EU-rahoitteinen TREASoURcE-hanke toteuttaa sähköautojen akkujen uusiokäyttöä tutkivan pilotin Lempäälässä ja Norjassa
Piloteilla pyritään lisäämään todennettua tutkimustietoa käytöstä poistettujen sähköautojen akkujen uusiokäytöstä energian varastointitarkoituksiin sekä edistämään teknologian käyttöönottoa. Sähköautoihin kohdistuvien tiukkojen vaatimusten vuoksi akkujen katsotaan olevan käyttöikänsä lopussa, kun ne saavuttavat noin 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan. Näin ollen niissä on jäljellä vielä paljon hyödyntämätöntä kapasiteettia, jota voidaan käyttää vähemmän vaativiin sovelluksiin, kuten energian varastointiin.
Akuston avulla pystytään tasaamaan sähkön kulutushuippuja sekä varastoimaan aurinkopaneelien tuottamaa ylijäämäsähköä. Ylituotannosta varastoitua energiaa voidaan puolestaan hyödyntää hetkinä, joina aurinko ei paista eivätkä paneelit tuota sähköä. Kustannushyötyjen lisäksi akusto parantaa rakennuksen energiaomavaraisuutta, vähentää paikallisen verkon kuormitusta ja lisää sähköverkon vakautta. Uudelleenkäyttö pidentää akun elinikää sekä säästää maapallon kriittisiä mineraaliresursseja. Lisäksi uudelleenkäytöllä vältytään kierrätyksessä tyypillisesti syntyvältä materiaalihävikiltä.
Lempäälä-talossa kestävyys ja energiatehokkuus on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa. ”Pilotti kuulosti heti mielenkiintoiselta ja kysyntäjouston hyödyntäminen on erittäin ajankohtainen aihe. Jo ennestään energiatehokas Lempäälä-talomme soveltuu hyvin pilottikohteeksi, pilottikohteelta toivottiin mm. omaa aurinkosähkövoimalaa ja soveltuva tilakin akuille löytyi Lempäälä-talosta. Mielenkiinnolla odotamme pilotin tuloksia, joita voimme myös hyödyntää tulevissa hankkeissamme,” kommentoi Ulla Palo-oja, Lempäälän kunnan yhdyskunnan palvelualueen rakennuttajapäällikkö.
Yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista on toteutettujen pilottien helppo toistettavuus, jolloin vastaavia kokeiluja voidaan toteuttaa myös muualla Euroopassa. Monistettavuutta tukee osaltaan akkujen uudelleenkäytön hyötyjen yleismaailmallisuus. Pilottia koordinoi norjalainen tutkimusorganisaatio SINTEF ja akuston toimittaa norjalainen ECO STOR AS. Suomessa osatoteutusta koordinoi pirkanmaalainen Ekokumppanit Oy.
Akkujärjestelmät ovat käytössä ja keräävät tietoa tutkimusta varten vuoteen 2026 asti. Järjestelmän toimintaa optimoidaan koko pilotin ajan kerätyn datan ja kokemusten perusteella. Akkujärjestelmissä on hankkeen päättyessä vielä runsaasti kapasiteettia jäljellä, joten ne voidaan tarvittaessa helposti siirtää uudelleen käytettäväksi muualla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja
Suomen osatoteutuksesta:
Linda Rekosuo, TREASoURcE-hankkeen projektipäällikkö, Ekokumppanit Oy
linda.rekosuo@tampere.fi, +358 40 658 7922
Suomen pilottikohteesta:
Hanna Lampinen, Talo-tekniikka asiantuntija, Lempäälän kunta
hanna.lampinen@lempaala.fi, +358 40 167 9648
Kaisa SimolaCommunication coordinator EU projectsTREASoURcE hanke
TREASoURcE hanke, Engage4Bio hanke, BioBoost hanke
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
TREASoURcE-hanke
TREASoURcE on Euroopan unionin Horisontti Eurooppa -ohjelman rahoittama kiertotaloushanke. EU-tukea nelivuotinen (2022-2026) hanke on saanut yhteensä 9,99 miljoonaa euroa. Hanketta koordinoi Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja hankekumppaneita on yhteensä 17 kuudesta Euroopan maasta. Lisätietoa hankkeen nettisivuilta: https://treasource.eu/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta CLIC Innovation Oy
Uusi yhteishanke COCOBIN kehittää kilpailukykyisiä biopohjaisia päällysteitä, sideaineita ja liimoja pakkauksiin ja muihin sovelluksiin22.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset tutkimusorganisaatiot ovat käynnistäneet Oulun yliopiston johdolla yritysten kanssa kaksivuotisen COCOBIN-hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia päällystedispersioita, sideaineita ja liimoja pakkauksiin, kuitukankaisiin ja hiontamateriaaleihin. Business Finlandin osarahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on 8,7 miljoonaa euroa ja laajassa hankkeessa on mukana 15 eri organisaatiota.
REMHub-hanke kehittää digitaalisen innovaatiohubin harvinaisille maametalleille ja kestomagneeteille26.8.2024 15:20:09 EEST | Tiedote
REMHub-hanke luo huippuluokan digitaalisen innovaatiohubin, joka vahvistaa EU:n osaamista harvinaisten maametallien (REE) ja kestomagneettien alalla
Nopeasti muuttuva pakkausregulaatio haastaa ruokapakkaamisen arvoketjuja koventuvilla kiertotaloustavoitteilla30.1.2024 08:30:00 EET | Tiedote
EU tavoittelee jätteiden määrän vähentämistä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämistä, mutta nopeasti muuttuva regulaatio haastaa esimerkiksi ruokapakkaamisen parissa toimivia yrityksiä. Marraskuussa käynnistynyt EU-rahoitteinen Value4Pack-hanke tukee yrityksiä ja muita ruoan pakkaamisessa mukana olevia toimijoita valmistautumaan EU:n pakkausregulaation muutoksiin. Hanketta koordinoi puolalainen NATUREEF-yhdistys, ja suomalainen CLIC Innovation Oy vahvistaa hankkeessa eurooppalaisten ruokapakkaamisen arvoketjujen yhteistyötä ja tukee kehitystä paikallisesti Suomessa.
GreenE² -ekosysteemin toinen vaihe sai myönteisen rahoituspäätöksen28.9.2023 07:50:00 EEST | Tiedote
Business Finland on myöntänyt ekosysteemirahoituksen CLIC Innovationin GreenE² -ekosysteemin toiselle vaiheelle. GreenE² on avoimen innovaation ekosysteemi, joka edistää kestävää energian systeemitransitiota Suomessa.
EU myöntää 4,5 miljoonaa euroa biotaloushankkeelle, joka kehittää kestäviä liimoja ja pinnoitteita puunkuoresta19.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
CBE JU:n rahoittamassa SuperBark-hankkeessa tutkitaan havupuun kuoren luonnollisia komponentteja uusien biopohjaisten liimojen ja pinnoitteiden kehittämiseksi puulevyihin ja pakkauspaperiin. Nelivuotisessa hankkeessa parannetaan liima- ja pinnoitetuotteiden kestävyys- ja turvallisuusprofiilia verrattuna fossiilisiin ratkaisuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme