hyvään suuntaan. Aluehallintovirastojen ja Valviran tekemän valvonnan aikana 35 kuntaa nimesi ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavan lakisääteisen toimielimen, joka niistä aiemmin puuttui. Valvonnan kohteena oli 62 kuntaa.

Ehkäisevän päihdetyön järjestämistä koskevan lain mukaan kunnassa täytyy olla ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava toimielin tai sen valtuuttama työryhmä. Toimielin johtaa, seuraa ja arvioi kunnan päihdetyötä.  Aluehallintovirastojen ja Valviran valvonnassa selvitettiin, oliko tällainen toimielin nimetty.

Ehkäisevän päihdetyön järjestämisen valvontaa toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa lain voimaantulon jälkeen. Toteutetun valvonnan perusteella voidaan todeta, että ehkäisevän päihdetyön rakenteiden kehitys kunnissa on ollut myönteistä.

Valvonnan aikana aluehallintovirastot antoivat hallinnollista ohjausta niille kunnille, jotka olivat pitkään toimineet ilman vastaavaa toimielintä tai eivät olleet vastanneet selvityspyyntöön. 62 valvotusta kunnasta 35 nimesi toimielimen valvonnan aikana.

Valvontaan valittiin kunnat, joissa ei aluehallintoviraston tietojen perusteella ollut nimetty ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavaa toimielintä tai toimielimen valtuuttamaa, ehkäisevää päihdetyötä toimeenpanevaa monialaista työryhmää.

Kun hyvinvointialueet aloittavat 1.1.2023, ehkäisevä päihdetyö kuuluu myös niiden lakisääteisiin tehtäviin. Kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyötä ajatellen on tärkeää, että kunnat ovat saattaneet lakisääteiset vastuunsa kuntoon. Näin kunnat ja hyvinvointialueet voivat tehokkaammin toteuttaa ehkäisevän päihdetyön palveluita.

Valvonnan tulokset alueittain

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Valvonnassa oli 13 kuntaa, joista 11 nimesi toimielimen valvonnan aikana. Kaksi kuntaa oli nimennyt toimielimen jo aiemmin.

Itä-Suomen aluehallintovirasto

Valvonnassa oli seitsemän kuntaa, jotka kaikki nimesivät toimielimen valvonnan aikana.

Lapin aluehallintovirasto

Valvonnassa oli kaksi kuntaa, jotka molemmat nimesivät toimielimen valvonnan aikana.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Valvonnassa oli 11 kuntaa, joista seitsemän nimesi toimielimen valvonnan aikana. Kolme kuntaa oli nimennyt toimielimen jo aiemmin. 

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Valvonnassa oli 20 kuntaa, joista neljä nimesi toimielimen valvonnan aikana. 15 kuntaa oli nimennyt toimielimen jo aiemmin.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Valvonnassa oli 9 kuntaa, joista neljä nimesi toimielimen valvonnan aikana. Neljä kuntaa oli nimennyt toimielimen jo aiemmin.

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (finlex.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Heli Heimala, 0295 016 115, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Terveydenhuollon ylitarkastaja Katja Maksimainen, 0295 016 893, Itä-Suomen aluehallintovirasto
Ylitarkastaja Sanna Ylitalo, 0295 017 386, Lapin aluehallintovirasto
Terveydenhuollon ylitarkastaja, Pauli Kamsula, 0295 018 083, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Ylitarkastaja Jenni Lahtinen, 0295 018 117, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Ylitarkastaja Raija Fors, 0295 017 559, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
etunimi.sukunimi@avi.fi


Ylitarkastaja, Irja Hemmilä, 0295 209 531, Valvira, etunimi.sukunimi@valvira.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vuokratyöntekijän käsi osui terään höylän huoltotyössä, hovioikeudessa käsiteltiin yhtiölle määrätty yhteisösakko30.12.2024 12:43:13 EET | Tiedote

Vaasan hovioikeudessa on käsitelty Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden eteläpohjanmaalaisen puualan yhtiölle määrätty yhteisösakko. Käräjäoikeus tuomitsi työturvallisuusrikoksesta 15 000 euron yhteisösakkoon. Yhtiö valitti hovioikeuteen ja vaati vapauttamaan yhteisösakosta tai toissijaisesti sakon määrän alentamista viiteen tuhanteen euroon. Yhteisösakko liittyi elokuussa 2021 höyläkoneen huoltotyössä sattuneeseen tapaturmaan. Tapaturmatilanteessa työntekijä oli poistanut höylästä puutikkuja ruuvimeisselillä höylän ollessa asetustilassa, jolloin terät pyörivät edelleen, mutta koneen luukun saa avattua. Ruuvimeisseli oli tarttunut höylän pyörivään terään, ja työntekijän käsi oli osunut teriin.

Katolla työskennellyt työntekijä putosi – sakkoja toimitusjohtajalle ja asennuspäällikölle20.12.2024 16:01:45 EET | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 20.12.2024 tuominnut kattoremontteja tekevän yrityksen toimitusjohtajan ja asennuspäällikön molemmat 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Kyse oli huhtikuussa 2023 Raumalla tapahtuneesta työtapaturmasta, jossa omakotitalon kattoasennuksen viimeistelyä tehnyt työntekijä putosi katolta. Työtapaturman syitä selvitettiin työsuojelutarkastuksella, jolla havaittiin puutteita muun muassa työtelineissä, putoamissuojauksessa sekä putoamissuojauksen suunnittelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye