Kuolema tutkijan silmin – Oulun yliopiston tutkijat median käytettävissä

Nykyisin haudoille viedään kukkia ja kynttilöitä, mutta miten kivikaudella tai historiallisella ajalla muistettiin vainajia tai miten kuolemaan tuolloin ylipäätään suhtauduttiin? Ihmistä on aina kiinnostanut elämän loppuminen ja sen jatkamisen mahdollisuus, ikuinen elämä. Mikä on evoluutiobiologin näkökulma aiheeseen?
Digitalisaation aikakaudella ihmisestä jää kuoleman jälkeen valtava digijälki omaisten hoidettavaksi. Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon ja kuka auttaa? Itsemurha jättää usein jälkeensä suuren joukon kysymyksiä. Millaisia selityksiä löytyy esimerkiksi lasten kasvatukseen liitetyistä ajatusmalleista? Miten tutkimuksensa valossa kuolemaan suhtautuu kosketusta tutkiva kulttuuriantropologi ja oikeuslääketieteilijä?
Tutkijamme ovat median haastateltavissa. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi
Yliopistonlehtori Taina Kinnunen, p. 050 5178757, on suomalaisen kosketuskulttuurin tutkimuksen uranuurtaja. Hänen tutkimuksissaan kosketusta käsitellään muun muassa sukupolvien välisenä tunnesiteenä, jonka luonne korostuu kuolemisen hetkellä. Kinnunen on tutkinut kosketusta myös työvälineenä erityisesti terveydenhuollon ammattilaisilla, jotka kohtaavat kuolevan ihmisen kosketuksen kautta.
Tutkijatohtori Mikko Myllykangas, p. 050 4657015, tuntee itsemurhan historiaa antiikista nykyaikaan. Hänen tutkimusaiheitaan ovat itsemurhan muuttuminen lääketieteelliseksi ja psykiatriseksi ilmiöksi Suomessa 1860–1980, itsemurhien epidemiologinen tutkimus ja yhteiskuntasuunnittelu sekä lapsi-itsemurhat ja niiden yhteys psykopatiaan 1930-luvulla. Myllykangas tarkastelee lasten kasvatukseen ja ”kilttiin lapseen” liitettyjä ajatusmalleja sekä lapsi-itsemurhien selityksiä Suomessa.
Yliopistotutkija Sanna Lipkin, p. 040 5787117, tuntee vainajien muistamisen ja hautaamisen tapoja historiallisella ajalla, erityisesti kirkkoon hautaamisen historiaa sekä hautaamiseen ja kuolemaan liitettyä kristinuskoista ja kansanuskoista ajattelua sekä kuoleman sosiaalista muistia. Lipkin on perehtynyt laajasti myös lasten kuoleman muistamiseen ja hautaamisen tapoihin sekä lasten kuolemaan liittyviin tunteisiin 1600–1800-luvuilla, jolloin lapsikuolleisuus oli suurta. Hän voi kertoa myös epätavallisista hautaamisista, jotka voivat johtua ennenaikaisista syntymistä, vainajan erottuvasta sosiaalisesta asemasta, vammaisuudesta tai epidemioiden tai sotien puhkeamisesta. Lipkin on tutkinut myös Pohjois-Suomen muumioituneita vainajia. Hän on kollegoineen koonnut kirkkohautamuseon Haukiputaan kirkkoon.
Tutkijatohtori Marja Ahola tuntee Suomen kivikautiset haudat ja hautaustavat. Ahola tutkii, mikä on kuoleman ja hautauksen rooli Koillis-Euroopan myöhäismesoliittisten ja neoliittisten (n. 6800–3000 eaa.) metsästäjä-keräilijäyhteisöjen kosmologiassa. Ahola voi kommentoida, tulisiko kivikauden hautaukset käsittää rituaalisena vastauksena kuolemaan vai värittävätkö omat, modernit käsityksemme hyvästä kuolemasta ja hautaustavasta arkeologisen aineiston tulkintaa.
Kun kuolema korjaa, digijälki jää. Ohjelmistotuotannon alan väitöskirjatutkija Heidi Hietala tutkii tietojärjestelmiin liittyvää prosessia, ihmisen kuoleman ekosysteemiä. Kun ihminen kuolee, hän ei lakkaa digitaalisesti olemasta vaan omaisille jää suuri määrä asioita hoidettavaksi. Näkökulma tutkimuksessa on surun sumentamien omaisten. Kuolemaan liittyvä byrokratia voidaan ja pitäisi tehdä helpommaksi. Heidi Hietalan raportti Suomidigin Läheisen kuolema -sivuilla. Hietala on tehnyt Digi- ja väestötietovirastolle raportin kuolemisen vaikuttavuusarvioinnista. Yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostilla.
Miksi elämä ylipäätään päättyy vanhuuteen, miksi se ei jatku ikuisesti – evoluution näkökulmasta? Ikääntymisen evoluutioon vaikuttaa se, että kuolema aiheutuu usein ulkoisista syistä, kuten pedoista ja taudeista. Mitä suurempi on ulkoisista syistä johtuva kuolleisuus, sitä pienempi osa populaatiosta elää vanhaksi. Kun vanhaksi eläminen on keskimäärin harvinaista, on luonnonvalinnan kyky suosia vanhallakin iällä elämää ylläpitäviä mekanismeja myös heikentynyt – nehän ovat todennäköisesti hukkainvestointi, jos vanhaksi eläminen on epätodennäköistä. Esimerkiksi työläismuurahaiset elävät 1–2 vuotta, kun taas jälkeläistuotannolle tärkeä muurahaiskuningatar elää noin 20 vuotta. Evoluutiobiologiaan ja ikääntymisen evoluutioon on perehtynyt professori Heikki Helanterä, p. 050 4700545.
Elämän ylläpitäminen on yksi lääketieteen perustehtävistä, ja kuolemattomuus voidaan nähdä tämän tavoitteen loogisena jatkumona. Ihmiselämää voidaan lääketieteen kehityksen myötä pitkittää ennennäkemättömällä tavalla. Kuolemattomuuteen liittyy kuitenkin monenlaisia eettisiä huolia, jotka näkyvät paitsi lääketieteen etiikkaa koskevassa keskustelussa myös kuolemattomuutta esittävissä fiktiivisissä tarinoissa. FM Leena Vuolteenaho, p. 041 550 9343, leena.vuolteenaho@gmail.com, väittelee aiheesta Oulun yliopistossa 21.10.2022. Väitöstutkimuksen aineistona on tieteisfiktiosarja Doctor Who, jossa kuolemattomuus on toistuva teema. Väitös verkossa: Kuolemattomuus houkuttaa, mutta myös huolettaa.
Professori Johannes Kettunen, p. 050 5629718, tutkii muun muassa elinajanodotteen merkkiaineita verenkierrossa. Hänen tutkimuksensa keskittyy aineenvaihduntatuotteisiin ja niiden biologiaan erilaisten sairauksien taustalla väestötasolla.
LT, oikeuslääketieteen erikoislääkäri Lasse Pakanen, p. 029 5247906, tutkii äkkikuolemia ja ei-luonnollisia kuolemia muun muassa oikeuslääketieteellisessä ruumiinavausaineistossa.
Professori, ylilääkäri Juhani Junttila, p. 08 3158522, tutkii sydänperäisen äkkikuoleman aiheuttavien sairauksien piirteitä ja äkkikuoleman vaaratekijöitä väestössä.
Laboratoriopäällikkö Katja Porvari, p. 0294 485920, tutkii hypotermiakuolemien molekyylibiologiaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme