Tapio

Metsäntuntijat-podcast: Metsänomistajan tärkeimmät kysymykset

Jaa
Tapion Metsäntuntijat-podcastin 12. jaksossa keskustellaan metsänomistamisen tärkeistä, ja joskus myös vaikeista, kysymyksistä. Miten omat arvot ja tavoitteet näkyvät omassa metsässä? Mitkä ovat metsänomistamisen suurimpia haasteita? Pitääkö omassa metsässä käydä? Mitkä ovat metsänomistajan parhaat työkalut ja apuvälineet? Neljä erilaista metsänomistajaa kertoo.
Heli Virtanen, Mikko Alhainen, Outi Pettersson ja Kalle Vanhatalo keskustelevat omista tavoitteistaan ja haasteistaan metsänomistajina.
Heli Virtanen, Mikko Alhainen, Outi Pettersson ja Kalle Vanhatalo keskustelevat omista tavoitteistaan ja haasteistaan metsänomistajina.

Metsänomistamisessa haasteellista on tasapainotella eri arvojen ja valintojen välillä, sanoo Mikko Alhainen. Hän toteuttaa metsässään riistametsänhoidon oppeja, ja hakee tasapainoa talouden, luontoarvojen ja virkistyskäytön välillä. Kun metsä alkaa lähestyä päätehakkuuikää, sitä pohtii tekisikö avohakkuun vai olisiko vielä mahdollista pidentää kiertoaikaa tekemällä yläharvennus? Avohakkuussa maisemallinen muutos on suuri, ja samalla menee mustikka- ja suppilovahverometsä, hän pohtii.

Mediasta saattaa saada kuvan, että on olemassa vain kaksi hakkuutapaa: avohakkuu ja jatkuva kasvatus. Todellisuudessa vaihtoehtoja on lukuisia, Outi Pettersson sanoo. Hänestä tuli metsänomistaja 15 vuotta sitten kesämökin ostamisen kautta, sillä kaupan mukana tuli pieni metsätila. Omien sanojensa mukaan Pettersson lähti metsänomistamisessa liikkeelle ihan nollasta. Määrittelimme tavoitteet, teetimme metsäsuunnitelman ja lähdimme siitä liikkeelle, hän kertoo.

Heli Virtanen on omistanut metsää vasta viisi vuotta. Hän on koulutukseltaan metsänhoitaja, joten tietää ainakin teoriassa, mitä metsässä voi ja pitää tehdä. Silti omaa metsänomistusta leimaa passiivinen vire. Metsässäni majailee muun muassa kirjanpainaja, hän kertoo. Pitääkö siitä ottaa paineita?

Mitäänhän metsässä ei ole pakko tehdä. Ainoa velvollisuus on uudistaa avohakkuun jälkeen, heittää Pettersson.

Virtanen haluaisi kuitenkin pitää metsistään huolta, jotta edellytykset metsän hyödyntämiseen säilyisivät myös tulevilla sukupolvilla.

Kalle Vanhatalo kuvailee itseään monipuoliseksi ja kokeilunhaluiseksi metsänomistajaksi. Hän haluaisi tehdä metsänhoitotyöt itse, mutta aina aika ei yksinkertaisesti riitä. Vanhatalo käyttää metsänhoidon suunnittelussa apuna muun muassa Exceliä. Hyvällä suunnittelulla pystyy vähentämään omaa työtään – tai ainakin välttämään turhaa työtä, hän sanoo.

Excelin lisäksi metsänomistajalle on muitakin työkaluja ja apuvälineitä. Metsälehti on hiljattain julkaissut metsänhoidon päätöksentekoa tukevan Metsätietäjä-palvelun metsänomistajille. Palvelussa on mielenkiintoista se, että siellä on mahdollisuus painottaa taloudellista tuottoa, luontoarvoja tai hiilensidontaa omien tavoitteidensa mukaan – ja näkee, miten eri arvojen painotus vaikuttaa käsittelysuosituksiin, sanoo Pettersson.

Alhainen muistuttaa, että on tärkeää myös käydä omassa metsässään. Vaikka satelliittidata kehittyy koko ajan, päätökset pitää perustaa omin silmin nähtyyn tietoon. Eri lajien elinympäristöjen näkökulmasta pienipiirteisyys on tärkeää, esimerkiksi luontevia paikkoja riistatiheiköille ei ilmakuvasta näe, hän sanoo.

Metsänomistajan ei silti tarvitse itse tietää ihan kaikkea, kunhan oppii perusasiat ja hakee vaikka metsänhoidon suositusten kautta tietoa eri vaihtoehdoista, sanoo Pettersson. Tällöin on valmiudet keskustella metsäammattilaisten kanssa, haastaa heitä ja kysyä oikeat kysymykset. Tärkeintä on kysyä ”miksi”.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin 12. jakso: Metsänomistajan tärkeimmät kysymykset

Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalan ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Heli Virtanen, Mikko Alhainen, Outi Pettersson ja Kalle Vanhatalo keskustelevat omista tavoitteistaan ja haasteistaan metsänomistajina.
Heli Virtanen, Mikko Alhainen, Outi Pettersson ja Kalle Vanhatalo keskustelevat omista tavoitteistaan ja haasteistaan metsänomistajina.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote

Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye