Suomen ja Viron yhteinen vetylaaksohanke käynnistyy

Jaa

BalticSeaH2-projektissa luodaan Itämeren alueelle laaja, rajojen yli ulottuva vetylaakso, jonka keskus asettuu Etelä-Suomen ja Viron alueelle. 

BalticSeaH2 rakentaa ensimmäisen merkittävän, valtioiden rajat ylittävän vetylaakson Eurooppaan. Tavoitteena on luoda Itämeren alueelle integroitu vetytalous, joka mahdollistaa eri teollisuudenalojen hiilidioksidipäästöjen vähentämisen ja alueen energiaomavaraisuuden. Mukana on 40 kumppania yhdeksästä Itämeren alueen maasta. Paikallisten keskusten yhdistäminen laajemmaksi laaksoksi tukee aidosti integroidun vetytalouden kehittymistä valtiorajojen yli, mitä ei ole tässä mittakaavassa ennen tehty Euroopassa.  

Suomen ja Viron välinen alue on optimaalinen paikka valtioita yhdistävän vetymarkkinan kehittämiseen, koska Suomenlahdella on jo sen mahdollistava infrastruktuuri: Suomen ja Viron välillä kulkee maakaasuputkisto, sähköverkko ja lisäksi aktiivista meriliikennettä, jonka kehittämistä hiilineutraaliksi vedyn avulla tuetaan myös BalticSeaH2-projektissa. Lisäksi Gasgrid Finland valmistelee jo vetyinfrastruktuuria: Nordic-Baltic Hydrogen Corridor, Baltic Sea Hydrogen Collector sekä Nordic Hydrogen Route mahdollistavat vetytalouden ja -markkinan vahvan kehityksen Itämeren alueella.  

BalticSeaH2-hankkeeseen kuuluu myös 25 käytännön liiketoimintojen toteutusta ja investointiprojektia, joissa demonstroidaan vetytalouden eri osa-alueita. Demonstrointiprojektien kokonaisinvestoinnit ovat yli 4 miljardia euroa, ja niiden tuotantopotentiaali tulevaisuudessa on jopa yli 100 000 tonnia vetyä vuosittain. Hankkeessa yhdistetään tuotetun vedyn ympärille monia teollisuuden aloja, joissa voidaan käyttää joko vetyä suoraan tai tuottaa siitä jatkojalosteita omaan käyttöön tai myytäväksi. 

ABB esimerkiksi kehittää ja demonstroi päästöttömän meriliikenteen mahdollistavia megawattiluokan polttokennoratkaisuja yhdessä kumppaneidensa kanssa. Toinen keskeinen projektin tavoite ABB:llä on vetylaakson eri sektoreiden ja koko arvoketjun yhteispelin optimointi digitaalisilla alustoja hyödyntäen. 

Helen puolestaan aikoo BalticSeaH2-projektissa tuottaa vihreää vetyä PEM-elektrolysaattorilla. Ensimmäinen pilottilaitos on suunniteltu olemaan toiminnassa vuonna 2024 ja palvelemaan pääosin raskasta liikennettä. Vetyä voidaan myös toimittaa konteissa teollisuuden tarpeisiin. Laitos vähentää hiilidioksidipäästöjä liikenteessä ja kaukolämmön tuotannossa jopa 400 000 tonnia laitoksen 20 vuoden elinkaaren aikana. Vedyntuotannon pilottiprojektin avulla Helen luo tarvittavia kyvykkyyksiä ja oppeja laajamittaisen Power-to-X-tuotannon tarpeisiin. 

Suomella on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, mitä tukee merkittävä tuulivoimapotentiaalimme. Puhtaan vedyn tuotanto ja sen jalostaminen teollisuuden ja liikenteen käyttöön sekä uusiksi tuotteiksi luo kasvavia vientimahdollisuuksia. BalticSeaH2-projektilla on erinomaiset edellytykset synnyttää voimakkaasti kasvava puhtaan vedyn markkina, joka nopeuttaa Itämeren alueen ja koko Euroopan vetytalouden kehittymistä.   

Hanke käynnistyy kesäkuun alussa ja kestää viisi vuotta. Hankekonsortioon kuuluu 40 kumppania yhdeksästä Itämeren maasta. Mukana ovat Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa, Tanska, Norja ja Ruotsi. Hankevalmistelu ja konsortion koordinointi tehtiin suomalaisen CLIC Innovationin johdolla, ja CLIC toimii myös projektin koordinaattorina. Lisäksi projektin yhteistyötä koordinoi Gasgrid Finland Oy. Hankkeen arvioitu kokonaisvolyymi on 33 miljoonaa euroa, josta 25 miljoonaa on EU-avustusta. Clean Hydrogen Partnership tukee eurooppalaisia vetylaaksohankkeita Euroopan komission REPowerEU-rahoituksella. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sara KärkiJohtaja (Gasgrid Finland Oy) ja COO (Gasgrid vetyverkot Oy)Gasgrid Finland Oy ja Gasgrid vetyverkot Oy

Mahdolliset haastattelupyynnöt: Gasgridin viestinnän kautta: satu.linkola@gasgrid.fi, puh 046 877 3392

Puh:+35840158 1722sara.karki@gasgrid.fi

Linkit

CLIC Innovation esittely

CLIC Innovation on suomalainen non-profit osakeyhtiö, joka rakentaa TKI hankkeita ja portfolioita kiertotalous, energiatransitio ja biotalousteemoihin. Fasilitoimme ja johdamme avoimen innovaation ekosysteemejä ja kehitämme kestäviä ratkaisuja systeemisiin haasteisiin. CLICin omistajakunnassa on suomalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia, joiden tavoitteena on kehittää kestäviä ratkaisuja yhteisiä teemoihimme. www.clicinnovation.fi.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta CLIC Innovation Oy

Uusi yhteishanke COCOBIN kehittää kilpailukykyisiä biopohjaisia päällysteitä, sideaineita ja liimoja pakkauksiin ja muihin sovelluksiin22.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset tutkimusorganisaatiot ovat käynnistäneet Oulun yliopiston johdolla yritysten kanssa kaksivuotisen COCOBIN-hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia päällystedispersioita, sideaineita ja liimoja pakkauksiin, kuitukankaisiin ja hiontamateriaaleihin. Business Finlandin osarahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on 8,7 miljoonaa euroa ja laajassa hankkeessa on mukana 15 eri organisaatiota.

Nopeasti muuttuva pakkausregulaatio haastaa ruokapakkaamisen arvoketjuja koventuvilla kiertotaloustavoitteilla30.1.2024 08:30:00 EET | Tiedote

EU tavoittelee jätteiden määrän vähentämistä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämistä, mutta nopeasti muuttuva regulaatio haastaa esimerkiksi ruokapakkaamisen parissa toimivia yrityksiä. Marraskuussa käynnistynyt EU-rahoitteinen Value4Pack-hanke tukee yrityksiä ja muita ruoan pakkaamisessa mukana olevia toimijoita valmistautumaan EU:n pakkausregulaation muutoksiin. Hanketta koordinoi puolalainen NATUREEF-yhdistys, ja suomalainen CLIC Innovation Oy vahvistaa hankkeessa eurooppalaisten ruokapakkaamisen arvoketjujen yhteistyötä ja tukee kehitystä paikallisesti Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye