Helsingin yliopisto

Suolistobakteerikanta yhteydessä lapsen terveyteen

Jaa
Katri Korpela tarkastelee tuoreessa väitöstutkimuksessaan lasten suoliston mikrobitasapainon kehittymistä ja yhteyksiä terveydentilaan. Antibioottien vaikutus bakteerikantaan näyttäisi lisäävän lasten ylipainoriskiä.

Katri Korpelan tutkimuksessa selvitettiin lapsen suolistossa elävän bakteeriston ja painoindeksin kehittymisen yhteyksiä.

Hän tutki suomalaisten ja hollantilaisten lasten ulostenäytteiden bakteeristoa DNA:han perustuvilla sekvensointi- ja mikrosirumenetelmillä. Tulokset osoittivat, että ainakin osa imetyksen immuunipuolustusta tukevista ja ylipainolta suojaavista hyödyistä saadaan bakteeriston kautta.

Pitkäkestoinen imetys oli yhteydessä bakteeriston hitaaseen kehittymiseen, normaaliin painoindeksiin ja vähäiseen antibioottien käyttöön päiväkoti-ikäisillä lapsilla, jos bakteeristoa ei häiritty antibiooteilla imetyksen aikana.

Sen sijaan bakteeriston nopea kehitys kohti aikuismaista koostumusta oli yhteydessä lapsen nopeaan kasvuun vauvaiässä ja kohonneeseen painoindeksiin päiväkoti-iässä. Tässä antibioottien käyttö oli keskeinen bakteeristoa muokkaava tekijä. Myös äidin stressi raskauden aikana näytti häiritsevän vauvan bakteeriston normaalia kehitystä ensimmäisten elinkuukausien aikana.

– Äidin hyvinvointi raskauden aikana, imetys lapsen ensimmäisen elinvuoden ajan, tarpeettomien antibioottikuurien välttäminen ja mahdollisesti maitohappobakteerien käyttö tukevat lapsen suolistobakteeriston luonnollista kehitystä, Korpela sanoo.

Hänen tutkimustulostensa perusteella Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerin antaminen päiväkotihoidossa oleville lapsille näyttää estävän joitain penisilliini-tyyppisten antibioottien aiheuttamia muutoksia bakteeristossa. Sen sijaan makrolidi-antibioottien aiheuttamaa bifidobakteerien vähenemistä maitohappobakteerin antaminen ei ehkäissyt.

Pitkäaikainen päivittäinen maitohappobakteerilisä vähensi kuitenkin lasten antibioottien käyttöä.

Katri Korpela väittelee 17.6.2016 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Intestinal microbiota development in childhood: Implications for health and disease". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Haartmaninkatu 3, luentosali 1.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/162735

Väittelijän yhteystiedot: Katri Korpela, katri.korpela@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin,

Elisa Lautala, tiedeviestinnän asiantuntija
Meilahden kampus, Helsingin yliopisto
elisa.lautala@helsinki.fi, puh. 0503185682

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye