Tuulimylly ja jouluillallinen – näillä pipareilla voitettiin SM-kultaa
Järjestyksessään kymmenes Piparinleivonnan SM-kilpailu järjestettiin lauantaina 28.11. perinteistä poiketen virtuaalisena. Finalistit leipoivat yhtä aikaa kotikeittiöissään ympäri Suomen ja tuomaristo seurasi kilpailijoiden työskentelyä videopuhelun välityksellä.
Jännittävä kilpailu piti sisällään niin pipareiden katkeamista, liitosten murtumista kuin onnistumisen riemuakin. Kilpailutöiden taso oli korkea, eikä tuomareiden tehtävä ollut helppo. Raati punnitsi ja pohti erityisesti nuorten sarjan voittajaa ihan viime sekunneille saakka.
Alle 20-vuotiaiden sarjan parhaaksi leipuriksi valittiin lopulta rovaniemeläinen 19-vuotias Maija Vuonokari teoksellaan Myllynhoitaja joululomalla.
”Halusin tehdä moniulotteisen rakennelman, joka ei ole ihan perinteisin piparityö. Onnistuin teoksessa mielestäni hyvin, vaikka hollantilaisen tuulimyllyn siivet olivatkin odotettua vaikeammat saada pysymään kasassa”, leipuri-kondiittoriksi opiskeleva Maija sanoo.
Tuomaristo ihasteli erityisesti Maijan työn moniulotteisuutta, koristeellisuutta ja upeita yksityiskohtia. Kilpailutöitä etäyhteyksien päästä arvioivat Myllyn Parhaan leipurimestari Iiro Heinonen, vuoden 2019 Piparinleivonnan SM-kisojen aikuisten sarjan voittaja Sanna Kalasniemi ja Suomen Junior MasterChef 2017 -kilpailun voittaja Otto Leskinen.
”Maijan teos oli paitsi visuaalisesti, myös teknisesti vaikuttava. Hän onnistui tekemään hyvin haastavan työn vain kahdessa tunnissa ja esimerkiksi teoksen liimaukset onnistuivat erinomaisesti”, Iiro Heinonen kiittelee.
Toisen sijan nuorten sarjassa nappasi helsinkiläinen Erika Koskela teoksellaan Joulutähti.
Kilpailijoiden raaka-aineena oli Myllyn Parhaan valmistama Laktoositon Piparitaikina, joka on virallinen kisataikina. Myllyn Paras on Suomen johtava pipari- ja torttutaikinan valmistaja, ja kiivaimpaan joulusesonkiin varaudutaan Hyvinkäällä ympäri vuoden.
Koskettava tarina toi aikuisten sarjan voiton
Aikuisten sarjan voittajaksi valittiin tamperelaisen Leena Taivalsaaren teos Jouluillallinen ja toiseksi aikuisten sarjassa sijoittui Kangasalalta kotoisin oleva Kati Lehto työllään Joulusauna.
”Minulle on ollut aina tärkeintä joulussa se, että koko perhe on koolla. Tänä vuonna se ei koronan takia onnistu, niin halusin koota työhöni kaikki tärkeimmät asiat: täydet ruokalautaset, joulukuusen, kynttilät ja joululahjat. Vain läheisimmät ihmiset puuttuvat”, Leena Taivalsaari kertoo.
Tuomaristoon teki vaikutuksen teoksen liikuttava tarina ja työn tekninen toteutus. Jouluillallisessa pienetkin yksityiskohdat, kuten aterimet, kynttilät ja täydet ruokalautaset oli mietitty loppuun asti ja teoksen piparit oli paistettu taitavasti.
Leena on piparinleivonnassa tuplamestari, sillä hän on voittanut Piparinleivonnan Suomen mestaruuden myös vuonna 2017.
Finaalissa kilpailijat toteuttivat vapaamuotoisen työn, jonka tekemiseen oli aikaa 120 minuuttia. Annetussa ajassa finalistit piirsivät kaavat, leipoivat pipariosat, paistoivat ne, jäähdyttivät, kokosivat ja koristelivat luomuksensa. Leivontavälineitä, piparitaikinaa ja koristelutarpeita sai käyttää kilpailussa rajoitetusti.
Aikuisten ja nuorten sarjojen voittajille tarjotaan palkintojen lisäksi työpaikat Myllyn Parhaan sosiaalisen median kanavista koko ensi vuodeksi. Someleipurit tekevät säännöllisesti sisältöjä yrityksen kanaviin ja inspiroivat ja innostavat leipomuksillaan ja resepteillään Myllyn Parhaan someseuraajia.
Nuorten sarjan voittaja: Myllynhoitaja joululomalla – Maija Vuonokari, Rovaniemi
2. sija: Joulutähti – Erika Koskela, Helsinki
Muut nuorten sarjan finalistityöt:
Tähtikranssi – Iines Rämä, Hyvinkää
Joulumetsä – Silja Pekkarinen, Vaasa
Joulukranssi – Milla Vina, Ylöjärvi
Aikuisten sarjan voittaja: Jouluillallinen – Leena Taivalsaari, Tampere
2. sija: Joulusauna – Kati Lehto, Kangasala
Muut aikuisten sarjan finalistityöt:
Lintujen joulupuu – Lauri Kesäniemi, Helsinki
Joulukakku – Laura Lehtonen, Pori
Ensilumen kuusi – Jari Heikkinen, Lapinlahti
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Anniina Nissinen
+358 400 380010
anniina@mellakkahelsinki.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Myllyn Paras Finland Oy on vuonna 1928 perustettu hyvinkääläinen yritys, joka valmistaa, myy ja markkinoi jauhoja, hiutaleita, suurimoita ja pastaa sekä pakastetaikinoita ja leivonnaispakasteita. Yrityksen kaksi tehdasta sijaitsevat Hyvinkäällä. Yritys valmistaa tuotteita myös vientiin mm. Kiinaan ja Baltian maihin. Yhteensä Myllyn Paras työllistää yli sata henkilöä. Vuodesta 2022 alkaen Myllyn Paras on osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Myllyn Paras Finland Oy
Joululeivonnan Suomen mestarit ovat selvillä – tuomaristo hurmattiin yllättävillä mauilla ja hyvillä tarinoilla3.12.2022 19:01:08 EET | Tiedote
Suomen parhaat joululeipurit löytyivät Nokialta ja Iisalmesta.
Joululeivonnan Suomen mestari selviää 3. joulukuuta Sami Kurosen juontamassa kilpailussa – finalistit julki25.11.2022 09:37:31 EET | Tiedote
Suomen ensimmäiset Joululeivonnan SM-kisat järjestetään lauantaina 3.12. Helsingin Teurastamolla. Suomen parhaat kotileipurit yrittävät hurmata tuomariston maukkailla ja näyttävillä joulupöydän leivonnaisilla.
Haku auki! Uudessa leivontakilpailussa etsitään haastajia joulupöydän perinneherkuille20.10.2022 09:15:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa järjestettävissä Joululeivonnan SM-kisoissa pannaan perinteet uusiksi, kun Suomen parhaat kotileipurit loihtivat täysin uusia joululeivonnaisia tutuista joulutaikinoista.
Joulu on käsissäsi – Piparinleivonnan SM-kisat laajenivat Joululeivonnan SM-kisoiksi14.6.2022 07:20:00 EEST | Tiedote
Tulevana syksynä Myllyn Paras järjestää ensimmäistä kertaa Joululeivonnan SM-kilpailut, joissa Suomen parhaat leipurit pääsevät näyttämään taitonsa ja loihtimaan erilaisia jouluisia leipomuksia pipari- ja torttutaikinoista.
Myllyn Paras jälleen Suomen vastuullisimpien brändien kärjessä24.3.2022 13:09:17 EET | Tiedote
Laajaan kuluttajahaastatteluun perustuva Sustainable Brand Index 2022 -bränditutkimuksen tulokset on nyt julkaistu. Myllyn Paras jatkaa Suomen vastuullisimpien brändien joukossa sijalla 7. ja on Suomen 4. vastuullisin elintarvikebrändi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme