Akava: Puolet yrityksistä haluaa sopia paikallisesti palkanalennuksista
Paikallinen sopiminen on yrityksissä yleistä. Kyselyn mukaan 70 prosentissa yrityksistä on tehty paikallisia sopimuksia edeltävien kolmen vuoden aikana. Paikallinen sopiminen on tietyissä asioissa jopa yleisempää yleissitovaa työehtosopimusta noudattavissa järjestäytymättömissä yrityksissä kuin työantajaliittoon kuuluvissa yrityksissä.
– Paikallisella sopimisella voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyjä, kuten joustavuutta sekä työhyvinvointi- ja tuottavuushyötyjä. Työehtosopimuksen vähimmäistasoa paremmista palkankorotuksista ja työehdoista voi sopia nykyisinkin. Paikallisen sopimisen edistäminen ja hyödyt uhkaavat kuitenkin hämärtyä, jos ei tuoda avoimesti esiin, mitä sillä tavoitellaan, miksi ja mille tasolle, sanoo Akavan työmarkkinajohtaja Katarina Murto.
Akava Worksin teettämän kyselyn mukaan lähes 90 prosenttia yritystyönantajista haluaa neuvotella työehdoista paikallisesti. Yleisintä on halu neuvotella palkoista ja työajoista. Palkanalennuksista haluaa neuvotella paikallisesti jopa 53 prosenttia yritystyönantajista. Irtisanomisista ja lomautuksista haluaa neuvotella paikallisesti yli 60 prosenttia yritystyönantajista.
– On yllättävää, että näinkin moni yritys haluaa sopia palkanalennuksista, lomautuksista ja irtisanomisista. Tämä kertoo valitettavasti sen, että monilla työnantajilla on halu sopia paikallisesti työehtojen heikennyksistä ja työsuhdeturvasta, Murto sanoo.
– Paikallisen sopimisen tulee olla oikeudenmukaista ja reilua. Laajempi edustus yrityksen hallinnossa parantaisi henkilöstön tiedonsaantia ja vaikutusmahdollisuuksia. Siksi hallintoedustuksen soveltamisalarajaa tulee laskea merkittävästi, Murto toteaa.
Henkilöstöedustaja ei houkuta sopimisen osapuolena
Kyselyn mukaan 82 prosenttia yritystyönantajista haluaa neuvotella työehdoista ensisijaisesti jonkun muun kuin henkilöstön valitseman edustajan kanssa.
Yleissitovaa työehtosopimusta noudattavista järjestäytymättömistä työnantajista 49 prosenttia haluaa neuvotella suoraan henkilöstön kanssa ja 37 prosenttia yksittäisen työntekijän kanssa. Järjestäytyneistä yrityksistä suoraan henkilöstön kanssa haluaa neuvotella 36 prosenttia ja yksittäisen työntekijän kanssa 35 prosenttia.
Ylempiä toimihenkilöitä edustavan neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki on huolissaan siitä, että työehtojen heikennyksistä halutaan neuvotella ilman henkilöstön edustajaa.
– Sopimisen mahdollisuuksia on paljon, mutta neuvottelut vaativat aikaa, luottamusta ja osaamista. Mitä tasaveroisempi neuvotteluasema työpaikalla on, sitä todennäköisemmin sopiminen onnistuu ja se on aitoa sopimista. Yksittäinen työntekijä on usein altavastaajana työnantajan kanssa käydyissä neuvotteluissa. Hän joustaa ja saattaa joutua hiljaa hyväksymään työnantajan varsin yksipuolisesti sanelemat ehdot, Hankamäki toteaa.
Yrityskyselyn toteutti Akava Worksille Kantar TNS Oy. Selvitystä varten kerättiin puhelinhaastatteluin yli viisisataa yritystä kattava kyselyaineisto. Kohdejoukon ulkopuolelle rajattiin alle viisi henkeä työllistävät yritykset sekä valtion ja kuntien liikelaitokset.
Yrityskyselyn tulokset ovat käytettävissä osoitteessa https://akavaworks.fi/
Keskeiset tulokset esitellään ja niistä keskustellaan verkkolähetyksessä 23.2. kello 10 osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/akavaworks
Lisätietoja:
Katarina Murto, Akavan työmarkkinajohtaja, puh. 050 568 9188
Teemu Hankamäki, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja, puh. 040 709 6681
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Maksuton Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä koko kesän ajan28.4.2025 08:23:27 EEST | Tiedote
SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info avataan jälleen maanantaina 5.5.2025. Palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa kesätyöntekijöille kaikissa työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Kesäduunari-infoon voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä, eikä palvelun käyttö edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.
Akavan opiskelijat: Puoliväliriihen päätökset nipistävät koulutuksesta ja tuesta työuran aikana24.4.2025 10:56:00 EEST | Tiedote
Akavan opiskelijat ärähtää puoliväliriihen tuloksista: sen koulutuspäätökset jäivät kauas siitä, mitä työelämän muuttuviin tarpeisiin vastaaminen edellyttää. Vaikka aloituspaikkojen lisääminen ja kertaluonteiset panostukset ovat askel oikeaan suuntaan, koulutuksen laadun turvaaminen ja työllistymisen edellytysten parantaminen vaatisivat huomattavasti kunnianhimoisempia ja pitkäjänteisempiä toimia. Niitä tarvittaisiin myös saavuttaaksemme kasvua.
Akava: Ansiotuloverojen kevennys on tervetullut päätös – muutoin kasvun eväät jäivät huteralle pohjalle23.4.2025 23:19:17 EEST | Tiedote
Puoliväliriihen päätös keventää ansiotuloverotusta kaikissa tuloluokissa luo edellytyksiä talouden kasvulle. Akava vastustaa työntekijä- ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista.
Akavalaisten harteilla kolmasosa tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista – verojärjestelmään pitää tehdä kokonaisuudistus16.4.2025 11:17:40 EEST | Tiedote
Akavalaiset maksavat lähes 32 prosenttia kaikista palkansaajilta kerätyistä tuloveroista ja sosiaaliturvamaksuista. Palkansaajista akavalaisia on kuitenkin vain 18 prosenttia. Tiedot ovat Akavan Tilastokeskukselta tilaamasta selvityksestä, joka perustuu vuoden 2023 tulonjakotilastoon.
Akava: Puolivälitarkastelusta tarvitaan päätöksiä ikäsyrjinnän poistamiseksi8.4.2025 15:39:35 EEST | Tiedote
Akava korostaa, että hallituksen puolivälitarkastelussa pitää tehdä konkreettisia päätöksiä työelämän laadun parantamiseksi. Tähän on hyvät lähtökohdat selvityshenkilö Jari Lindströmin ehdotusten pohjalta, joiden tavoitteena on lisätä 55 vuotta täyttäneiden työllisyyttä. Ehdotuksiin kuuluu uraohjaus, jatkuva oppiminen ja reilu keskustelu työurista osana työpaikan tuloksellista toimintaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme