Ympäristökasvatuksen hankeavustukset haettavissa marraskuun loppuun asti
Avustuksia suunnataan tänä vuonna erityisesti luonnon monimuotoisuutta tukeville kasvatus- ja valistushankkeille sekä formaalin koulutuksen ulkopuolella toteutettaville hankkeille.
- Haluamme tänä vuonna antaa aiempaa enemmän tilaa hankkeille, joita toteutetaan varsinaisen koulutusjärjestelmän ulkopuolella. Kohderyhmät ja menetelmät voivat olla monenlaisia. Pyrimme olemaan myös avoimia aivan uudenlaisille ideoille, sanoo ympäristökasvatusasiantuntija Tanja Tuulinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.
Luonnon monimuotoisuutta tukeva oppiminen erityisteemana
Sisällöllisenä painotuksena avustushaussa on luonnon monimuotoisuus. Monimuotoisuuden hupeneminen on ilmastonmuutoksen ohella aikamme suurimpia ympäristöhaasteita.
Ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeissa luonnon monimuotoisuutta voidaan turvata esimerkiksi tukemalla luontosuhdetta tai kehittämällä luonnonlukutaitoa, aktivoimalla ihmisiä lähiympäristön luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen taikka edesauttamalla kulutuksen kohtuullistamista tai systeemitason muutoksia. Joka tapauksessa hankkeissa on tavalla tai toisella tähdättävä ratkaisukeskeiseen oppimiseen.
Haun vuositeemoilla pyritään helpottamaan hakijoiden työtä.
- Rajallinen avustuspotti ei riitä kuin pienelle osalle hakijoista, joten rytmitämme avustusten jakoa erilaisille teemoille. Esimerkiksi ilmastoaihe palaa varmastikin vahvemmin näkyville taas ensi vuonna. Erityisen hyville tai ajankohtaisille hankkeille voidaan toki myöntää avustusta teemojen ulkopuoleltakin, päättää Tuulinen.
Ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustukset ovat ympäristöministeriön hallinnonalan harkinnanvaraisia valtionavustuksia. Avustukset myönnetään edellyttäen, että eduskunta osoittaa vuoden 2021 valtion talousarviossa tähän määrärahaa. Hakemukset käsittelee ja avustuspäätökset tekee Keski-Suomen ELY-keskus.
Lisätietoja avustuksen hakemisesta ja arviointikriteereistä sekä listoja aiemmin rahoitetuista hankkeista: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/avustukset-ymparistokasvatus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Ympäristökasvatusasiantuntija Tanja Tuulinen, Keski-Suomen ELY-keskus, p. 0295 024 669
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen ja ennaltaehkäisyyn myönnettiin noin 4,5 miljoonaa euroa vuonna 202411.4.2025 09:00:50 EEST | Tiedote
ELY-keskukset maksoivat vuonna 2024 yhteensä noin 4 miljoonaa euroa korvauksia rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi sekä avustuksia ennaltaehkäiseviin toimiin noin 500 000 euroa. Korvauksia ja avustuksia maksettiin noin 630 000 euroa enemmän kuin vuonna 2023.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tienpidon ja liikenteen katsaus kertoo keskeiset tämän vuoden tienpitotoimet10.4.2025 10:41:42 EEST | Tiedote
Juuri julkaistussa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen katsauksessa esitellään Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen keskeiset tienpitotoimet vuodelle 2025. Katsauksessa esitellään myös yleiskuva ELY-keskuksen järjestämästä joukkoliikenteestä, luodaan katsaus liikennejärjestelmäsuunnitteluun ja liikenneturvallisuustyöhön sekä esitellään keskeisiä suunnitteluhankkeita.
Nytt material om placering av vintertida växttäcke testas9.4.2025 11:04:58 EEST | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral och NTM-centralen i Egentliga Finland producerar inom ramen för Skärgårdshavsprogrammet ett nytt material som gäller placering av åtgärden vintertida växttäcke. Materialet har utarbetats utgående från de principer för placering av skyddszoner som används i Livsmedelsverkets VIPU-tjänst.
Uusi talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineisto testausvaiheessa9.4.2025 11:04:58 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus tuottavat Saaristomeri-ohjelman puitteissa uuden talviaikaisen kasvipeitteisyyden kohdentamisaineiston. Aineiston laadinnassa on hyödynnetty taustalla Ruokaviraston VIPU-palvelussa käytössä olevan suojavyöhykkeiden kohdentamisaineiston periaatteita.
Regionala LUMO-program som hjälp för att bekämpa förlusten av biologisk mångfald9.4.2025 08:30:00 EEST | Pressmeddelande
Utformningen av de regionala LUMO-programmen har med finansiering från Priodiversity LIFE-projektet påbörjats i sju landskap: Södra Karelen, Kymmenedalen, Norra Österbotten, Norra Savolax, Satakunta, Egentliga Finland och Birkaland. LUMO-programmens mål är att stoppa minskningen av den biologiska mångfalden och vända utvecklingen i en positiv riktning på landskapsnivå. Programmen utarbetas under de kommande tre åren i samarbete med centrala intressegrupper i landskapen, och med beaktande av landskapens särdrag.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme