Myllyn Parhaan hävikki hyödynnetään nyt entistä kestävämmin – ravintoaineet jatkavat elämäänsä hyönteisproteiinina
Hyvinkäällä sijaitseva teknologiayritys Volare hyödyntää yritysten biojätettä aivan uudenlaisella tavalla. Se kasvattaa tuotantotiloissaan mustasotilaskärpäsen toukkia, joista valmistetaan proteiinipitoista jauhetta eläinten rehuksi ja lemmikkien ruoaksi. Toukkien kasvatusalustana toimii elintarvikeyrityksiltä tulevat sivuvirrat eli tuotannosta syntyvät ylijäämät, jotka muuten menisivät jätteeksi tai energiaksi. Tähän tarkoitukseen menee jatkossa myös osa Myllyn Parhaan kaurankuori- ja taikinajätteestä, kun Myllyn Paras alkaa toimittamaan raaka-ainetta Volaren demolaitokselle keväällä 2022.
“Me etsimme jatkuvasti uusia tapoja biojätteen hyödyntämiseen ja sen määrän vähentämiseen. Ihastuin Volaren ajatukseen kiertotaloudesta monella tapaa. Taikinajäte tai kaurankuori otetaan talteen ja sen ravintoaineet voidaan vielä kertaalleen hyödyntää niiden polttamisen sijaan. Polttaminen on aina kiertotalouden viimeinen kierros”, Myllyn Parhaan toimitusjohtaja Miska Kuusela sanoo.
Sivuvirtoja on hyödynnetty Myllyn Parhaalla jo pitkään. Myllyllä syntyy kaurankuorijätettä vuosittain noin viisi miljoonaa kiloa, josta noin puolet hyödynnetään tuotantotilojen lämmityksessä ja loput myydään lämpöenergiaksi talon ulkopuolelle. Myllyn Parhaan biopolttolaitos tuottaa omasta käytöstä ylijäävää energiaa, jolla lämmitetään joka vuosi 150–260 hyvinkääläiskotia. Pakastetehtaan biojäte puolestaan toimitetaan biokaasulaitokselle ja sieltä ostetulla biokaasulla muun muassa keitetään riisipiirakoiden täytteet ja lämmitetään uuni, jolla paistetaan korvapuustit ja pasteijat.
“Biojätteen hyödyntäminen on askel entistä kestävämpään suuntaan, sillä ravintoaineet, jotka pystytään kierrättämään, vähentävät tarvetta käyttää viljelymaata. Valtaosa ruoan ilmastovaikutuksista syntyy alkutuotannosta eli kasvien ja eläinten kasvatuksesta ja suurin osa kaikesta viljelymaasta tuottaa nykyään ruokaa eläimille. Samoin kaikesta tuotettavasta viljasta ja muusta viljelysadosta suurin osa käytetään eläinten rehuna. Tämän on pakko muuttua”, Kuusela toteaa.
Tuotantolaitoksen rakentaminen alkaa 2023
VTT:ltä ponnistaneen teknologiayritys Volaren tavoitteena on hyödyntää muuten energiaksi meneviä yritysten sivuvirtoja, palauttaa ravintoaineet takaisin ruokaketjuun ja auttaa elintarvikeyrityksiä toimimaan vastuullisemmin. Parasta aikaa yritys operoi demonstraatiolaitostaan ja hakee tulevaan kaupalliseen tuotantolaitokseensa yhteistyökumppaneita ja rahoitusta. Laitoksen rakentaminen on määrä alkaa vuonna 2023.
“Maailmassa tarvitaan uudenlaisia kestävämpiä ratkaisuja, sillä perinteinen tapa ajatella ympäristöä ja bisnestä vastakkaisina, on vanhentunut. Isossa mittakaavassa voi nähdä jo muutoksen, sillä monet suuret ruokateollisuuden yritykset ovat ilmoittaneet, että vuonna 2050 heidän tuotantonsa ei aiheuta ilmastopäästöjä lainkaan. Vastuullisuus alkaa olla tänä päivänä bisneksen elinehto”, Volaren toimitusjohtaja Tuure Parviainen sanoo.
Hyvinkäällä kasvatettavaa ja jalostettavaa hyönteisproteiinia voidaan hyödyntää lemmikkien ruoissa ja erilaisissa rehuissa. Sillä voidaan korvata muun muassa kala- ja soijajauhoa, jota saatetaan kuljettaa maapallon toiselta puolelta. Kysyntä on jo olemassa, sillä pelkästään kalanrehua tarvitaan Euroopassa vuosittain 1,1 miljoonaa tonnia. Proteiinipitoisella hyönteisjauheella on todettu olevan myös terveysvaikutuksia.
“Olemassa on vahvaa näyttöä siitä, että mustasotilaskärpäsen toukilla on positiivisia vaikutuksia eläinten suolistoon, ne toimivat hyvin ruoansulatuksessa ja saattavat jopa estää taudinaiheuttajia”, Parviainen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Myllyn Paras
Miska Kuusela, toimitusjohtaja
puh. 040 820 1943
miska.kuusela@myllynparas.fi
Volare
Tuure Parviainen, toimitusjohtaja
puh. 040 016 7539
tuure@volare.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Volare on suomalainen syväteknologiayhtiö, jolla on radikaali lähestymistapa tuottaa proteiineja ja öljyjä kestävästi. Nykyiset yleiset proteiinin lähteet, kuten soija ja liha, haaskaavat maapallon niukkoja resursseja. Mustasotilaskärpäseen pohjaavat tuotteemme korvaavat näitä proteiininlähteitä rehu- ja lemmikinruokateollisuudessa, ja niiden ympäristöjalanjälki on mitättömän pieni verrokkeihinsa nähden. Prosessimme on kiertotaloutta puhtaimmillaan: jalostamme elintarviketeollisuuden sivuvirroista laadukkaita tuotteita, jotka ovat sellaisenaan yhteensopivia teollisuuteen. Juuremme ovat vuosien tutkimustyössä VTT:llä ja meihin on sijoittanut Maki.vc.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Myllyn Paras Finland Oy
Joululeivonnan Suomen mestarit ovat selvillä – tuomaristo hurmattiin yllättävillä mauilla ja hyvillä tarinoilla3.12.2022 19:01:08 EET | Tiedote
Suomen parhaat joululeipurit löytyivät Nokialta ja Iisalmesta.
Joululeivonnan Suomen mestari selviää 3. joulukuuta Sami Kurosen juontamassa kilpailussa – finalistit julki25.11.2022 09:37:31 EET | Tiedote
Suomen ensimmäiset Joululeivonnan SM-kisat järjestetään lauantaina 3.12. Helsingin Teurastamolla. Suomen parhaat kotileipurit yrittävät hurmata tuomariston maukkailla ja näyttävillä joulupöydän leivonnaisilla.
Haku auki! Uudessa leivontakilpailussa etsitään haastajia joulupöydän perinneherkuille20.10.2022 09:15:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa järjestettävissä Joululeivonnan SM-kisoissa pannaan perinteet uusiksi, kun Suomen parhaat kotileipurit loihtivat täysin uusia joululeivonnaisia tutuista joulutaikinoista.
Joulu on käsissäsi – Piparinleivonnan SM-kisat laajenivat Joululeivonnan SM-kisoiksi14.6.2022 07:20:00 EEST | Tiedote
Tulevana syksynä Myllyn Paras järjestää ensimmäistä kertaa Joululeivonnan SM-kilpailut, joissa Suomen parhaat leipurit pääsevät näyttämään taitonsa ja loihtimaan erilaisia jouluisia leipomuksia pipari- ja torttutaikinoista.
Myllyn Paras jälleen Suomen vastuullisimpien brändien kärjessä24.3.2022 13:09:17 EET | Tiedote
Laajaan kuluttajahaastatteluun perustuva Sustainable Brand Index 2022 -bränditutkimuksen tulokset on nyt julkaistu. Myllyn Paras jatkaa Suomen vastuullisimpien brändien joukossa sijalla 7. ja on Suomen 4. vastuullisin elintarvikebrändi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme