Rinnekodit

Uusi tilapäishoito avautuu Turun alueen erityislapsiperheiden jaksamisen tueksi

Jaa
Diakonissalaitokseen kuuluvan Rinnekodin lapsi- ja perhepalvelujen uudet pienryhmäkodit Turussa ovat valmistumassa ja toiminta käynnistyy alkuvuodesta 2022. Rinnekoti avaa kolme uutta yksikköä, jotka tarjoavat uudenlaista palvelua Turun alueen kehitysvammaisille ja autismikirjon lapsille ja nuorille. Pienryhmäkoti Nanna ja Knut tarjoavat ympärivuorokautista, pitkäaikaista asumispalvelua. Juniori-Frida puolestaan tarjoaa tilapäishoitoa erityislapsiperheiden tarpeiden mukaisesti. Tilapäishoito on tärkeä palvelu erityislapsiperheille esimerkiksi omaishoidon vapaiden aikana.
Pienryhmäkoti Nanna ja Knutin sekä tilapäishoitoa tarjoavan Juniori-Fridan yhteisellä piha-alueella on tilaa leikkiä ja viettää yhdessä aikaa.
Pienryhmäkoti Nanna ja Knutin sekä tilapäishoitoa tarjoavan Juniori-Fridan yhteisellä piha-alueella on tilaa leikkiä ja viettää yhdessä aikaa.

Tilapäishoito tarjoaa vanhemmille hengähdystauon

Rinnekodilla on erityislapsille tilapäishoidon palveluja ollut aikaisemmin tarjolla Helsingissä ja Espoossa. Vuoden 2022 alkupuolella tilapäishoidon palvelut laajenevat Turkuun, kun Juniori-Frida avaa ovensa Turussa Pulmussuontiellä. Tilapäishoito on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille, joilla on esimerkiksi kehitysvamma- tai autismikirjoin diagnoosi, ja asuvat vielä lapsuudenkodissaan.

”Tilapäishoito tukee erityislasten vanhempien jaksamista, tästä meillä on erittäin hyvät kokemukset Helsingin ja Espoon yksiköistä. Monet perheet käyttävät palveluitamme säännöllisesti esimerkiksi omaishoidon vapaiden aikana, osa myös itsemaksavina asiakkaina”, kertoo palvelualuejohtaja Tarja Siivonen. Tilapäishoidon kesto sovitaan jokaisen lapsen kohdalla yksilöllisesti. Se voi olla säännöllistä tai silloin tällöin toteutuvaa. Tilapäishoitoa voidaan järjestää myös äkillisiin tarpeisiin, jolloin lapsen tai nuoren asuminen kotona ei ole mahdollista. Tilapäishoidon asiakkaaksi on mahdollista päästä oman sosiaalityöntekijän kautta.

Ruohelan perheen poika on tilapäishoidossa pari kertaa kuukaudessa, yhden-kahden yön jaksoja, Juniori-Viikarissa Espoossa.

”Meille vanhemmille Junnu Viikarin hoitojaksot ovat pieniä hengähdystaukoja energisestä erityisestämme. Silloin lataamme akkuja kotona hiljaisuudesta nauttien tai teemme jotain sellaista, mitä olisi vaikeaa tehdä hänen kanssaan”, perheen äiti Elisa Ruohela pohtii.

Tilapäishoito on tärkeä myös lapselle itselleen sekä hänen siskolleen. Tilapäishoito mahdollistaa perheen yhteistä aikaa siskon harrastuksille luistelun- ja purjehduksen parissa sekä kisareissuille. Samaan aikaan poikamme oppii siellä tulemaan toimeen ilman vanhempiaan ja harjoittelee samalla jo vähän sitä, kun ei enää aikuisena asu kotona vanhempiensa kanssa. Lisäksi siellä on seuraa ja kivaa yhteistä tekemistä”, Ruohela kertoo.

Pienryhmäkoti on turvallinen ja lämmin koti

”Pienryhmäkodeissa hyvä arki rakentuu lapsen ja nuoren yksilöllisten tarpeiden ympärille. Vaikka kyse on asumispalvelusta, niin me luomme tästä lapselle lämpimän ja turvallisen kodin”, kertoo yksikönjohtaja Kirsi Enne-Määttänen. ”Meille on tärkeää, että jokainen lapsi tulee kuulluksi ja pääsee osalliseksi kodin askareisiin. Tuemme jokaisen lapsen ja nuoren kommunikointia hänelle ominaisella tavalla. Käytössämme on esimerkiksi kuvakommunikaatio, sosiaaliset tarinat, tukiviittomat ja lapsen omat kommunikaatiovälineet.

Pienryhmäkodissa jokaisella lapsella ja nuorella on oma huone, jonka he voivat sisustaa vanhempiensa kanssa haluamallaan tavalla. ”Tuemme lasta koulunkäynnissä ja osa voi vielä käydä päiväkodissakin. Pyrimme siihen, että lapsella on mahdollisimman samanlainen arki koulunkäynteineen ja harrastuksineen, kuin biologisten vanhempiensa kanssa asuvilla lapsilla.” Jokaiselle lapselle tai nuorelle nimetään omaohjaaja tai omaohjaajapari. Joiden tehtävänä on ottaa kokonaisvaltainen vastuu lapsen tai nuoren asioiden hoitamisessa. Omaohjaaja osallistuu myös hoito- ja kasvatussuunnitelmien tekoon ja palavereihin. Omaohjaaja pitää myös yhteyttä lapsen tai nuoren läheisiin, hänen asioiden hoitamisessa, täsmentää Enne-Määttänen.

Side vanhempiin ei katkea, vaikka lapsi asuisikin pienryhmäkodissa. Monelle lapselle lapsuudenkodissa asuminen ei ole mahdollista ja siksi pienryhmäkoti tarjoaa perheille mieleisen vaihtoehdon. ”Lapsen vanhemmilla ja muilla läheisillä on mahdollista vierailla meillä ja tehdä myös sovitusti myös lapselle mieleisiä asioita yhdessä”, jatkaa Enne-Määttänen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Taina Rönnqvist
viestintäpäällikkö
taina.ronnqvist@rinnekoti.fi
044 762 1992

Kuvat

Pienryhmäkoti Nanna ja Knutin sekä tilapäishoitoa tarjoavan Juniori-Fridan yhteisellä piha-alueella on tilaa leikkiä ja viettää yhdessä aikaa.
Pienryhmäkoti Nanna ja Knutin sekä tilapäishoitoa tarjoavan Juniori-Fridan yhteisellä piha-alueella on tilaa leikkiä ja viettää yhdessä aikaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rinnekodit on kaupungistuvan Suomen erityispalvelujen tuottaja. Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, riippuvuushäiriöisille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Rinnekodit on myös merkityksellinen työpaikka noin 2 900:lle sote-alan ammattilaiselle, jotka tekevät työtä ammattitaidolla ja sydän mukana. Rinnekodit on yhteiskunnallinen yritys ja osa Diakonissalaitoksen yleishyödyllistä säätiökonsernia. Rinnekodit – Elämän poluilla. Lue lisää: www.rinnekodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rinnekodit

Rinnekotien kasvu jatkuu vahvana17.9.2024 09:51:58 EEST | Tiedote

Rinnekotien osaamiselle erityisryhmien palveluntuottajana ja hyvinvointialueiden kumppanina on kysyntää. Rinnekodit on avannut vuoden 2024 alkupuoliskolla jo yhdeksän uutta yksikköä. Tällä hetkellä palveluja tuotetaan yli 130 yksikössä Helsingistä Rovaniemelle, mutta kasvua on näkyvissä edelleen. Uusia avauksia on tulossa esimerkiksi Ouluun, Kaarinaan, Porvooseen, Tampereelle, Helsinkiin, Espooseen ja Kuopioon. Vuoteen 2027 mennessä kasvua odotetaan noin 30 yksikön verran. Rinnekodit on yhteiskunnallinen yritys, jonka omistaa Diakonissalaitos.

Rinnekodit selvitti: Mistä suomalaiset eivät halua luopua, kun muuttavat hoivakotiin12.9.2024 07:20:58 EEST | Tiedote

Suomalaisilla on selkeät toiveet siihen, mistä asioista ei haluta luopua, kun on aika muuttaa hoivakotiin. Verianin (ent. Kantar) tekemän selvityksen mukaan 66 % suomalaisista ei halua luopua säännöllisestä ulkoilusta. Joka toinen haluaa pitää kiinni harrastuksistaan ja ruokailutottumuksistaan. Seksi ja kauneudenhoito ovat myös asioita, joista halutaan pitää kiinni. Tutkimukseen vastasi yli tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista. ”Hoivakotien arjessa pyrimme ottamaan asiakkaiden yksilölliset toiveet huomioon ja pyrimme huolehtimaan niiden toteutumisesta tekemällä itsemääräämisoikeuden tukemisen suunnitelman”, vahvistaa Rinnekotien aluejohtaja Jonna Tuomikoski.

Rinnekodit avaa uuden hoivakodin Oulun Hiukkavaaraan15.8.2024 16:11:43 EEST | Tiedote

Rinnekodit avaa uuden 60-paikkaisen hoivakodin Ouluun. Ensimmäiset asukkaat Rinnekodit Lumoukseen pääsevät muuttamaan lokakuun alussa. Asukkaita odottavat viihtyisät, esteettömät ja turvalliset tilat Hiukkavaarassa. Hoivakoti Lumous täydentää Rinnekotien ikääntyneiden palvelujen valtakunnallista verkostoa. Rinnekodit on vaikuttavia sote-palveluja tuottava yhteiskunnallinen yritys, jolla on Oulun seudulla ennestään jo neljä ikääntyneille tarkoitettua hoivakotia.

Työkaverin päihdeongelmaan on vaikea puuttua – silti se kannattaa9.8.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

”Hänestä näkyi, ettei kaikki ollut kunnossa. Työt hoituivat välillä hyvin, välillä huonosti. Pistin sen stressin ja perhetilanteen piikkiin. Jälkikäteen voi sanoa, että monia merkkejä oli, muun muassa paljon poissaoloja milloin mistäkin syystä. Olisi pitänyt kysyä aikaisemmin.” Tämä anonyymi sitaatti eräältä työpaikalta kuvastaa suomalaisten suhtautumista työkaverin päihderiippuvuuteen: kynnys puuttua on korkea.

Lähes jokainen suomalainen tuntee päihderiippuvaisen henkilön - päihteisiin liittyvät asenteet muuttumassa?24.6.2024 08:41:17 EEST | Tiedote

Valtaosa suomalaisista tuntee päihderiippuvaisen henkilön omasta lähipiiristään. Useimmiten se on oma ystävä: 39 prosentilla suomalaisista. Lähes yhtä yleistä on, että päihderiippuvainen henkilö on lähimmässä perhepiirisissä (34 %) tai työyhteisössä (19 %). Kuusi prosenttia Rinnekotien kyselyyn vastanneista suomalaisista on tai on ollut päihderiippuvainen itse. Vähemmän kuin joka neljäs (23 %) vastasi, ettei tunne päihderiippuvaista henkilöä. Kyselytutkimukseen vastasi yli 1 000 suomalaista huhtikuussa 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye