
Marjaliisa Pitkärannan viimeisiksi jääneet taideteokset esillä ensimmäistä kertaa

Marjaliisa Pitkäranta (1941–2003) menehtyi nopeasti edenneeseen syöpään tammikuussa 2003. Viimeiset 20 kuvitusta syntyivät sairaalajaksojen aikana. Ne kuvastavat nimiä myöten sairauden eri vaiheita ja sen etenemistä. Vaikeasta tilanteesta huolimatta työt ovat pääosin valoisia ja toiveikkaita. Pitkärannan tuotannolle luonteenomaiset luonto ja eläinhahmot ovat läsnä loppuun asti.
Marjaliisa Pitkäranta tunnetaan satu- ja oppikirjakuvittajana, mutta erityisesti postikorttitaiteilijana. Hänen erilaisia postikorttejaan on julkaistu yli 2500. Pitkärannan kuvituksille tunnusomaista ovat elämänmyönteisyys ja runsaat yksityiskohdat. Lisäksi ne kertovat usein pieniä tarinoita. Metsäneläimet, puut, kukat ja metsän näkymättömät asukkaat, kuten tontut ja keijut, seikkailevat lähes kaikissa Pitkärannan kuvituksissa. Sadut ja luonto olivat hänelle rakkaita lapsuudesta lähtien.
Marjaliisa Pitkärannan Fan Club ry täyttää 25 vuotta
Tänä vuonna MLP-Fanit ry, Marjaliisa Pitkärannan Fan Club ry, viettää toimintansa 25-vuotisjuhlavuotta. Pitkärannan kuvitustuotannosta innostuneet ovat perustaneet yhdistyksen Lempäälässä vuonna 1998. Kerhon tehtävä on tehdä Pitkärannan kuvitustuotantoa tunnetuksi ja auttaa keräilijöitä harrastuksessaan. Yhdistys on myös kerännyt ja luetteloinut Pitkärannan runsasta tuotantoa ja julkaisee jäsentiedotetta ja -lehteä sekä postikortteja.
MLP-Fanit esittelevät näyttelyä ja kertovat Pitkärannan tuotannosta pe 17.3. klo 16 ja pe 14.4. klo 16.
Voimaa taiteesta – Marjaliisa Pitkärannan viimeiset kuvitukset 7.3.-7.5.2023 Postimuseo, museokeskus Vapriikki 2 krs. kokouskäytävä, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi JallinäyttelypäällikköPostimuseo
Puh:040 531 0388suvi.jalli@postimuseo.fiJorma PeltomaapuheenjohtajaMLP-Fanit ry
Puh:040 037 2575jorma2.peltomaa@gmail.comMirka Ylä-Mattilaviestintä- ja hallintosuunnittelijaPostimuseo
Puh:041 507 5150mirka.yla-mattila@postimuseo.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.
Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.
Postimuseolla on valtakunnallinen vastuumuseotehtävä yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa, erityisalana viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä.
Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoiden verkostoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr
Demoskene talteen -hanke on käynnistynyt24.5.2024 12:40:15 EEST | Tiedote
Demoskene talteen -hankkeessa digitoidaan demoskenen historiaa ja nykyisyyttä sekä tehdään ilmiöstä dokumenttielokuva. Tärkeänä osana on demoskenen harrastajien haastattelut. Hanke edistää demoskenen tunnettavuutta sekä kulttuuriperintöaineiston saatavuutta ja saavutettavuutta. Hanke on Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden yhteishanke ja kestää vuoden 2024 loppuun asti.
Hillittömiä underground-sarjakuvia Postimuseossa22.5.2024 14:03:00 EEST | Tiedote
Underground-sarjakuvat mullistivat sarjakuvamaailman 1960-luvulla. Sarjakuvia Yhdysvalloista ja Suomesta on esillä Postimuseossa museokeskus Vapriikissa Tampereella kesän ajan 30.5.–25.8.2024. Sarjakuvat ovat keräilijä Kari Elkelän kokoelmista.
Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen4.4.2024 14:40:09 EEST | Tiedote
Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.
Trafiikki-museoilla menestyksekäs vuosi 202321.2.2024 15:45:26 EET | Tiedote
Liikenteen, viestinnän ja teknologian alan yhteistyöverkosto Trafiikin jäsenmuseoille vuosi 2023 oli onnistunut. Se sisälsi kävijäennätyksiä, yleisömagneetteja ja uudistumisia. Uudet yleisöt ja uudistuneet museotilat nostavat sisällöt uudella tavalla esiin vuonna 2024.
Oma ääni kuuluviin somessa – mediakasvatusta senioreille ja nuorille20.2.2024 12:15:14 EET | Tiedote
Postimuseon hanke ”Oma ääni kuuluviin somessa!” kutsuu seniorit ja nuoret mediakasvatus-työpajoihin kohtaamispaikka Kuplaan Tampereelle ja Museo Merkkiin Helsinkiin keväällä 2024. Hankkeessa tuotetaan ja testataan uusia toimintamalleja museoiden mediakasvatustyöhön.