Uusi murskain kehitetty kaivosalalle
Uuden laitteen toimintaperiaate perustuu hienonnettavien partikkelien yksiakseliseen hitaaseen puristamiseen, jossa jokainen partikkeli saa itsenäisen puristumisen koosta riippumatta. Puristusvaiheessa partikkeli hajoaa heikommista kohdistaan, jotka ovat mineraalien rajapinnat.
”Keskusteluissa hallitusta erottelusta, jossa arvomineraalit erkaantuisivat kokonaisina ja itsenäisinä rakeina, syntyi ajatus telaketjumurskaimesta. Aluksi idea tuntui teknisesti hankalalta, mutta nähtyämme TV-uutisissa panssarivaunun esittelyvideon idea uudenlaisesta murskauskeksinnöstä sai vahvistuksen”, kertovat laitteen keksijät, projektipäällikkö Ilkka Hynynen ja professori (emer.) Hannu Kuopanportti Oulun yliopiston kaivannaisalan tutkimusyksiköstä Oulu Mining School.
Laitteen erityisominaisuus on, että sama laite murskaa, hienontaa, luokittaa ja kuljettaa materiaalia.
”Laite soveltuu periaatteessa lähes minkä tahansa muunkin materiaalin, kuten kuonan, betonin, lasin, puun ja sähkölaitteiden hallittuun erotteluun ja murskaamiseen. Siksi sillä voi olla laajat käyttömahdollisuudet kaivannaisalan lisäksi esimerkiksi kiertotaloudessa”, sanoo projektipäällikkö Ilkka Hynynen.
Emeritusprofessori Hannu Kuopanportti jatkaa: ”Laitteen tehokkuus ja pienempi energiankulutus perustuvat yksittäisten partikkelien hitaaseen puristamiseen, puristustilan suureen poikkipinta-alaan. Yksittäisen partikkelin hitaan, yksiakselisen puristamisen on tieteellisesti osoitettu tuottavan eniten uutta pinta-alaa energiayksikköä kohti. Samalla tuotetaan eniten puhtaita vaurioitumattomia kidepintoja, mikä on erittäin tärkeää esimerkiksi kestävän kehityksen vaahdotusrikastuksessa.”
Demolaitetta on tähän mennessä käytetty malmin murskaukseen lupaavin tuloksin. Hugger-murskain on nyt patentoitu Suomessa ja Yhdysvalloissa, ja hakemus on hyväksytty Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.
Oulu Mining School on Oulun yliopiston kaivannaisalan koulutus- ja tutkimusyksikkö, jossa tehdään tutkimus- ja kehitystyötä kaikilla kaivannaistoimintaan liittyvillä aloilla sekä geotieteissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Ilkka Hynynen, Oulun yliopisto, Oulu Mining School, puh. 040 6735 210
Professori (emer.) Hannu Kuopanportti, Oulun yliopisto, Oulu Mining School, puh. 040 5360 816
Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 040 7161 387
sähköpostit: etunimi.sukunimi(at)oulu.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme