Hankkija Oy

Joukko suomalaisia ruokaketjun yrityksiä yksimielisiä: On aika edistää uudistavaa viljelyä

Jaa

Hyväkuntoinen maaperä kestää paremmin äärisäitä ja tuo satovarmuutta. Ravinteiden kestävä kierrätys lisää ruoantuotannon omavaraisuutta ja vähentää ravinnevalumia vesistöihin. Joukko suomalaisia ruokaketjun yrityksiä ottaa kantaa ja haluaa laajasti edistää uudistavaa viljelyä sen useiden hyötyjen vuoksi.

Politiikka tarvitaan mukaan

Useat ruoantuottajat viljelevät jo uudistavan maatalouden menetelmien mukaisesti ja kehittävät toimintaansa jatkuvasti hyödyntäen uudistavan viljelyn periaatteita. Muutos ei kuitenkaan saa olla vain viljelijän harteilla, vaan tekoja tarvitaan koko ruokajärjestelmässä: yrityksiltä, poliittisilta päättäjiltä, kolmannen sektorin toimijoilta ja kuluttajilta.

Me allekirjoittaneet suomalaiset yritykset olemme jo ryhtyneet konkreettisiin toimenpiteisiin uudistavan maatalouden edistämiseksi Carbon Action -yhteistyössä. Olemme sitoutuneet edistämään tätä välttämätöntä muutosta yhdessä muiden ruokaketjun toimijoiden sekä tutkijoiden kanssa myös tulevaisuudessa. Näemme, että uudistava viljely on elinehto suomalaiselle ruokaturvalle. Se auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta ja parantamaan ruokajärjestelmän sietokykyä muuttuvissa ilmasto-oloissa.

Uudistava viljely kohentaa maatilojen pitkäaikaisen taloudellisen toiminnan edellytyksiä parantamalla satovarmuutta ja kannattavuutta. Uudistavan viljelyn avulla voimme vahvistaa luontopääomaa ja vähentää ravinnevalumia vesistöihin. Uudistava viljely sitoo hiiltä maaperään, tukee luonnon monimuotoisuutta ja edistää ravinteiden kiertoa.

Nyt toimia tarvitaan myös politiikassa: siirtymä uudistavaan maatalouteen tarvitsee sitä tukevan sääntely-ympäristön ja käytännön päätöksiä. Päättäjiltä tarvitaan selkeä signaali koko ruokaketjulle, että uudistava maatalous on keskeinen ympäristöhaasteiden ja ruuantuotannon kannattavuuskriisin ratkaisija.

Jotta uudistavan viljelyn menetelmät saadaan nopeasti käyttöön ja niiden tuomat hyödyt niin viljelijöille, ympäristölle kuin ruokajärjestelmälle kokonaisuudessaan:

  • Tarvitaan vaalikauden ja sektorit ylittävä uudistavan viljelyn ja maan kasvukunnon toimenpideohjelma edistämään laajasti uudistavan viljelyn toimenpiteitä maatiloilla, tutkimusta, neuvontaa, koulutusta ja kokonaisvaltaista siirtymää uudistavaan viljelyyn.
  • Toimenpideohjelman toteuttamiseksi on varmistettava riittävä rahoitus.

Hankkija edistää maataloutta uusimpaan tietoon ja tutkimukseen perustuen

Pian 120-vuotta täyttävä Hankkija on historiansa aikana vienyt suomalaista maataloutta eteenpäin aina uusimpaan tietoon ja tutkimukseen perustuvilla ratkaisuilla.

Maatalousala uudistuu ja olemme vahvasti mukana kehittämässä viljelijöillemme monipuolisia mahdollisuuksia, joiden tavoitteena on parantaa ympäristön tilaa, elintarvikkeidemme laatua sekä ruoantuotannon kannattavuutta ja tuottajien työssäjaksamista.

Maaperän hiilensidonnalla hidastamme ilmaston lämpenemistä. Yhtenä ratkaisuna ilmastonmuutoksen torjunnassa toimme Suomeen ensimmäisen maaperähiilen sertifiointiohjelman yhdessä yhteistyökumppanimme kanssa. Kehitämme uudistavasti tuotettuja elintarvikeketjuja yhdessä elintarvikeyritysten kanssa uutta teknologiaa hyödyntäen, jolloin tuotannon monitorointi; vaikutusten todentaminen, jäljitettävyys, läpinäkyvyys ja luotettavuus, on tehokasta ja mahdollisimman pitkälle automatisoitua. Tavoitteemme on, että viljelijä pystyy samanaikaisesti viljelemään kannattavasti ja parantamaan maaperän tilaa kokonaisvaltaisesti. Tämä työ on pitkäjänteistä ja jotta viljelijämme jaksavat paneutua maaperän uudistamiseen siinä onnistumisen vaatimalla painolla, on viljelijöille taattava riittävä ja kannustava tulotaso ja muutoksen mahdollistava poliittinen ilmapiiri.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Hankkija

Hankkija Oy on Suomen johtava maatalous- ja konekauppa. Hankkija on myös Suomen suurin teollisten eläinrehujen valmistaja. Hankkijalla on 54 myymälää sekä alan laajin verkkokauppa. Hankkija on lisäksi aktiivisen harrastajan kauppa, jonka myymälöissä on kattavat ja monipuoliset valikoimat puutarha-, hevos-, lemmikkieläin-, metsänhoito- ja metsästystuotteita. Hankkijan palveluksessa työskentelee yli 1000 työntekijää ja yrityksen liikevaihto vuonna 2022 oli 958 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hankkija Oy

Antti-Teollisuuden uusi kuivurimallisto käyttää tehokasta alipainetekniikkaa12.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Antti-Teollisuuden tuotekehitys on tuottanut viime vuosina parannuksia viljankuivaukseen ja -varastointiin vuosittain. Vuoden 2024 ponnistus on Antti X-sarja. Uudessa kuivurimallistossa näkyy Antti-Teollisuuden pitkä kokemus viljankuivauksesta sekä laatuun sitoutunut tuotekehitys. Kuivuria saa viidellä eri tilavuudella 25,5–47,6 m3. Kokovaihtoehtojen ansiosta Antti X-sarjan kuivuri sopii kaikenkokoisille tiloille. Ensimmäiset Antti X-sarjan kuivurit kuivaavat kuluvan kesän viljasatoa jo tänä syksynä. Virallinen julkistustilaisuus järjestettiin 11. kesäkuuta 2024 Seinäjoella.

Takaisinveto: USG- ratsastuskypärä, malli USG Comfort Training Z13, erä 20/42922.12.2023 15:06:04 EET | Tiedote

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on havainnut USG United Sportproducts Germany GmbH- ratsastuskypärässä turvallisuutta vaarantavan puutteen. Turvallisuutta vaarantava puute on, että tuotetta käytettäessä on vaara, että ratsastuskypärä ei suojaa onnettomuustilanteessa kypärille asetettujen EU-normien mukaisella tavalla. Tuotteen käyttö tulee lopettaa välittömästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye